Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο- Δευτέρα 27 Ιουνίου 15.00μμ –Παίρνουμε την πόλη στα χέρια μας


              Κιν.6944433097 e-mail pantazisniko.gmail.com

Πρωτοφανές -Ντροπή τους
Βάλανε το Συμβούλιο στις 15.00 μ.μ για να αποφύγουν τον κόσμο


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
Παλιό δημαρχείο 15.00μμ
Θέμα :Παιδικοί Σταθμοί
Θα τους αφήσουμε να τους κλείσουν;
θα αντιδράσουμε;

Νίκος Πανταζής Υποψήφιο Δήμαρχος Χαλανδρίου

Βιβή Κυπριώτη υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής του Συνδυασμού

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Κλείνουν τους παιδικούς σταθμούς


Κιν.6944433097 e-mail pantazisniko.gmail.com


Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που ο Δήμος είναι η τελευταία ελπίδα του πολίτη για στήριξη μια ανίκανη Δημοτική Αρχή γυρίζει την πλάτη σε αυτούς που την χρειάζονται.

√ Έκλεισε τον παιδικό σταθμό στο Πολύδροσο

√ Αποφάσισε να κλείσουν ακόμη τρεις του χρόνου

√ Μείωσε τα παιδιά που θα φιλοξενήσουν οι παιδικοί σταθμοί σε(400) από(1500) αιτήσεις.

√ Έβαλε χαράτσι σε όλους από (50 -280) Ευρώ

Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική και η βοήθεια στην Χαλανδραία μητέρα

Νίκος Πανταζής



Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Κάτι πρέπει να γίνει με τους Τσιγγανους στον Καταυλισμό Χαλανδρίου.Σοβαρά επεισόδια όλη την νύκτα

Κλειστό ήταν, εδώ και μιάμιση ώρα, το ρεύμα της Λεωφόρου Μεσογείου προς Αθήνα, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, λόγω επεισοδίων που σημειώθηκαν νωρίτερα στον καταυλισμό των Ρομά, στη οδό Σαρανταπόρου, στο Κάτω Χαλάνδρι.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, που μένουν στον καταυλισμό επιτέθηκαν με πέτρες σε περιπολικό επειδή, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, τους έκοψαν το ρεύμα που έπαιρναν παράνομα από κολώνες της ΔΕΗ.

Οι Ρομά του καταυλισμού διαμαρτύρονται έντονα εδώ και καιρό γιατί η ΔΕΗ δεν τους δίνει ρεύμα.
Μετά την επίθεση στο περιπολικό έβαλαν φωτιές στην οδό Σαρανταπόρου, ενώ επιτέθηκαν και σε πυροσβεστικό όχημα που πήγε να την σβήσει.
Για το λόγο αυτό έκλεισε η Μεσογείων στο κατερχόμενο ρεύμα αλλά αυτήν την ώρα η κατάσταση φαίνεται πως έχει ηρεμήσει.



“Όλως τυχαίως” ούτε χθές είχαμε, ούτε σήμερα θα έχουμε ειδήσεις!

Ο ελληνικός λαός θα ενημερωθεί για το ….Μεσοπρόθεσμο από τα τηλεοπτικά δελτία του …Μνημονίου: την ΕΡΤ και τον Σκαϊ! Παίζεται το μέλλον της χώρας και κάποιοι βάζουν πάνω απ’ όλα το συνάφι τους.

Δε λέω, αυτονόητο και σεβαστό το δικαίωμα της απεργίας, αλλα το δικαίωμα του ελληνικού λαού για ενημέρωση αυτές τις κρίσιμες ώρες;
Το σκέφτεται κανένας;Θα μπορούσαν τουλάχιστον να βγάλουν τις ειδήσεις..

Όφις Ιοβόλος



Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα είναι πλουσιότερη από τους δανειστές της...


Γράφει ο Δευκαλίωνας
 Όταν διαπραγματευόμαστε το πρόβλημα του χρέους ενός κράτους δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν μόνο το κρατικό χρέος (δημοσιονομικό), αλλά και το ιδιωτικό χρέος, το οποίο είναι το άθροισμα του χρέους των νομικών (εταιρειών) και των φυσικών προσώπων (πολιτών) της υπό εξέταση χώρας. Το άθροισμα του Δημοσιονομικού και του Ιδιωτικού Χρέους ονομάζεται Συνολικό Χρέος το οποίο συγκρίνεται πάντα με το ΑΕΠ της χώρας. Με αυτό τον απλό τρόπο εξάγουμε άμεσα το συμπέρασμα για την κατάσταση της οικονομίας της υπό εξέταση χώρας.
Εάν λοιπόν πάρουμε τα στοιχεία του ΔΝΤ για το Συνολικό Χρέος της Ελλάδας και για το 2009
από τον παραπάνω Πίνακα εξάγεται αυτόματα το συμπέρασμα ότι οι περισσότερες χώρες -από αυτές που βάσει του μνημονίου δανείζουν την χώρα μας- είναι πολύ περισσότερο χρεωμένες από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Ολλανδία (θυμάστε τον Ολλανδό Πρωθυπουργό πως απειλούσε πριν από μερικές ημέρες την χώρας), το Βέλγιο, η Αυστρία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Ισπανία και η Γερμανία, με βάση το Συνολικό Χρέος ως προς το ΑΕΠ, είναι χώρες που χρωστούν πολύ περισσότερα από την Ελλάδα.

Τώρα πως γίνεται αυτοί που χρωστάνε πιο πολλά να αποκαλούν και να θεωρούν αυτόν που χρωστάει λιγότερα χρεοκοπημένο, μόνον ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα το γνωρίζουν.
Εμείς αδυνατούμε να το καταλάβουμε.
Προς το παρόν και βάσει των επίσημων στοιχείων κι όχι της σπέκουλας, προκύπτει το εξής αδιαπραγμάτευτο συμπέρασμα: Η Ελλάδα είναι πλουσιότερη από τους δανειστές της!



Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μειώσανε τα παιδιά που θα δεχτούν οι παιδικοί σταθμοί σε (400)Πέρυσι είχαμε (730)

Σε αγαστή συνεργασία Διοίκηση και Μείζων αντιπολίτευση στερούν από την εργαζόμενη μητέρα ,από τους αυριανούς πολίτες την ενιαία προσχολική αγωγή .Υπολογίζουμε ότι ο Δήμος θα δεχτεί (1500) περίπου αιτήσεις και η Διοίκηση θα επιλέξει (400).Πως θα το καταφέρει αυτό μόνο με θαύμα .Τι θα πει στους χιλιάδες γονείς που ζουν την οικονομική κρίση στο πετσί τους .Τι θα πει στην εργαζόμενη μητέρα που δεν έχει που να αφήσει το παιδί της για να πάει να βγάλει τον επιούσιο. Έξαλλοι οι γονείς που παρακολούθησαν το Συμβούλιο ρωτούσανε τι θα τα κάνουμε τα παιδιά μας ;θα τα πετάξουμε.

Ο Νίκος Πανταζής στην τοποθέτηση του είπε:
Πληρώνουμε την πολιτική της Αλαζονείας και των Δημοσίων σχέσεων της οκταετίας που πέρασε και της οποίας είστε συνέχεια. Δεν φροντίσατε να προσλάβετε μόνιμο προσωπικό γιατί δεν βόλευε στα ρουσφέτια που θέλατε να κάνετε .αντί να κτίσετε παιδικούς σταθμούς εσείς τους κλείνατε όπως έγινε στο Πολύδροσο. Σήμερα που μια κοινωνία σε απόγνωση στρέφεται στην τελευταία της ελπίδα την τοπική αυτοδιοίκηση εσείς κλείνετε την πόρτα.
Θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί να βρούμε τρόπους να ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις χωρίς κριτήρια χωρίς τροφεία κοντά στους πολίτες
Είμαστε εκλεγμένοι και όχι υπάλληλοι των υπουργών και δέσμιοι των αποφάσεων που το μόνο που σκέφτονται είναι πως θα μειώσουν το κόστος.



Ξύπνα Δήμαρχε. Το πάτημα είναι περιοχή Χαλανδρίου

Στέλνουν τα παιδιά του Πατήματος στην Τούφα Παράνομη και παράλογη απόφαση του γραφείου Εκπαίδευσης
Παραλυσία του Δήμου καμιά αντίδραση

Αναταραχή στους κατοίκους του πατήματος προκάλεσε η άρνηση του 16ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου να δεχθούν τα παιδιά της πρώτης τάξης και του Νηπιαγωγείου στο Πάτημα Χαλανδρίου.
Η απόφαση είναι παράνομη γιατί το Γραφείο έπρεπε να λάβει υπόψη την γνώμη της επιτροπής Παιδείας του Δήμου και δεν το έκανε και παράλογη γιατί υποχρεώνει γονείς και παιδιά σε μετακίνηση (3)τριών χιλιομέτρων που είναι η απόσταση μέχρι το 5ο σχολείο της Τούφας.
Αποδεικνύει δε περίτρανα :
1)ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης έχει αδυναμία να διαχειριστεί προβλήματα που γνώριζε εδώ και καιρό αλλά και όταν αναγκάζεται να δώσει λύσεις δεν εξαντλεί τις δυνατότητες συνεργασίας με τον Δήμο Βριλησσίων και την απορρόφηση μαθητών αντίστοιχα στα γειτονικά σχολεία της 25ης Μαρτίου και της Αλφειού
2)Ότι ο Δήμος Χαλανδρίου είναι ανύπαρκτος ,παθητικός δέκτης αποφάσεων ,ενώ το πρόβλημα αφορά δικούς του πολίτες .

Η περιοχή χρειάζεται άμεσα δεύτερο Παιδικό σταθμό ,Δημοτικό ,Νηπιαγωγείο Λύκειο και μέχρι τότε δυναμική παρέμβαση και λύσεις από την επιτροπή Παιδείας του Δήμου και όχι τα γραφεία της εκπαίδευσης που τραβάνε γραμμές στον Χάρτη καθορίζοντας τα όρια χωρίς να υπολογίζουν τα παιδιά και τους γονείς.



Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Κοινωνική Χρεοκοπία- Eκλογές τώρα

Μεγάλη προσοχή δείχνουν όλοι στους οικονομικούς δείκτες και στο Δημοσιονομικό έλλειμα. Ακούς συνέχεια για το Δημόσιο χρέος που ανεβοκατεβαίνει και κανείς δεν ασχολείται με τους κοινωνικούς δείκτες την ανεργία ,την φτώχεια τον πληθωρισμό
Μπορεί να σωθούμε οικονομικά μετά την αφαίμαξη των εργαζομένων , την μείωση του δημοσίου και την μισή Ελλάδα στην ανεργία αλλά έχουμε χρεοκοπήσει κοινωνικά.

Βλέπουμε ήδη αυξημένα τα κοινωνικά συσσίτια, αστέγους στα πεζοδρόμια, αύξηση των απελπισμένων που καταλήγουν σε αυτοχειρία, ανασφάλεια και πολλαπλασιασμό της εγκληματικότητας, τον πόλεμο στην Κερατέα ,τα κινήματα δεν πληρώνω στα διόδια και εισιτήρια, καταλήψεις σε δημόσια κτίρια, επιθέσεις σε πολιτικούς , χιλιάδες αγανακτισμένοι στις πλατείες, έξαρση στο μεταναστευτικό δείχνουν ότι μια καινούργια περίοδος πολιτικής και κοινωνικής αναμέτρησης, έχει αρχίσει. Η κατάσταση δεν ήταν εύκολη αλλά παρέμενε υπό έλεγχο.Η κυβέρνηση περνούσε τα μέτρα χωρίς ή με μικρή αντίσταση. Αυτός ακριβώς ο έλεγχος είναι που φαίνεται να έχει πλέον χαθεί.

Η διαρκής επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας η ανεργία και η φτώχεια οδηγεί σε απόγνωση την κοινωνία. Ταυτόχρονα οδηγεί σε κάμψη των κρατικών εσόδων και σε διόγκωση του ύψους του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι με τίποτε δεν μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος και ταυτόχρονα η κυβέρνηση και τα κόμματα έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Η κυβέρνηση αυτή έχει χάσει τον έλεγχο, την εμπιστοσύνη των πολιτών και η μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Για να μην ανησυχείτε.Η οικονομική κρίση δεν άγγιξε τους κροίσους

Κατά 8% αυξήθηκαν οι ιδιωτικές περιουσίες σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με έρευνα της BCG Η οικονομική κρίση δεν άγγιξε, φαίνεται τους κροίσους, όπως αναφέρει η έκθεση της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών BCG η οποία μάλιστα σημειώνει ότι οι ιδιωτικές περιουσίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 8% σ΄ όλον τον κόσμο, τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι μεγάλες ιδιωτικές περιουσίες σε όλο τον κόσμο ανέρχονταν σε 121.800 δισ. δολάρια στο τέλος του 2010, δηλαδή 20.000 δισ. δολάρια περισσότερα απ΄ ότι την προηγούμενη χρονιά.

Συνολικά, σ΄ ολόκληρο τον κόσμο καταγράφονται 12,5 εκατ., εκατομμυριούχοι (σε δολάρια) και ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών βρίσκονται στις ΗΠΑ (5,22 εκατ.), ακολουθεί η Ιαπωνία (1,53 εκατ.), η Κίνα (1,11 εκατ.), η Βρετανία (570.000) και η Γερμανία (400.000). Στην Ευρώπη η μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων παρατηρείται στην Ελβετία (το 9,9% των νοικοκυριών).



Εργασιακές σχέσεις: Το ελαστικό ωράριο καταργεί τις υπερωρίες

Τα πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκε να υλοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας και την Τροϊκα το επόμενο χρονικό διάστημα.
1. Για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σήμερα ύστερα από 18 μήνες συνεχούς εργασίας και δυο ανανεώσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου η σύμβαση ενός εργαζομένου μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Η διάταξη αυτή θα αλλάξει, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – 36 μήνες και τρείς ανανεώσεις - στη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου χωρίς τη «μονιμοποίηση» του εργαζομένου.

2. Θα αυξηθεί το διάστημα εφαρμογής του ελαστικού ωραρίου, ενώ η απόφαση θα λαμβάνεται από την επιχείρηση (διευθυντικό δικαίωμα). Σήμερα μια επιχείρηση μπορεί να απασχολεί επιπλέον χρόνο τους εργαζομένους, αρκεί να εφαρμόσει αντιστοίχως μικρότερο ωράριο και να ισοσταθμίσει το 8ωρο. Η αυξομείωση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με το ισχύον σύστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 32 εβδομάδων. Με τον τρόπο αυτόν δεν καταβάλλει υπερωριακή απασχόληση το διάστημα που απασχολεί επιπλέον ώρες το προσωπικό της. Με τη νέα ρύθμιση θα αυξηθεί ο χρόνος εντός του οποίου θα εφαρμόζεται το ελαστικό ωράριο (αυξομείωση), έτσι ώστε η ανταπόδοση του επιπλέον χρόνου απασχόλησης να γίνεται στην διάρκεια ενός έτους (έξι μήνες διευρυμένο ωράριο και έξι μήνες μειωμένο).

3. Η αμοιβή των νέων κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 591,65 ευρώ, δηλαδή κατά 20% χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που είναι σήμερα 739,56 ευρώ

4.Περικοπές σε όλες τις συντάξεις. Υπάρχει σκέψη για μείωση ακόμη και στις χορηγούμενες συντάξεις.
Οι περικοπές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 στα ελλειμματικά ταμεία, ενώ για τα υπόλοιπα η προσαρμογή θα γίνει σε βάθος χρόνους αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος κάθε ταμείου. Οι αλλαγές θα αφορούν και τα ταμεία παροχής εφάπαξ βοηθήματος, οι δυνατότητες των οποίων θα απεικονισθούν στις επερχόμενες αναλογιστικές μελέτες.



Το παιγνίδι της Συναίνεσης είναι για μικρά παιδιά.

«Οι συναντήσεις κορυφής πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες και να επιβεβαιώνουν Συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ύστερα από τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις. Οι συναντήσεις δεν γίνονται για να διαπιστώνονται οι διαφωνίες». Μια συνάντηση των πολιτικών ηγετών της χώρας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατέληξε σε διαπίστωση της πλήρους μεταξύ των διαφωνίας επί του μείζονος προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Μια διαπίστωση που φαίνεται και άσκοπη δοθέντος ότι οι διαφωνίες αυτές είχαν προκύψει πριν από λίγα μόλις 24ωρα κατά τη συνάντηση των κκ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά. Το ερώτημα είναι γιατί επιδιώχθηκε αυτή η συνάντηση και γιατί οι αρχηγοί δέχθηκαν να χρησιμοποιηθούν για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να μην αντιδράσει στο Μνημόνιο 2.
Στον κοινοβουλευτισμό υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση με διακριτούς ρόλους με θέσεις και δυνατότητα δράσης και ελέγχου.

Υπάρχουν και τα οργανωμένα κόμματα που πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν Δημοκρατικά και να ασκήσουν το δικαίωμα ελέγχου των μελών τους στην Κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Εκεί εσωτερικά πρέπει να αναπτυχθεί ένα κίνημα αγανάκτησης που θα απαιτεί από πρόσωπα και όργανα να λειτουργούν με βάση τι αρχές και τις θέσεις του κόμματος.



Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αφήστε τη δραχμή στην ησυχία της.Επιστροφή σημαίνει καταστροφή όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του Ευρώ και γι'αυτό τον λόγο ευτυχώς δεν μπορεί να συμβεί.


Καθώς η δημοσιονομική κρίση εισέρχεται σε νέα δραματική φάση κάποιοι σκέπτονται ως λύση την επιστροφή στη δραχμή. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σε συνδυασμό με μια «γενναία» υποτίμηση, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, με συνέπεια την ταχεία έξοδο από την ύφεση, επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση τόσο του δημοσιονομικού ελλείμματος όσο και του δημόσιου χρέους.

Η παραπάνω άποψη είναι λανθασμένη για τουλάχιστον έξι λόγους.

1. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε απροσδιόριστες συνέπειες για τη ρευστότητα της ήδη δεινοπαθούσας ελληνικής οικονομίας καθώς θα επιτάχυνε την έξοδο των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι έλληνες καταθέτες, λόγω της προκαλούμενης μείωσης της αγοραστικής δύναμης της δραχμής έναντι του ευρώ (και των λοιπών νομισμάτων), θα έσπευδαν να αποσύρουν τις οικονομίες τους από τις ελληνικές τράπεζες αναζητώντας ασφάλεια στο εξωτερικό.

2. Συχνά αναφέρεται ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με μία ταυτόχρονη υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, θα ωφελούσε τα μέγιστα τις ελληνικές εξαγωγές καθώς η πλειοψηφία αυτών καταλήγει στην Ευρωζώνη. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η υποτίμηση θα οδηγούσε σε περαιτέρω έκρηξη του εγχώριου πληθωρισμού και κατά συνέπεια σημαντική απώλεια στα όποια οφέλη της ανταγωνιστικότητας, πόσο μάλλον που ο πληθωρισμός σήμερα όχι μόνον υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα, αλλά και εξακολουθεί να εμφανίζει βραδεία αποκλιμάκωση σε πείσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης.

3. Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ενίσχυε τις προσδοκίες ανάλογης «τύχης» για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία τη στιγμή που τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit default swaps) ήδη «δείχνουν» πιθανότητα χρεοκοπίας για τις χώρες αυτές της τάξης του 42%. Σε αυτή την περίπτωση, η πτώση του ίδιου του ευρώ θα ήταν μάλλον ανεξέλεγκτη εξουδετερώνοντας κατά συνέπεια τα όποια οφέλη από την υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος. Ηδη η Moody’s απειλεί ότι μια πιθανή χρεοκοπία θα οδηγήσει σε μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν επενδύσει σε ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

4. Η είσοδος στο ευρώ επέτρεψε τον χαμηλό δανεισμό, τόσο της Ελλάδας όσο και των λοιπών χωρών της περιφέρειας, σε συνθήκες οικονομικής σταθερότητας. Πράγματι, η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ των 10ετών ελληνικών και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή την περίοδο 2001-2008, παρουσιάζοντας αυξητική τάση μόνο από το 2009 και μετά (υποβοηθούμενη από το μέγεθος των δημοσιονομικών μας ανισορροπιών).

5. Σημαντικό κομμάτι του χρέους είναι σε ευρώ. Πιθανή υποτίμηση συνεπάγεται και αύξηση του χρέους.

6. Οι υποστηρικτές της υποτίμησης λησμονούν ότι προηγούμενες υποτιμήσεις της δραχμής (15,5% το 1983 και 15% το 1985) κάθε άλλο παρά βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα.

Με άλλα λόγια, πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε το ήδη απαγορευτικό κόστος δανεισμού σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, δυσκολεύοντας τα μέγιστα κάθε ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης. Συνεπώς, η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί λύση, συνιστά καταστροφή.

 Ο κ. Κ. Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Keele



Αυτοθυσία

Λίγους μήνες μετα τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη, έρχεται μια είδηση που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Αυτή τη φορά μια ομάδα ηλικιωμένων Ιαπώνων ζητά την άδεια για να καθαρίσει τη Φουκουσίμα.
Πρόκειται για περισσότερους από 300 συνταξιούχους οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να πάρουν τη θέση των νέων ανθρώπων που εκτίθενται καθημερινά σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, οι συνέπειες της ραδιενέργειας θα φανούν σε 20 χρόνια από τώρα, διάστημα στο οποίο, πιθανότατα, οι ίδιοι να μην είναι καν ζωντανοί. Αντίθετα, οι νέοι άνθρωποι που εδώ και 3 μήνες πασχίζουν να απομακρύνουν τα ραδιενεργά υλικά από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα αλλά και την ευρύτερη περιοχή, θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο σε λίγα χρόνια. Η συγκινητική προσφορά τους, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή από την ιαπωνική κυβέρνηση.