Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Γκράφιτι

Γκράφιτι ...συνέχεια
Θέμα των ημερών τα γκράφιτι σε σχολικούς τοίχους,εξ’αιτίας της τοποθέτησης του δημάρχου στο Facebook.
Τις περισσότερες φορές η θέση μας για ένα γεγονός δημιουργεί μεγαλύτερο θόρυβο από το ίδιο το γεγονός.

Από την μια μεριά έχουμε την προσπάθεια του Δήμου να παρουσιάσει αρκετά σχολεία φρεσκοβαμμένα και συντηρημένα και από την άλλη κάποιους νεαρούς για τους δικούς τους λόγους ,η και χωρίς λόγο να ζωγραφίζουν ή να μουτζουρώνουν τα φρεσκοβαμμένα.
Πριν πάρουμε θέση οφείλουμε να αναρωτηθούμε πόσες φορές εμείς κάναμε πράγματα που σήμερα δεν εγκρίνουμε και πόσες φορές θυμώσαμε τους μεγαλύτερους που πάντα όλες τις εποχές σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο.
Όποια θέση και αν πάρουμε δεν αλλάζει τίποτα,έτσι θα γίνεται πάντα,οι μικροί θα επαναστατούν,θα πρωτοτυπούν ,θα καταστρέφουν,αλλά θα σπρώχνουν και την κοινωνία μπροστά.
Έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που ίσως θα βρει πολλούς αντίθετους γιατί είναι υπερβολικό.
Δέχομαι ότι οι νέοι έχουν πάντα δίκαιο και προσπαθώ να καταλάβω γιατί εγώ έχω αντίθετη γνώμη,γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις τους,όταν διαφωνώ μαζί τους.
Το γκράφιτι είναι μια πραγματικότητα,άλλοτε αισθητικά υπέροχη ,άλλοτε άσχημη και χυδαία ,ο δικός μας ρόλος σαν τοπική αυτοδιοίκηση ή μαθητική κοινότητα δεν είναι να το απαγορεύσουμε,να το καταγγείλουμε,αλλά να δώσουμε διεξόδους και να υπερασπισθούμε την αισθητική του άποψη.
Ένας φίλος διευθυντής ιδιωτικού σχολείου πριν χρόνια για να περιορίσει την αναγραφή συνθημάτων σε τοίχους και τουαλέτες ,τοποθέτησε ένα μεγάλο λευκό ταμπλό σε μια πλευρά της αυλής και ζήτησε από του μαθητές να γράφουν ότι θέλουν σε αυτό το ταμπλό χωρίς λογοκρισία και χωρίς κίνδυνο τιμωρίας.
Προτείνω συνεπώς να ορισθούν σημεία που θα μπορούν όσοι θέλουν να κάνουν γκράφιτι ακόμη και με προμήθεια των χρωμάτων και των σπρέι από τον δήμο.
Όσο για όσους χαρακτηρισμούς που διάβασα στις αναρτήσεις και την κριτική που ασκήθηκε στον δήμαρχο,θα ήθελα να πω σε κάποιους,ότι η άσκηση εξουσίας δεν γίνεται με ευχολόγια,ιδεοληψίες,ούτε και έχει τα χρονικά περιθώρια να πείσει όλους.
Η διοίκηση επιβάλλει και ασφαλώς όποιος εκλεγμένος ασκεί εξουσία,ούτε φασίστας είναι ,ούτε αλλοτριωμένος.
Αλλά και από την άλλη όποιος νεαρός γράφει,ζωγραφίζει,καταστρέφει ,δεν είναι αλήτης αλλά νέος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.