Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Δήλωση Αλέξη Μητρόπουλου

Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, www.enypekk.gr) δηλώνει απερίφραστα πως ο κατήφορος της κατάργησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν έχει τέρμα.

Με πρόσχημα την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που οι πολύ χαμηλοί μισθοί και οι πενιχρές συντάξεις ελάχιστα επηρεάζουν, σε ένα κυριολεκτικά βομβαρδισμένο από τα μέτρα του Μνημονίου κοινωνικό τοπίο, το Εργατικό Δίκαιο και οι Συνταγματικές διατάξεις για την προστασία της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, μεταβάλλονται σε μια σκιά τού παρελθόντος. Τα κοινωνικά δικαιώματα τοποθετήθηκαν στην «προκρούστεια» κλίνη τού ιδιοτελούς και αντιανθρώπινου νεοφιλελευθερισμού, που μεταβάλλει το Εργατικό Δίκαιο σε τμήμα του επιχειρηματικού σχεδίου.



Η μετάθεση των εργασιακών ρυθμίσεων σε όλο και χαμηλότερο επίπεδο συλλογικοποίησης συνεπιφέρει απίσχνανση της εργατικής παρέμβασης, μεγάλες ρωγμές στο Δίκαιο της συλλογικής προστασίας και καθιστά τα αποδυναμωμένα και αποψιλωμένα Συνδικάτα συνυπεύθυνα της απορρυθμιστικής πορείας. Οι δραστικές μειώσεις των μισθών και των ημερομισθίων στις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα πλήττουν ιδιαίτερα τους νέους που γίνονται πλέον έρμαια των αγοραίων ανέμων. Το κοινωνικό τοπίο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει ένα πεδίο αθέμιτου ανταγωνισμού, όπου το ένστικτο της αυτοσυντήρησης θα εκτοπίζει κάθε απόπειρα ρυθμιστικής παρέμβασης.

Όσοι μελετούν με αντικειμενική διάθεση την περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας γνωρίζουν ότι το έλλειμμα της παραγωγικότητας του ιδιωτικού τομέα οφείλεται αφενός μεν στα κλειστά κανάλια τού ιδιωτικού κράτους, που προστατεύει τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών, αφετέρου δε, στην έλλειψη σχεδιασμού νέων προϊόντων, στην απροθυμία εισαγωγής νέων προηγμένων μεθόδων παραγωγής, στην παντελή απουσία της έρευνας και της καινοτομίας, στην προϊούσα αποπαραγωγικοποίηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, στην ανυπαρξία μεσομακροπρόθεσμων σχεδίων ανάπτυξης, στην καταπολέμηση όλων των ελπιδοφόρων μορφών κοινωνικής οικονομίας, στην κατάρρευση -και με την υπογραφή της χώρας μας- όλων των απαραίτητων προστατευτικών και ρυθμιστικών κανόνων για την προστασία της εγχώριας παραγωγής.

Είχαμε από ετών προειδοποιήσει ότι η είσοδος στο τούνελ τού αδυσώπητου ανταγωνισμού, με κύριο κριτήριο τη μείωση της έμμεσης και άμεσης εργατικής αμοιβής, δεν οδηγεί πουθενά. Πάντα θα βρίσκονται «πρόθυμες» χώρες, που μαζί με τις άλλες μορφές ενέργειας θα «καίνε» και ανθρώπους (θα έχουν δηλαδή χαμηλές αμοιβές, ανασφάλιστη ή «μαύρη» εργασία, περιβαλλοντική και φορολογική ασυλία), ώστε να επιτύχουν ανταγωνιστικό και εξαγωγικό πλεονέκτημα. Επομένως αυτό που απαιτείται για να μην επανέλθουμε σε συνθήκες προ-δημοκρατικής εποχής είναι η σταδιακή ενιαιοποίηση των κανόνων παραγωγής, με αύξηση των αμοιβών της εργασίας, των κοινωνικών παροχών και επιμερισμό του εργασιακού χρόνου σε όλους.

Απορούμε που υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας δημόσιοι παράγοντες, που υποστηρίζουν τον αντικοινωνικό δρόμο του Μνημονίου, παρά τα καταστροφικά του αποτελέσματα και την αστοχία των προβλέψεών του. Η ΕΝΥΠΕΚΚ αναμένει την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ώστε με ειδικούς επιστήμονες να εντάξει τις επιμέρους ρυθμίσεις στα οικεία κεφάλαια του Εργατικού Δικαίου και να ενημερώσει το λαό και τους εργαζομένους για τις κατ'ιδίαν επιδεινώσεις που επέρχονται στη συνάρτηση Εργασιακού και Ασφαλιστικού Συστήματος.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος



Αλέξης Π. Μητρόπουλος

www.amitropoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.