Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Το... νταούλι το βαράνε οι αγορές ομολόγων -Όταν κλωτσάνε τα μουλάρια αλίμονο στα γαϊδούρια.Ο Σύριζα είναι κυβέρνηση τώρα και πρέπει μέσα στο Φλεβάρη να αποφασίσει-Διαφορετικά αλίμονο στα γαϊδούρια

Η χθεσινή εικόνα, σύμφωνα πάντα με όσους γνωρίζουν σε βάθος το πώς λειτουργούν οι αγορές στην πράξη και όχι στη θεωρία, ακυρώνει κάθε ευνοϊκή πανευρωπαϊκή συγκυρία και πιέζει για ξεκάθαρες και ρεαλιστικές τοποθετήσεις από ελληνικής πλευράς μέχρι τα μέσα  Φεβρουαρίου. Τα δεδομένα μας είναι ότι εκκρεμούν αποπληρωμές ομολόγων 4,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και πάνω από 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και Αύγουστο (περίοδο κατά την οποία δυνητικά η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά στα οφέλη από συμμετοχή της στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ), πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθεια των δανειστών της, μια νέα γραμμή πίστωσης και ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ στις τράπεζες (η «ομηρία» των τελευταίων στο κλίμα αβεβαιότητας είναι περισσότερο από εμφανής με τις απώλειες των 4 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους σε ένα μόλις διήμερο). 

Οι γνώστες των αγορών επισημαίνουν ότι τόσο η γραμμή πίστωσης (ECCL), όσο και οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ αποτελούν «όπλα» για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τα χάσει, αλλά να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος της χώρας για να αντιστρέψει το κλίμα απαισιοδοξίας και αμφισβήτησης απέναντί της.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.