Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

κάμερες χαμογελάτε

Μάτια στη Ρεματιά ή Ματιά στην Ιδιωτική μας Ζωή;

Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου ο κ. Δήμαρχος Χαλανδρίου ανακοίνωσε, σε συνέντευξη τύπου, ότι τοποθέτησε αισθητήρες και κάμερες που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, καταγράφουν κάθε κίνηση και μεταδίδουν πληροφορίες σε 24ωρη βάση στο κέντρο πληροφορικής του Δήμου με σκοπό την προστασία του Ρέματος από πλημμύρες και πυρκαγιές. Το εν λόγω έργο δόθηκε με ανάθεση στην εταιρεία k-spark του ομίλου εταιρειών Χρ. Κοπελούζου και κόστισε 15.000 €. Παρουσιάζεται δε ως ένα σύστημα προστασίας το οποίο «διασφαλίζει αδιάλειπτα την προστασία του Ρέματος από απειλή πυρκαγιάς και πλημμύρας.»

Η τοποθέτηση καμερών κατά τη γνώμη μας αποτελεί μέτρο παρακολούθησης των επισκεπτών της Ρεματιάς και όχι μέτρο πυροπροστασίας της. Αντιμετωπίζoνται δηλαδή οι επισκέπτες της Ρεματιάς ως εν δυνάμει πυρομανείς ή εμπρηστές και γι αυτό επιβάλλεται την παρακολούθηση της κάθε κίνησής τους σε 24ωρη βάση!

Όμως μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρους όπου εγκαταστάθηκε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης δείχνουν ότι δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής παραβατικών πράξεων. Δε λειτουργούν οι κάμερες αποτρεπτικά για τους εμπρηστές καθώς είναι πολύ εύκολο να καλύψουν ή να παραποιήσουν τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμοι, ή να χρησιμοποιήσουν μηχανισμό με χρονοκαθυστέρηση ώστε να μην είναι καν παρόντες κατά την έναρξη της πυρκαγιάς. Αντίθετα λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους κατοίκους ή περαστικούς επιθυμούν να χαρούν έναν από τους ελάχιστους φυσικούς χώρους πρασίνου κι όχι να πρωταγωνιστήσουν σε ριάλιτι τηλεπαιχνίδι στο κέντρο πληροφορικής του δήμου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Χαλανδρίου, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της Ρεματιάς από πλημμύρες και πυρκαγιές, τα οποία άλλωστε προβλέπονται από το Π.Δ/γμα 659/Δ/1995 για την προστασία του Ρέματος, όπως:

• έργα διευθέτησης του χειμαρρικού ρέματος,
• γεωτεχνική μελέτη
• προστασία των πρανών από τη διάβρωση με φυτοτεχνικές διαμορφώσεις.
• οριοθέτηση της Α΄Ζώνης προστασίας για την ουσιαστική αποτροπή των εμπρησμών (σταματώντας τη δυνατότητα κερδοσκοπίας πάνω στα καμένα)
• διάνοιξη μονοπατιών και κατεδάφιση μαντρότοιχων, παραπηγμάτων κλπ που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στο Ρέμα.
• απομάκρυνση των παράνομων χρήσεων με έμφαση στις χρήσεις που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν κίνδυνο πυρκαγιάς (παρκαρισμένα αυτοκίνητα, στοίβες σκουπιδιών σε καταπατημένους παραρεμάτιους χώρους κλπ)
• έλεγχος λήψης και συντήρησης μέτρων πυροπροστασίας σε παραρεμάτια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα παραρεμάτια πάρκιγκ σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα που λειτουργούν κατά παράβαση του Π.Δ/τος , στις εγκαταστάσεις του Θεάτρου Ρεματιάς και στα σπίτια που υπάρχουν μέσα στο Ρέμα.
• στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου με εκπαιδευμένο μόνιμο προσωπικό, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής [πυροσβεστικά οχήματα, πυροσβεστικές φωλιές , έγκαιροι καθαρισμοί απομάκρυνση και κλάδεμα ξερών κλαδιών και δέντρων κλπ]

Αντί αυτών επιλέγονται για μια ακόμα φορά αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού οι οποίες δεν είναι μόνο ατελέσφορες, αλλά και επικίνδυνες. Δεν μπορούμε παρά να μνημονεύσουμε παλαιότερα σχέδια «προστασίας», «ανάδειξης» και «αξιοποίησης» της Ρεματιάς , επέκτασης του θεάτρου (προέβλεπε 1000 θέσεις), τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και κατασκευή οικήματος για τους προσκόπους στην Α΄Ζώνη προστασίας .Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα

Ζήτησε ο Δήμος την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος παρακολούθησης, όπως επιβάλλεται από το νόμο; Αν όχι είναι παράνομη η εγκατάσταση.

Προβλέπεται η χρήση συστημάτων παρακολούθησης του φυσικού χώρου της Ρεματιάς σε τυπικό νόμο ή διάταγμα; Αν όχι είναι παράνομη η χρήση του.

Τηρούνται οι κανόνες διαχείρισης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων; Αν όχι είναι παράνομη η διατήρησή τους.

Γιατί προχώρησαν στην εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης χωρίς να ενημερωθούν οι πολίτες, το Δημοτικό Συμβούλιο, με πλήρη αδιαφάνεια ;
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.