Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Oι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ και η Θάτσερ

Τις τελευταίες μέρες προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία «The Iron lady» με πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στρίπ που υποδύεται την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Η σιδηρά κυρία που κέρδισε τρείς συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1979,1983 και 1987), αλλάζοντας ριζικά την Βρετανία, αμφισβητήθηκε το 1990, όταν ξέσπασαν μεγάλες ταραχές στο Λονδίνο, με αφορμή τον περίφημο «κεφαλικό φόρο». Η πολιτικός που ξαναέβαλε την Αγγλία στην νεωτερικότητα, έσωσε την οικονομία της χώρας και αναβάθμισε γεωπολιτικά τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου, βρέθηκε αντιμέτωπη, στις αρχές του 1990 με την κοινωνική πτέρυγα του συντηρητικού κόμματος που είχε για ηγέτη τον Μάικλ Χεζελταιν, τον επονομαζόμενο και «Τίγρη»!

Το ένστικτο αυτοσυντήρησης μιας παράταξης νίκησε τελικά τον εγωισμό της πρωθυπουργού που είχε οδηγήσει νωρίτερα το κόμμα της σε τρείς συνεχόμενους εκλογικούς θριάμβους. Έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος και στις εσωκομματικές εκλογές του συντηρητικού κόμματος, την άνοιξη του 1990 η Θάτσερ ηττήθηκε στον πρώτο γύρο από τον Χεζελτάιν. Στον δεύτερο γύρο στήριξε τον Μέιτζορ ο οποίος κέρδισε και σε λίγους μήνες οι συντηρητικοί ξαναπήραν τις εκλογές! Η Θάτσερ αν και προσπάθησε να αξιοποιήσει προς όφελος της τις φιλοδοξίες των δελφίνων της δεν κατάφερε να νικήσει την λογική τους.
Αντίθετα, οι δελφίνοι, οι υπουργοί και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που υποφέρουν από ένα πρωτοφανές σύνδρομο αυτοκαταστροφής, έκαναν την μισή δουλειά. Έδιωξαν τον Γιώργο τον Νοέμβρη και τώρα νταραβερίζονται μαζί του περιμένοντας να τους δώσει το δαχτυλίδι. Σιγά μην τους το δώσει! Κι όταν θα μείνουν χωρίς οπαδούς και ψηφοφόρους και θα μετρούν τις καταστροφές θα είναι αργά για να το ξανασκεφτούν!
Τελικά μήπως τον έχουμε υποτιμήσει τον Γιώργο;

Χρήστος Ράπτης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.