Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

H αλήθεια για τους σωτήρες των 600.000.000

Μετοχή 670 δισ. από την Τράπεζα της Ανατολής
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την Τράπεζα της Ανατολής, γνωστότερη ίσως ως Banque d'Orient.
Η τράπεζα ανοίγει δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη, τη Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η Τράπεζα της Ανατολής εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Γίνεται εκκαθάριση, η οποία δεν ολοκληρώνεται ποτέ, και όπως δηλώνουν μετέπειτα οι ιθύνοντες της Εθνικής, η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί.
Οι μέτοχοι ομολόγων όμως της Τράπεζας της Ανατολής έρχονται να ισχυριστούν ότι οι μετοχές δεν μπορεί να έχουν εκμηδενιστεί, διότι δεν ήταν σε δραχμές αλλά σε χρυσό. Εγγυητής δε κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και είναι η Τράπεζα Γαλλίας.

Αυτοί λοιπόν ζητούν από τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ Θεόδωρο Καρυώτη να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμά του λέει ότι κάθε μετοχή της Τράπεζας της Ανατολής αποτιμάται σήμερα σε χρυσό στα 670 δισ. ευρώ.
Δηλαδή κατ' αυτούς, μία φορά και μισή το σημερινό χρέος της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται στα 450 δισ. ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρισ.! Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι έρχονται σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά βρίσκουν κλειστές πόρτες, καθώς για την τράπεζα ουδέποτε υπήρξε τέτοιο θέμα.
Μάλιστα οι λεγόμενοι δικαιούχοι (Λαμπράκης, Σώρρας, Καρυώτης τότε) ισχυρίζονταν ότι τα χρήματα που θα έπαιρναν θα δίνονταν για τη διάσωση της χώρας! Η Εθνική Τράπεζα χαρακτηρίζει «ανύπαρκτο θέμα» τα περί απαιτήσεων «μετοχών-ομολόγων της Τράπεζας της Ανατολής» σε βάρος της Εθνικής, λέγοντας ότι μετά την εξαγορά της Τράπεζας της Ανατολής το 1932 από την Εθνική οι μετοχές της ακυρώθηκαν και οι απαιτήσεις τους «εκμηδενίστηκαν».
Οι «ομολογιούχοι» λοιπόν, αφού «είδαν κι απόειδαν», στη συνέχεια ιδρύουν μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, την END, με έδρα την Ελλάδα, στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Μ. Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ήταν ο καθηγητής Θ. Καρυώτης.
Θεόδωρος Καρυώτης
«Oταν κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά, αποχώρησα»

Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, που υπήρξε αντιπρόεδρος για ένα διάστημα της END, ομολογεί τη δράση του στην ομάδα αλλά ισχυρίζεται ότι όταν κατάλαβε τι ήταν, έφυγε. Ο κ. Καρυώτης είναι φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και είχε τοποθετηθεί στην 4η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εκλογές.
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» αποκηρύσσει την οργάνωση και προσωπικά τους κυρίους Μανώλη Λαμπράκη και Αρτέμη Σώρρα, κάνοντας λόγο για απατεώνες, χρυσαυγίτες και δωδεκαθεϊστές.
«Το καλοκαίρι του 2011 γνώρισα στη Νέα Υόρκη τον Μανώλη Λαμπράκη. Αργότερα μου σύστησε τον κύριο Αρτέμη Σώρρα, λέγοντάς μου ότι ο κύριος Σώρρας είχε στην κατοχή του 40 μετοχές μιας κάποιας τράπεζας που λεγόταν Τράπεζα της Ανατολής και με παρακάλεσε να κάνω μια αποτίμηση αυτής της μετοχής, καθόσον γνώριζε ότι είμαι οικονομολόγος. Με τους υπολογισμούς που έκανα έφτασα στο συμπέρασμα ότι η αξία της μετοχής σήμερα έφτανε στο εξωφρενικό ποσό των 675 δισ. ευρώ. Δύο ημέρες αργότερα, ο Λαμπράκης με επισκέφτηκε και μου ζήτησε να υπογράψω αυτή την αποτίμηση. Αργότερα, ο Λαμπράκης αποφάσισε να δημιουργήσει μια οργάνωση που την ονόμασε END. Διόρισε τον εαυτό του πρόεδρο της οργάνωσης και εμένα αντιπρόεδρο.
Δυστυχώς εγώ δεν έφερα καμία αντίρρηση. Ξαφνικά, την ίδια περίοδο εμφανίστηκε ο κύριος Αρτέμης Σώρρας λέγοντας ότι έχει στη διάθεσή του ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου αξίας 2,8 τρισ. δολαρίων!

Δυστυχώς ούτε τότε έφυγα από την οργάνωση. Αρχισα βέβαια σιγά σιγά να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά και ιδιαίτερα πρόσφατα, όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι πολλά μέλη ήταν οπαδοί της Χρυσής Αυγής και δωδεκαθεϊστές. Επαψα να είμαι μέλος της οργάνωσης πολύ καθυστερημένα, την 9η Σεπτεμβρίου 2012».
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.