Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ο Υπουργός εσωτερικών στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής ως έκλογικό σύστημα στις Δημοτικές εκλογές. Ο θεός να βάλει το χέρι του.


Ακούγεται δημοκρατικό,όλοι θα μπορούν αναλογικά να εκπροσωπούνται στο Δημοτικό συμβούλιο,δύσκολα να το αντιπαρατεθείς χωρίς να χαρακτηριστείς αντιδημοκράτης ,φασίστας.
Όμως στην ασκηση της εξουσίας πέρα απο την εκπροσώπηση που την επιτυγχάνει και το υπάρχον σύστημα που στην πρώτη φάση είναι αναλογικό και συνεπώς δεν αφήνει έξω όποιον πιάσει το εκλογικό μέτρο,χρειάζεται και η δυνατότητα διοίκησης ,λήψης αποφάσεων και δράσεων ,πολλές φορές και άμεσα. Στο Χαλάνδρι εξαιτίας των ανεξαρτητοποιήσεων από την διοίκηση ζούμε το τελευταίο διάστημα τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής. Ενας μήνας για να περάσει με το ζόρι το τεχνικό πρόγραμμα και ο προυπολογισμός και έπεται συνέχεια. Πως να συμφωνήσουν 41 σύμβουλοι,όταν στα θέματα πολιτικής που έπρεπε να αποτελούν τους λόγους της θετικής ή αρνητικής ψήφου,μπαίνουν προσωπικές αντιπαραθέσεις ,ακραίες θέσεις και ιδεοληψίες.
Το Τρίτο στην σειρά δημοσιεύσεων μου σημαντικό θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλους στο Δημοτικό συμβούλιο κυρίως τους ανεξάρτητους αλλά και όσους ορέγονται την διάδοχη κατάσταση αν εφαρμοσθεί η απλή αναλογική,είναι η ανάγκη για συγκλίσεις και συναινέσεις ,συμβιβασμοί για να μπορεί ένα μελλοντικό δημοτικό συμβούλιο να λειτουργήσει. Αν αυτό δεν μπορούμε να το επιτύχουμε τώρα θα είναι αδύνατο να το πετύχουμε όταν η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου θα περιλαμβάνει περισσότερες ομάδες δημοτικών συμβούλων που οχυρωμένες πίσω από την καθαρότητα και μοναδικότητα των απόψεων τους θα παραλύσουν κάθε προσπάθεια λειτουργίας του δήμου.
Αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική θα είναι η χαριστική βολή για την τοπική αυτοδιοίκηση μετά τον Καλλικρατη του Ραγκούση που με την γεωγραφική κατανομή οδήγησε την τοπική αυτοδιοίκηση σε μαρασμό και εγκαταλειψη. Ολοκληρη η Κέρκυρα,η Λέσβος,η Ρόδος ένας δήμος. Μια αυτοδιοίκηση απρόσωπη και απομακρυσμένη όπως το επίσημο κρατος. Η αυτοδιοίκηση μεγαλούργησε όταν το μέγεθος των δήμων ήταν μικρό,όταν ο πολίτης έβλεπε τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους καθημερινά στους δρόμους στα μαγαζιά στα καφενεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.