Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Μια πρόσκληση για απονομή και ένα παλιό δημοσίευμα έγιναν αφορμή να επικοινωνήσω με τα παιδιά εκείνης της μεγάλης ομάδας των Γρεβενών που είχα την τιμή να οδηγήσω σαν προπονητής

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η δεκαετία του ’70 είναι η πιο σημαντική στην ιστορική διαδρομή του Πυρσού αλλά και εν γένει του Γρεβενιώτικου ποδοσφαίρου. Ειδικά η πρώτη πενταετία αυτής της δεκαετίας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα με την άνοδο στη Β’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία και δύο χαμένα μπαράζ, το ένα στη Βέροια από το Φοίνικα Πολίχνης...
και το άλλο στην Έδεσσα με τον Καμπανιακό Χαλάστρας. Εμείς θα ασχοληθούμε με το μπαράζ κόντρα στον Καμπανιακό που έγινε σαν σήμερα και πριν από 40 χρόνια (2-7-1975) στην Έδεσσα, όπου η άνοδος στη Β’ Εθνική κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Το παιχνίδι στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση έληξε ισόπαλο 0-0 και μπήκε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί οι παίκτες του Πυρσού στάθηκαν φοβερά άτυχοι, ο Καμπανιακός είχε ένα φοβερό τερματοφύλακα τον Δημότση και τελικά κέρδισε η ομάδα της Θεσσαλονίκης με σκορ 3-1 και ανέβηκε αυτή στη Β’ Εθνική και όχι ο Πυρσός.
Το μπαράζ αυτό ήταν και το τέλος μιας χρυσής εποχής για τον Πυρσό γιατί μετά άργησε πολύ να συνέλθει. Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια στην άγονη γραμμή των τοπικών πρωταθλημάτων μέχρι να ανεβεί στη Γ’ Εθνική στα μέσα της δεκαετίας του ’80 φτάνοντας μέχρι και τα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος με τη διοίκηση του Νίκου Γεωργούλα και στελέχη τους Τάκη Λιάκο, Γιάννη Παπαδόπουλο και άλλους.


Η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 3-7-1975

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, περιγράφοντας πρώτα τι είχε προηγηθεί πριν από το μπαράζ αυτό. Τη σαιζόν 1969-1970 ο Πυρσός έφτασε μια ανάσα πριν από τη Β’ Εθνική καθώς ανακηρύχτηκε πρωταθλητής στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΒΔΜ (δεν είχε γίνει ακόμα η ΕΠΣ Γρεβενών) και στο ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα τερμάτισε στην πρώτη θέση με τον Φοίνικα Πολίχνης. Στο ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα συμμετείχαν οι πρωταθλητές των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών σωματείων και οι πρώτοι στη βαθμολογία ανέβαιναν απευθείας στη Β’ Εθνική αφού δεν υπήρχε ενδιάμεση κατηγορία, ούτε η Γ’ ούτε η Δ’ Εθνική. Όπως γίνονται τώρα οι αγώνες κατάταξης των πρωταθλητριών ομάδων των Ενώσεων για την άνοδο στη Γ’ Εθνική, γινόταν τότε για την άνοδο στη Β’ Εθνική. Στο μπαράζ που έγινε στο γήπεδο της Βέροιας τον Ιούλιο 1970 ο Πυρσός έχασε στην παράταση 1-0 και έχασε το τρένο της ανόδου.


Ο γκολκίπερ του Καμπανιακού Δημότσης πανηγυρίζει την άνοδο στη Β’ Εθνική


Ότι έχασε στο μπαράζ με το Φοίνικα το κέρδισε την επόμενη σαιζόν 1970-1971, έστω και σαν δευτεραθλητής στο διπλό παιχνίδι κατάταξης με τον Ορφέα Ελευθερούπολης. Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε άλλα σημειώματα για την μεγάλη πορεία προς τη Β’΄Εθνική (ΚΛΙΚ ΕΔΩ). Τη σαιζόν 1972-1973 υποβιβάστηκε πάλι στην Α’ ερασιτεχνική της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Βορειοδυτικής Μακεδονίας (ΕΠΣΒΔΜ). Την επόμενη αγωνιστική περίοδο 1973-1974 έχοντας ακόμα τις πληγές του υποβιβασμού (ένας υποβιβασμός από οποιαδήποτε κατηγορία πάντα είναι επώδυνος) δεν έκανε κάτι σπουδαίο. Μέχρι τον Μάρτιο προπονητή είχε τον Εδουάρδο Ριγκάνι (πατέρα του Εδουάρδο Κοντογιωργάκη, ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ Γιάννινα) που στη συνέχεια αποχώρησε για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του «Άγιαξ της Ηπείρου» καθώς είχε απολυθεί ο Νίκος Αλέφαντος.
Η σαιζόν 1974-1975, η πρώτη ποδοσφαιρική περίοδος μετά τη μεταπολίτευση, ήταν πάλι μια σημαντική χρονιά για τον Πυρσό Γρεβενών. Στο δυναμικό του, ήταν παλιοί και νέοι παίκτες με καλά στοιχεία και σημαντική ποδοσφαιρική αξία όπως οι Καλύβας, Καραμήτρος, Τσιοπλής, Τσιμπέρης, Γεωργάκης, Ραντίδης, Τσακνάκης (ο γνωστός δημοσιογράφος σήμερα), Σανόπουλος, Γιαννούσης, Κουκουτσέλας, Ταραμονλής και άλλοι. Πολύ σημαντική ήταν η προσφορά του προπονητή Νίκου Πανταζή, του γνωστού εκείνη την εποχή διεθνή ποδοσφαιριστή του Πιερικού και μετέπειτα Ηρακλή. Ο Πανταζής είχε διοριστεί γυμναστής στο Γυμνάσιο Αρένων Γρεβενών και εκείνη την εποχή ήταν εκτός ποδοσφαιρικής δράσης γιατί ήθελε να μεταγραφεί στην ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου που τον ζητούσε επίμονα, αλλά ο Πιερικός αντιδρούσε και δεν του έδινε μεταγραφή.
Στο Πιερικό ήταν από τους κορυφαίους παίκτες, με συνέπεια ο Μπίλι Μπίγχαμ να τον καλέσει στην Εθνική Ελλάδος, κάνοντας ντεμπούτο στο φιλικό με το Μεξικό στις 30-9-1971 στο Καυτατζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης. Στο ματς αυτό (κέρδισε το Μεξικό 1-0 με γκολ στο 22΄ του Μπόρχα) ξεκίνησε με τη βασική ενδεκάδα και στο 70’ αντικαταστάθηκε από τον Σάκη Κουβά του Βύζαντα. Τη σαιζόν 74-75 απείχε από την ενεργό φράση και ένα χρόνο μετά πήγε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στη μεγάλη ομάδα του Βασίλη Χατζηπαναγή. Μιας και βρέθηκε τη σχολική χρονιά 74-75 γυμναστής στα Γρεβενά και τη στιγμή που δεν πήγαινε να αγωνιστεί με τον Πιερικό έγινε και προπονητής στον Πυρσό. Νομίζω από τα μέσα της σαιζόν και μετά. Ο Νίκος Πανταζής, εν ενεργεία ακόμα διεθνής ποδοσφαιριστής Α’ Εθνικής, έκανε σπουδαία δουλειά στον Πυρσό, κυρίως στο κομμάτι της τακτικής, εκεί που υστερούσαν άλλοι προπονητές παλιών σχολών που πέρασαν πριν.

Ο προπονητής του Πυρσού Νίκος Πανταζής

Το ξεκίνημα της μεγάλης πορείας
Έτσι ο Πυρσός έγινε μια δυνατή ομάδα που έπαιζε και καλό ποδόσφαιρο. Μαθητές τότε στο Γυμνάσιο δεν χάναμε προπονήσεις. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση κάποιες «κομπίνες» που μάθαινε ο Πανταζής στους παίκτες του Πυρσού στα φάουλ και στις στημένες φάσεις, πρωτόγνωρα για εκείνη την εποχή με τους στενούς ορίζοντες. Την άνοιξη του 1975 ξεκίνησαν οι αγώνες του «ειδικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος». Στον όμιλο του Πυρσού ήταν οι ομάδες Καμπανιακός, Ελπίδα Προβατά Σερρών, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Ανθούπολη Λάρισας, Απόλλωνας Κρύας Βρύσης Γιαννιτσών και Α. Ε. Πολυκάστρου Κιλκίς. Πυρσός και Καμπανιακός ισοβάθμισαν στην 1η θέση με 17 βαθμούς. Ο Πυρσός είχε συντελεστή τερμάτων 25-12 και ο Καμπανιακός 19-11.

Είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων
Αν ίσχυαν οι σημερινοί κανονισμοί που σε περίπτωση ισοβαθμίας μετρούν τα αποτελέσματα των ισοβαθμούντων στα μεταξύ τους παιχνίδια όπως και ο συντελεστής τερμάτων, θα έπρεπε να ανεβεί ο Πυρσός στη Β’ Εθνική. Γιατί ο Πυρσός έχασε 1-0 στη Χαλάστρα από τον Καμπανιακό και τον κέρδισε 3-1 στα Γρεβενά. Άρα στα μεταξύ τους παιχνίδια είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων (3-2). Όμως τότε ίσχυαν άλλοι κανονισμοί. Στις ισοβαθμίες δεν υπήρχε άλλο κριτήριο και γινόταν αγώνες. Πριν φτάσουμε στα μπαράζ ο Πυρσός αυτοκτόνησε στο ματς με την Αλεξάνδρεια στα Γρεβενά που έφερε ισοπαλία 2-2. Τι ματς ήταν κι εκείνο...

Το πατατράκ με την Αλεξάνδρεια
Ήταν Τετάρτη 1 Ιουνίου 1975. Η Αλεξάνδρεια εμφανίστηκε στο γήπεδο την τελευταία στιγμή και πέντε λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα. Μάλιστα υπήρχε η αίσθηση ότι δεν θα κατεβεί να αγωνιστεί και ορισμένοι παίκτες του Πυρσού μπήκαν στα αποδυτήρια να ντυθούν και να αποχωρήσουν. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν κινητά για να ξέρουν που ήταν εκείνη την ώρα η αποστολή της Αλεξάνδρειας. Ξαφνικά πέντε λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα έφτασε στο γήπεδο το πούλμαν με τους παίκτες του Γιδά, που είχαν ξεντυθεί στο λεωφορείο και μπήκαν ξαφνικά στο γήπεδο όπου ξεκίνησε και το παιχνίδι. Ενώ όλα έδειχναν ότι ο Πυρσός θα έκανε περίπατο, τελικά βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Στο 36’ έγινε το 0-1 με τον Αλαμπουρινό βάζοντας πάγο στο κατάμεστο στάδιο της πόλης μας. Ο Πυρσός  στο 45’ και λίγο πριν εκπνεύσει το ημίχρονο ισοφάρισε 1-1 με γκολ του Αντώνη Γεωργάκη. Το ματς έγινε θρίλερ καθώς στο 85΄ η Αλεξάνδρεια πέτυχε δεύτερο γκολ στο 85’ με τον Γαρίφη και το σκορ έγινε 1-2. Πολλοί φίλαθλοι άρχισαν να αποχωρούν απογοητευμένοι. Στο 89’ ο Πυρσός ισοφάρισε 2-2 με γκολ του Γιώργου Τσιμπέρη και έμεινε ζωντανός. Αν  έπαιρνε αυτό το παιχνίδι θα έβγαινε πάλι στη Β’ Εθνική.


Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3-7-1975

Το μπαράζ κρίθηκε στα πέναλτι
Το μπαράζ με τον Καμπανιακό ορίστηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου 1975 στο ουδέτερο γήπεδο της Έδεσσας. Μεγάλος φανατισμός και από τις δύο πλευρές. Πολλά πούλμαν από τα Γρεβενά βρέθηκαν στην Έδεσσα όπως ΙΧ αυτοκίνητα, μηχανάκια, ακόμα και με ωτοστόπ πήγαιναν φίλαθλοι! Η Χαλάστρα, μια κωμόπολη της Δυτικής Θεσσαλονίκης είχε λιγότερο κόσμο στο γήπεδο απ’ ότι ο Πυρσός. Προπονητής στον Πυρσό ο Νίκος Πανταζής και στον Καμπανιακό ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, γνωστός και ως «Ρόμελ» όπως αυτοπροσδιορίζονταν. Το ματς στην κανονική διάρκεια και στην παράταση έληξε ισόπαλο 0-0 και κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Στα χτυπήματα των πέναλτι κέρδισε 3-1 ο Καμπανιακός και ανέβηκε στη Β’ Εθνική. Δύο πέναλτι απέκρουσε ο γκολκίπερ του Καμπανιακού Δημότσης. Πίκρα και απογοήτευση στα Γρεβενά, καθώς ακόμα υπήρχε η φλόγα επιστροφής στη Β’ Εθνική. Ήταν καλύτερη ομάδα από τον Καμπανιακό αλλά η ζημιά έγινε στα Γρεβενά με την Αλεξάνδρεια. Αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο, δεν επιβραβεύονται πάντα οι καλύτεροι. 
  

Οι παίκτες του Καμπανιακού στην Έδεσσα χαιρετούν τους φιλάθλους

Η βαθμολογία του ειδικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.