Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Εργασιακές σχέσεις: Το ελαστικό ωράριο καταργεί τις υπερωρίες

Τα πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκε να υλοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας και την Τροϊκα το επόμενο χρονικό διάστημα.
1. Για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σήμερα ύστερα από 18 μήνες συνεχούς εργασίας και δυο ανανεώσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου η σύμβαση ενός εργαζομένου μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Η διάταξη αυτή θα αλλάξει, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – 36 μήνες και τρείς ανανεώσεις - στη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου χωρίς τη «μονιμοποίηση» του εργαζομένου.

2. Θα αυξηθεί το διάστημα εφαρμογής του ελαστικού ωραρίου, ενώ η απόφαση θα λαμβάνεται από την επιχείρηση (διευθυντικό δικαίωμα). Σήμερα μια επιχείρηση μπορεί να απασχολεί επιπλέον χρόνο τους εργαζομένους, αρκεί να εφαρμόσει αντιστοίχως μικρότερο ωράριο και να ισοσταθμίσει το 8ωρο. Η αυξομείωση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με το ισχύον σύστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 32 εβδομάδων. Με τον τρόπο αυτόν δεν καταβάλλει υπερωριακή απασχόληση το διάστημα που απασχολεί επιπλέον ώρες το προσωπικό της. Με τη νέα ρύθμιση θα αυξηθεί ο χρόνος εντός του οποίου θα εφαρμόζεται το ελαστικό ωράριο (αυξομείωση), έτσι ώστε η ανταπόδοση του επιπλέον χρόνου απασχόλησης να γίνεται στην διάρκεια ενός έτους (έξι μήνες διευρυμένο ωράριο και έξι μήνες μειωμένο).

3. Η αμοιβή των νέων κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 591,65 ευρώ, δηλαδή κατά 20% χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που είναι σήμερα 739,56 ευρώ

4.Περικοπές σε όλες τις συντάξεις. Υπάρχει σκέψη για μείωση ακόμη και στις χορηγούμενες συντάξεις.
Οι περικοπές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 στα ελλειμματικά ταμεία, ενώ για τα υπόλοιπα η προσαρμογή θα γίνει σε βάθος χρόνους αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος κάθε ταμείου. Οι αλλαγές θα αφορούν και τα ταμεία παροχής εφάπαξ βοηθήματος, οι δυνατότητες των οποίων θα απεικονισθούν στις επερχόμενες αναλογιστικές μελέτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.