Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Εισήγηση Νίκου Πανταζή για Αθλητισμό και το προτεινόμενο Χαράτσι Στο δημοτικό Συμβούλιο-Θα πληρώνουν οι Σύλλογοι για να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις



Κ.πρόεδρε
Αντί να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τον αθλητισμό και τον Πολιτισμό με βάση τις θέσεις της διοίκησης ερχόμαστε αποσπασματικά και παίρνουμε αποφάσεις που δεν δίνουν λύσεις δεν βοηθούν τους συλλόγους ,τους στραγγαλίζουν οικονομικά και τους ευνουχίζουν στη δράση τους. Οι σύλλογοι λειτουργούν πολύ καλύτερα από τον Δήμο και το κράτος με ένα δυναμικό δωρεάν και εθελοντικά γιατί να αντιπαρατεθούμε σε κάτι που λειτουργεί υπέρ της πόλης και του συνόλου. Ποια δημόσια υπηρεσία μπορεί να κάνει αυτά που κάνουν οι Κρήτες οι Μικρασιάτες οι Ηπειρώτες οι Πόντιοι ο Γυμναστικός

Ποιος είναι ο λόγος αυτών των εισπρακτικών παρεμβάσεων σε μια λογική ο Δήμος επιχείρηση που είναι έξω από την λογική σας και μάλιστα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συλλόγων.
Α)Ιδεολογικός δεν είναι αφού οι θέσεις οι δικές σας είναι ένας δήμος ανοικτός στους πολίτες, είναι η συνεργασία με συλλόγους , συνεταιρισμούς, ενίσχυση δράσεων, γενικές συνελεύσεις ,συμμετοχή στις αποφάσεις
Β)Ανταγωνιστικότητα με τα Μαζικά προγράμματα. Θα ήταν σοβαρός λόγος αλλά Δεν υφίσταται. Τα προγράμματα του Αγωνιστικού αθλητισμού και των δήμων απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό και σε κάθε περίπτωση συμφωνούμε να έχουν προτεραιότητα σε κάθε περίπτωση.
Γ)Οικονομικός δεν έχει ανάγκη ο Δήμος από 10.000 ευρώ τον χρόνο που θα συγκεντρώσει έχοντας κόστος υπαλλήλων πολύ μεγαλύτερο από τις εισπράξεις. Είναι σαν το 5ευρο των ΚΑΠΗ και του προγράμματος γυναικών. Μάλιστα καλούνται οι δημότες να πληρώσουν για την χρήση χώρων που ήδη έχουν πληρώσει για την κατασκευή τους
Δ)Θέμα τάξης. Ποια τάξη έχει διασαλευτεί και σε τέτοια περίπτωση μια μηνιαία συνδρομή θα επιβάλλει αυτόματα τάξη
Ε)επιχείρημα αφού εισπράττεις θα πληρώσεις.
Αφορά τις εισπράξεις από τις ακαδημίες των Συλλόγων.
 Ένα παρόμοιο επιχείρημα θα πρέπει να λειτουργήσει για όλους του Συλλόγους  και πολιτιστικούς και συλλόγους γονέων των σχολείων που έχουν προγράμματα σε δημόσιου χώρους και παίρνουν συνδρομή.
Στ)Κερδοσκοπούν οι σύλλογοι και οι παράγοντες .
θα αποδείξω στην συνέχεια ότι αυτό είναι αδύνατο πρώτον γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να τα οικειοποιηθεί κάποιος , δεύτερο λειτουργεί  Διοικητικό συμβούλιο από 11-13 μέλη  και κόσμος που ελέγχει, τρίτον τα έξοδα υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα.

1.Οι ομάδες αναγκάζονται να λειτουργούν και τις Ακαδημίες γιατί από εκεί θα βγουν οι αθλητές ,από τους γονείς και συγγενείς οι φίλαθλοι και τέλος οι παράγοντες.
2.Γιατί είναι μια σημαντική οικονομική βοήθεια που δεν περιορίζεται στην εισφορά που είναι μικρή αλλά στην ενίσχυση όλων των εκδηλώσεων του συλλόγου χοροί , λαχεία, χορηγίες. Τα χρήματα που μένουν στον σύλλογο  φτάνουν για να καλύπτουν ένα μέρος των εξόδων των αγωνιστικών τμημάτων αλλά είναι μια σημαντική οικονομική ανάσα. Για όλα τα υπόλοιπα αγωνιστικά τμήματα πληρώνουν οι σύλλογοι τα έξοδα αγώνων και μετακινήσεων και  στις  μεγάλες κατηγορίες εκτός των ταξιδιών πληρώνουν και οδοιπορικά στους αθλητές. Δεν υπάρχει σύλλογος που να βγαίνει οικονομικά από τα έσοδα ακαδημιών και εκδηλώσεων.
Τις διαφορές τις πληρώνουν οι παράγοντες άλλοι πολλά άλλοι λίγα που και για τις οικονομικές  δυνατότητες τους είναι πολλά και γι'αυτούς .
Έχετε σχηματίσει μια αρνητική εικόνα για τους αθλητικούς συλλόγους που εκφράστηκε και με τα λεγόμενα σας μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου αλλά και παλαιότερα από άλλους. Μιλήσατε για Φαρ –Ουέστ για παράγοντες ανυπόληπτους, άλλοι για μαγαζάκια και αυτό πέρασε και προς τα έξω μέσα στην γενικότερη αναξιοπιστία που υπάρχει.
Ας δούμε πρώτον αν κάποιοι κερδίζουν από την ανάμιξη τους με τους συλλόγους και μιλώ για οικονομικά οφέλη και όχι πολιτικά ,η αναγνωσιμότητας ,η καταξίωσης ,γιατί αυτά τα οφέλη από την δουλειά του καθενός στα κοινά νομίζω ότι όλοι τα θεωρούμε θεμιτά.
Υπάρχει η άποψη ότι με τον αθλητισμό ασχολούνται ανυπόληπτα άτομα και επειδή κατά κανόνα ασχολούνται για πολλά χρόνια τεκμαίρεται ότι έχουν και οικονομικά οφέλη.
1.    Δεν είναι κλειστό κύκλωμα και μπορούν πολλοί εύκολα να αναμιχθούν οι πάντες μάλιστα ο Νόμος προβλέπει και εξασφαλίζει την συμμετοχή όλων ανεξαρτήτως τι πιστεύουν ή τι θέλουν αυτοί που διοικούν τώρα. Αλλά στην πόλη την δική μας αυτοί που ασχολούνται με τους συλλόγους  είναι γονείς, παππούδες, συγγενείς των αθλητών, είναι επιστήμονες δάσκαλοι καθηγητές ,πετυχημένοι επιχειρηματίες, είναι τα ίδια σχεδόν πρόσωπα που ασχολούνται με τους συλλόγους γονέων στα σχολεία, με τα πολιτιστικά σωματεία είναι δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, γιατί είναι ανυπόληπτοι όταν ασχολούνται με τα αθλητικά σωματεία και όχι με τα άλλα.
2.    Οι σύλλογοι δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα εδώ και δέκα χρόνια
3.    Τα μόνα έσοδα είναι από τις ακαδημίες και από αυτά τα 2/3 πηγαίνουν σε προπονητές.
4.    Στο Δ.Σ του Γυμναστικού που είμαι πρόεδρος μετέχει σαν γενικός γραμματέας η Χ.Ζιάμπα μητέρα του Γιάννη Ζιάμπα που ήταν δημοτικός Σύμβουλος του Ζαφειρόπουλου, Ο Νίκος Γώγος ειδικός γραμματέας, που κατέβηκε με τον Συνδυασμό του κ.Ανδρεόπουλου και μέχρι πρόσφατα μετείχε του Συμβουλίου ο Μακρής που κατέβηκε με τον κ.Νταβία .Πιστεύεται ότι θα μπορούσε κάποιος ακόμη και αν υπήρχαν χρήματα να τα καρπωθεί.
5.    Μπορεί βέβαια ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να πληρώνει τις αμαρτίες του επαγγελματικού, αλλά και εκεί η αλήθεια είναι διαφορετική.
6.    Σε μια περίοδο κρίσης μην στερήσετε  στους πολίτες μια διέξοδο από τα προβλήματα με τον αθλητισμό.
7.    Η όποια επιβάρυνση θα μετακυλήσει στους πολίτες και σε κάποιους μπορεί να γίνει αιτία να σταματήσουν τον αθλητισμό από αδυναμία να πληρώσουν μια εισφορά αυξημένη. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρωθεί η δραστηριότητα των συλλόγων από τον Δήμο ούτε υπάρχει τέτοια ανάγκη γιατί ακόμη και αν μπορούσε να γίνει θα ήταν λάθος αφού θα εμποδιζόταν με αυτό τον τρόπο να εκφραστεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυναμικό, προοδευτικό, πρωτοπόρο και εντελώς δωρεάν.
8.    Αυτά που πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε είναι
Α) Μια στρατηγική για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό για τα επόμενα 10 χρόνια.
Β)αξιοποίηση όλων των χώρων κυρίως των σχολείων για ανάπτυξη στις γειτονιές της πόλης.
Γ)όλα τα καινούργια σχολεία να έχουν γυμναστήριο με προδιαγραφές τέλεσης αγώνων και αμφιθέατρο.
Δ)Όπου μπορούμε να κατασκευάσουμε ανεξάρτητο γυμναστήριο να κατασκευασθεί άμεσα(πχ στα δημοτικά στην Αριστοφάνους και Κρήτης στο Κάτω Χαλάνδρι)
Ε)Οικονομική ενίσχυση όλων των συλλόγων και ένταξη της δράσης των στο γενικότερο πλαίσιο πολιτικής που θα αποφασίσουμε.
ΣΤ)Ανάπτυξη προγραμμάτων του Δήμου και των συλλόγων γονέων των σχολείων σε συνεργασία με τους συλλόγους συμπληρωματικά σε όποιες κατηγορίες πολιτών δεν υπάρχει δυνατότητα άθλησης.
Ζ)Άμεση κατασκευή του 17ου Δημοτικού στο Πάτημα με τις προδιαγραφές που είπαμε.
Κίνητρα για συνενώσεις ομάδων στον ίδιο χώρο, κίνητρα για δημιουργία ομάδων σε περιοχές που δεν υπάρχουν, δραστηριότητα των ομάδων στις περιοχές που εκπροσωπούν.
Συνεχής επαφή με συλλόγους ομάδες πολιτών κα ανεξάρτητες προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται για να αξιοποιηθεί όλο το υπάρχον δυναμικό της πόλης, αλλά και για συνεχή αλληλοτροφοδότηση , συνεργασία ,συντονισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.