Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Το πρόβλημα της Ελλαδας δεν λύνεται μόνο με τις μειώσεις και ρυθμίσεις του δανείου.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της Capital Economics, ακόμη και αν χορηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση πλήρη διαγραφή του χρέους και τέλος της λιτότητας, «εάν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ, αυτό θα έλυνε μόνο το μισό πρόβλημα. Διότι παραμένει ακόμη μη ανταγωνιστική, κάτι που εξηγεί την πτώση κατά 25% του ΑΕΠ».

Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών καταρρεύσουν, και η Ελλάδα δεν τιμήσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με το χρέος, μπορεί να προσπαθήσει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά δεν θα τα καταφέρει. Σε μια τέτοια περίπτωση, σχολιάζει ο Bootle, η ΕΚΤ σίγουρα θα αρνηθεί να υποστηρίξει την Τράπεζα της Ελλάδας.

Επομένως, επισημαίνει ο αρθρογράφος, για να αποτραπεί μια τραπεζική κατάρρευση, η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να αντικαταστήσει το ευρώ με ένα νέο ελληνικό εθνικό νόμισμα. Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να υποστηρίξει το τραπεζικό σύστημα αλλά η ισοτιμία του νέου νομίσματος θα υποχωρούσε σημαντικά.

«Ούτε οι αγορές ούτε η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πώς θα αποδεικνυόταν μια έξοδος από το ευρώ. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Εάν η Ελλάδα αψηφήσει τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, καθώς επίσης και τις αγορές, κηρύσσοντας στάση πληρωμών και βγαίνοντας από το ευρώ, δεν θα έχει που να κρυφτεί».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.