Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Δημοτικό Συμβούλιο 25/02/15: Εξελίξεις σε σημαντικά ζητήματα της πόλης- Δεν κατορθώθηκε να εκλεγεί «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης»-Προσλήψεις 2μηνες Κύριο

Ολοκληρώθηκαν τα τρία αλλεπάλληλα Δημοτικά Συμβούλια στο Χαλάνδρι, με ένα να γίνεται κάθε εβδομάδα και το τελευταίο να είναι από τα πιο περιεκτικά. Την Τετάρτη που μας, πέρασε οι πιο πολλές ειδήσεις αποκαλύφθηκαν στην «ελεύθερη» συζήτηση που γίνεται στην αρχή της συνεδρίασης με ενημερώσεις από την διοίκηση του Δήμου και με ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους.
Εκτός της ημερήσιας διάταξης
Μετά τις αναφορές της προέδρου για την κοπή πίτας από τον σύλλογο Αρκάδων της πόλης μας και την συνέχεια της συλλογής χρημάτων για την έκδοση των εγγράφων των Σύρων προσφύγων που τους παραστέκεται ο δήμος Χαλανδρίου, τον λόγο πήραν κυρίως οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που έθεσαν αρκετά θέματα.
Ο κος Νταβίας και ο κος Πανταζής ξανά ζήτησαν την εύρεση χώρου για την κάλυψη των αναγκών των πολιτικών σχηματισμών της πόλης. Επιπλέον ο πρώτος αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινήσεις του δήμου Αμαρουσίου για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, γύρω από την οδό Φραγκοκλησιάς και πρότεινε το Χαλάνδρι να εξετάσει την λήψη ασφαλιστικών μέτρων απέναντι σε αυτή την στάση. Ενώ κος Πανταζής ρώτησε πάλι για δεύτερη και συνεχόμενη φορά τι θα γίνει με την περιοχή γύρω από το νεκροταφείο.
Από την Λαϊκή Συσπείρωση, η κα Καρατζά με αφορμή τις δηλώσεις που έχουν γίνει στα ΜΜΕ και τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, καθώς και τις συναντήσεις της με την ΚΕΔΕ, είπε πως θα πρέπει να οργανωθεί μία κεντρική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που να καταλήξει σε προτάσεις προς το κεντρικό κράτος. Προσδιόρισε τον χρόνο διεξαγωγής αυτής της συζήτησης ως το καλοκαίρι, αλλά είπε πως πρέπει να οριστεί μέσα στο Μάρτη. Σε αυτό το σημείο έγινε μία μικρή παρέμβαση από την πλευρά της πλειοψηφίας και τον Γρηγόρη Καλομοίρη που είναι εκπρόσωπος του Χαλανδρίου στην ένωση των δήμων. Αυτός πληροφόρησε το σώμα για τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις και το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Μαΐου στην Χαλκιδική.
Έπειτα από το «Χαλάνδρι σε Δράση», η κα Λότσαρη ανέφερε πως ένας Ισπανός μουσικός που συνθέτει αρχαία ελληνική μουσική, θα επισκεφθεί την χώρα μας τον Αύγουστο και η ίδια θα κάνει πρόταση το επόμενο χρονικό διάστημα για να κληθεί το καλοκαίρι στο φεστιβάλ που γίνεται στο θέατρο της Ρεματιάς. Και ο κος Αγγελής ρώτησε πως προχωρά η καταγραφή του καταυλισμού των Ρομά στο Κάτω Χαλάνδρι.
Ο κος Ανδρεόπουλος ζήτησε πληροφορίες για την ύπαρξη μπαζών στην οδό Αργυροκάστρου και κοντά σε νηπιαγωγείο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Χριστουλάκη να του απαντά ότι γνωρίζει την περίπτωση και έχει επικοινωνήσει με το ιδιώτη που κάνει έργα στην περιοχή, ώστε πολύ σύντομα να τα μεταφέρει.
Τι γίνεται με τα μέτωπα που άνοιξε η νέα δημοτική αρχή;
Το «ζουμί» της κουβέντας ακολούθησε στην τοποθέτηση του δημάρχου. Ο Σίμος Ρούσσος είπε πως και η νέα διοίκηση έχει σκοπό να ανοίξει την συζήτηση γύρω από τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Προτείνοντας, οι προβληματισμοί να αναπτυχθούν πριν το συνέδριο της ΚΕΔΕ για να μπορούν εκεί, οι εκπρόσωποι του δήμου Χαλανδρίου να μεταφέρουν τα εξαγόμενα. Αν και σημείωσε, στις επαναλαμβανόμενες «κρούσεις» της κα Καρατζά, ότι έχουν γίνει επίσημες διαψεύσεις για μείωση χρηματοδότησης στους ΟΤΑ (Φημολογία που προέκυψε από ένα tweet του υπουργού οικονομικών Γ.Βαρουφάκη) τόνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο και η νέα δημοτική αρχή πρέπει σίγουρα να δουν πως θα συμβάλουν με προτάσεις για αλλαγή του Καλλικράτη.
Σηκώνοντας το γάντι από τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης είπε πως στους μόλις 6 μήνες που έχει αναλάβει η «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» έχει γίνει μεθοδική και συστηματική δουλειά για την ένταξη στο σχέδιο των περιοχών που για  πάρα πολλά χρόνια μένουν εκτός, για την διασφάλιση χώρων για τις υπηρεσίες καθαριότητας-ανακύκλωσης και για την δημιουργία δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης που να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης τόσο του δήμου, όσο και όλων των συλλογικοτήτων. Παραπονέθηκε όμως για την μη ψήφιση από όλους του Προϋπολογισμού, και συνεπώς αυτών των προσπαθειών.
Εκτός σχεδίου περιοχές στο Χαλάνδρι
Εξειδικεύοντας, είπε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα οριστεί παρουσίαση των κινήσεων που έχουν ολοκληρωθεί και συζήτηση για το ζήτημα του Πεύκου Πολίτη (εκτός σχεδίου). Με στόχο να μπουν σε διάλογο και να εμπλουτιστούν οι προτάσεις της διοίκησης για αλλαγές στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Ενημέρωσε ακόμα ότι έχει ζητηθεί από το αντίστοιχο υπουργείο να γίνει συνάντηση για να διευκρινιστεί αν ο σχεδιαζόμενος παλιότερα δρόμος της «Ελευθέρας Πεντέλης» θα καταργηθεί. Σε μία τέτοια πιθανότητα γίνεται πιο βατό το μονοπάτι για την τακτοποίηση της περιοχής.
Διασφάλιση των υπηρεσιών καθαριότητας
Η τοποθέτηση του δημάρχου συνεχίστηκε με το άλυτο πρόβλημα που υπάρχει πάρα πολύ καιρό και την ανυπαρξία χώρου που να ανήκει στο δήμο και να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της καθαριότητας και της ανακύκλωσης. Όπως ανέφερε, αμέσως μόλις άλλαξε η κυβέρνηση στάλθηκε επιστολή στην υπουργό Νάντια Βαλαβάνη εξηγώντας την κατάσταση και για να αποσαφηνιστεί τί θα γίνει με τα ΧΕΥ της Αττικής οδού. Σε ένα από τα δύο βρίσκονται αυτή την στιγμή, οι υπηρεσίες και τα απορριματοφόρα.
Αναγκαίος ένας Χώρος στο κέντρο
Ο Σίμος Ρούσσος λέγοντας πως χαίρεται που αυτοί που καθόριζαν την τύχη του Χαλανδρίου «για 25 χρόνια», αναγνωρίζουν επιτέλους ότι υπάρχει η ανάγκη δημοτικών χώρων για πολιτικές, πολιτιστικές και ευρύτερες εκδηλώσεις πέρασε στο θέμα του Δημαρχείου που θα μπορούσε λειτουργήσει έτσι. Υπογράμμισε ότι έχουν γίνει για αυτό τον λόγο, 3 συναντήσεις με τους μελετητές που είχαν κερδίσει πριν 15 χρόνια τον διαγωνισμό. Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτή η μελέτη θέλει προφανώς επικαιροποίηση και περιέγραψε κι άλλα προβλήματα που υπάρχουν όπως σε σχέση με τον συντελεστή δόμησης. Για αυτά τα ερωτήματα είπε πως θα υπάρξει διαβούλευση στο δημοτικό συμβούλιο, στην πορεία όπου η δημοτική αρχή θα επιχειρεί να λύση το πρόβλημα.
Ρομά, Δουζένη, Φραγκοκλησιάς, Βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους στην Αυτεπιστασία
Στην πλούσια ομιλία του, ο δήμαρχος είπε πως θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα συνεννόησης με τις τεχνικές υπηρεσίες του Μαρουσίου για τα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά ζητήματα στην οδό Φραγκοκλησιάς. Αλλά και ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα» αν δεν υπάρχει συνεργασία. Επιπρόσθετα και μεταφέροντάς μας στο Κάτω Χαλάνδρι, ανέφερε μία σημαντική είδηση για το κτήμα Δουζένη. Ο δήμος Χαλανδρίου κατέθεσε στο Πράσινο Ταμείο πρόταση για το συγκεκριμένο οικόπεδο μετά την δωρεάν-εθελοντική εργασία του καθηγητή της αρχιτεκτονικής κος Μπελαβίλα και την εκπόνησή της μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με πυκνή δουλειά. Έτσι, για να έχουν όλοι εικόνα θα αναλυθεί αυτή η μελέτη τις επόμενες μέρες. Άλλη μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημέρωση που θα γίνει τον επόμενο καιρό και αφορά πάλι ένα μεγάλο κομμάτι του Κάτω Χαλανδρίου έχει σχέση με τους Ρομά. Η αυτονόητη καταγραφή του καταυλισμού που δεν είχε γίνει για δεκαετίες, αφού δεν πρόκειται για απλή διαδικασία αλλά για κίνηση που απαιτεί έντονη πολιτική βούληση ολοκληρώθηκε. Η πρωτοβουλία ήταν από τις πρώτες που πήρε η πλειοψηφούσα παράταξη και αποτελεί την βάση για να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις.
Κάποιοι μικροί διαξιφισμοί υπήρξαν όταν οι κος Νταβίας και κα Καρατζά είπαν ότι παρόλα αυτά που ανέφερε ο δήμαρχος θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή του συμβουλίου στην χάραξη των ενεργειών της διοίκησης σε γενικό επίπεδο. Με τον κος Νταβία να αναφέρει ως παράδειγμα τις εργαζσίας στο κτήμα Μαμόπουλου. Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γερολυμάτος απάντησε ότι στο χώρο υπήρχαν απαράδεκτες συνθήκες και ότι ήταν αυτονόητο για οποιαδήποτε διοίκηση σέβεται του υπαλλήλους του δήμου και τον ρόλο τους να επισκευάσει και να περιφράξει το χώρο. Είπε ακόμα, πως σε έναν χώρο που ήταν ορθάνοιχτος δεν θα μπορούσαν να μπουν εργαλεία μεγάλης αξίας και ότι είναι παράλογη η διαμαρτυρία. Κλείνοντας με την φράση ότι «θα υποστηρίξουμε την εργασία των ανθρώπων της Αυτεπιστασίας σε αξιοπρεπές περιβάλλον και θα νοικοκυρέψουμε τον χώρο τους για να είναι και αυτοί συνεπείς στην δουλειά τους!».
Το 1ο θέμα: Ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης»
Χάθηκε κάθε ευκαιρία για την πλήρωση αυτής της θέσεις στο Χαλάνδρι, καθώς η συνεδρίαση της 25/02 ήταν η τελική προθεσμία για να υπάρξει απόφαση. Η θέση αυτή αποτελεί ουσιαστικά κάτι παρόμοιο με τον Συνήγορο του Πολίτης σε επίπεδο δήμου και η αξία της όσο και η ποιότητα του έργου που παρέχει εξαρτάται από τις ικανότητες και τις αρχές το προσώπου που θα την καλύψει. Αν αυτός μπορεί να διευθετήσει με αρμονικό τρόπο τις διαφορές δημότη-δήμου και ειδικά για τους δημότες που δεν έχουν κάποιο συλλογικό όργανο να τους καλύπτει τότε μπορεί να βοηθήσει ως ένα βαθμός στην διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Επίσης αν έχει καλή επικοινωνία με την δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας του δήμου. Φυσικά μιλώντας για άτομα που θα δείχνουν σεβασμό στην έννοια της συλλογικότητας και θα έχουν την ηθική να μην χρησιμοποιήσουν αυτόν τον ρόλο για ίδιον όφελος και «δημόσιες σχέσει».
Στην ψηφοφορία αυτό-προτάθηκαν δύο αξιόλογοι συμπολίτες μας. Οι κος Βυλλιώτης και κος Χατζόπουλος. Όμως λόγω των διαφωνιών μεταξύ μειοψηφίας και πλειοψηφίας και της αφοριστικής θέσης της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ίδια την φύση του θεσμού η διαδικασία δεν τελεσφόρησε.
Ο κος Ανδρεόπουλος υποστήριξε ότι βασικό χαρακτηριστικό του «Συμπαραστάτη» είναι να ασκεί έλεγχο στην διοίκηση και επομένως θα ήταν πιο δημοκρατικό να προέρχεται από την μειοψηφία. Και τόνισε ότι οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας για συνεργασία και συμμετοχή όλων στην διαχείριση του δήμου δεν έχουν γίνει πράξη. Αντιπαραθετικά ανέφερε ότι όλη η αντιπολίτευση στηρίζει τον δήμαρχο σε επιλογές όπως το «εντέλλεσθε», προκαλώντας την αντίδραση της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου». Ο Γρηγόρης Καλομοίρης ξεκαθάρισε ότι ο δήμαρχος υλοποίησε ομόφωνη απόφαση και ότι η υποστήριξη δεν εντάσσεται σε σχέσεις «δούναι και λαβείν». Ο κος Νταβίας συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με τις αντιλήψεις του κος Ανδρεόπουλου, ενώ από την άλλη ο κος Αναστασιάδης και η κα Καρατζά απείχαν με την δεύτερη να λέει ότι οι δημότες έχουν συνδικαλιστικά όργανα και δεν χρειάζονται τέτοιους θεσμούς.
Κάποιες Δίμηνες Προσλήψεις για ανάγκες του Δήμου
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε λίγο, ήταν και αυτό της πρόσληψης 10 εργαζομένων στο δήμο με δίμηνες συμβάσεις. Ενώ τα άλλα πέρασαν πιο γρήγορα.
Ο δήμος Χαλανδρίου για την «αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και για τις ανάγκες της Ρεματιάς Χαλανδρίου περί πυροπροστασίας, καθότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει την 1η Μάιου.» θα προχωρήσει σε προσλήψεις όπως φαίνονται στο παρακάτω πίνακα:
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Υ.Ε. ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
οκτώ (8)
Δύο (2) μήνες
Δ.Ε. ΟΔΗΓΩΝ (με δίπλωμα Γ΄κατηγορίας και πιστοποιητικό ψηφιακού ταχογράφου)
δύο (2)
Οι 2μηνες συμβάσεις επιβλήθηκαν, παρότι δεν τις επιδιώκει η νέα δημοτική αρχή, εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης της εγκυκλίου για 8μηνες και γιατί με την μνημονιακή νομοθεσία έχουν απαγορευτεί οι πραγματικές προσλήψεις στους ΟΤΑ. Αυτές είναι οι μόνες συμβάσεις εργασίας όπου οι υπηρεσίες επιλέγουν οι ίδιες από τους ενδιαφερόμενους. Η Λαϊκή Συσπείρωση και το «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία» ζήτησαν για αυτό το λόγο να μάθουν αν η νέα διοίκηση έχει θέσει κάποια «μέτρα». Ο κος Θωμάς πρότεινε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα κριτήρια του ΑΣΕΠ κα ο κος Κουράσης διαφώνησε με αυτή την άποψη λέγοντας πως με αυτά δεν καλύπτονται οι ανάγκες των δήμων. Ο Σίμος Ρούσσος απάντησε ότι αυτού του τύπου οι προσλήψεις θα γίνουν με γνώμονα τις ανάγκες και αιτήματα των τμημάτων του δήμου και με κοινωνική ευαισθησία και προτεραιότητα στους συμπολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.