Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος

Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος

απόσπασμα

Ο βαθμός συμμετοχής των στελεχών μας ήταν διαφοροποιημένος κατά περίπτωση. Φυσικά ο καθένας ενεργεί κατά συνείδηση, αλλά και ο καθένας κρίνεται σύμφωνα με τις πράξεις και το πολιτικό του ήθος, γιατί είναι διαφορετικό να είσαι ένα ενεργό στέλεχος της παράταξης, διαφορετικά να αδρανείς και να απέχεις με αξιοπρέπεια, διαφορετικό να είσαι ανοιχτά εχθρικός, να στρατεύεσαι σε άλλους χώρους, γιατί κι αυτό το ζούμε για διάφορους λόγους και διαφορετικό να είσαι ύπουλα υπονομευτικός μιας προσπάθειας η οποία είναι και παραταξιακή και εθνική.
Στις εκλογές του Μαΐου από τις οποίες μας χωρίζουν λιγότερο από 45 μέρες -αλλά δυστυχώς ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα και η μνήμη είναι πολύ ρηχή- κερδήθηκε το στοίχημα της σταθερότητας και της καθαρής εθνικής στρατηγικής που οδηγεί στην ασφαλή έξοδο από την κρίση.
Το στοίχημα αυτό τεράστιας πολιτικής σημασίας, εθνικής σημασίας κερδήθηκε πρωτίστως χάρη στην δική μας αντοχή. Θυμίζω γιατί ο χρόνος περνάει, όπως είπα, γρήγορα, ότι στις εκλογές κυριάρχησε το λεγόμενο δίλημμα που θέσαμε. Το δίλημμα δεν ήταν τίποτε άλλο από την προεκλογική, σαφή εξήγηση πως το βράδυ των εκλογών θα ετίθετο ούτως ή άλλως το θεμελιώδες ερώτημα εάν η κυβέρνηση άντεξε, εάν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση, αν η χώρα πορεύεται σταθερά. Ή εάν μπαίνουμε σε πολιτική κρίση που έρχεται να δυσκολέψει την έξοδο από την οικονομική κρίση τη στιγμή που χρειάζεται εθνική και κοινωνική συσπείρωση για την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση.
Έχουμε από τις 25 Μαΐου έως σήμερα πάρα πολλές φορές αναφερθεί στο ποσοστό που συγκέντρωση η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, το περιβόητο 8%.
 Περιττεύει να πω, μιλώντας μάλιστα στο επίπεδο του Πολιτικού Συμβουλίου, ότι προφανώς πρόκειται για ένα ποσοστό ανάγκης, ένα ποσοστό που δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό για μια παράταξη με την δική μας αξιακή φυσιογνωμία και ιστορική διαδρομή, μια παράταξη πλειοψηφική, αλλά βλέπετε η κρίση έχει φέρει τα πάνω κάτω, έχει προκαλέσει ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, στις πολιτικές συμπεριφορές. Η παράταξή μας ούτε στοχεύει σε τέτοια ποσοστά, ούτε αρκείται σε τέτοια ποσοστά.
Όμως αυτό το περιορισμένο, το μικρό ποσοστό, διέψευσε Κασσάνδρες και αρνητικές προσδοκίες, έδωσε μια ηχηρή απάντηση τυχοδιωκτισμού και ανήθικες συμπεριφορές στελεχών και παραγόντων της παράταξης, που δυστυχώς υπονόμευσαν την προσπάθειά μας. Αυτό το ποσοστό διασφάλισε τη σταθερότητα της κυβέρνησης και της χώρας. Αυτό το ποσοστό επιβεβαίωσε την εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση με ασφάλεια. Αυτό το ποσοστό δίνει πολιτικό και εθνικό χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή.
Στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε μαζί με άλλες δυνάμεις που συγκρότησαν την Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη. Θα μου επιτρέψετε να αξιολογήσω τη συνεργασία αυτή ως άψογη και αγαστή. Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Ελιάς. Το επιχείρημα που λέει, μα, η Ελιά είναι διάφορες παλιότερες εκδοχές του ΠΑΣΟΚ, που ξανασυσπειρώθηκαν δεν σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο. Η μισή Ελλάδα, τουλάχιστον είναι ιστορικά ΠΑΣΟΚ, όλοι είναι ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις άλλων κομμάτων προέρχονται ιστορικά από το ΠΑΣΟΚ, η επανασυσπείρωση είναι πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση, άρα δεν χρειάζεται να σπαταλήσουμε χρόνο στην αναπαραγωγή μιας δήθεν αντίθεσης που δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.