Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Το Πασοκ ελέω Γιωργάκη και κηπουρών φορτώθηκε το χρέος που είχε εκτιναχθεί επι Καραμανλή.Η πρόταση του τώρα του Βενιζέλου είναι η μόνη υπέυθυνη πρόταση. Να μαζευτούν όλοι Μαζί και να λύσουν πρωτα αυτό που οι ίδιοι δημιούργησαν και μετά να προσφύγουν σε εκλογές

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (17/12/2014) 
Εδώ και πάρα πολύ καιρό προτείναμε στα Κόμματα του δημοκρατικού τόξου την συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί το Σύνταγμα αξιώνει συναίνεση, αυτό προκύπτει από τους αριθμούς, από την ανάγκη αυξημένης πλειοψηφίας.
Η προεδρική πλειοψηφία δεν ταυτίζεται εξ ορισμού με την κυβερνητική πλειοψηφία. Η λογική του Συντάγματος ήταν και είναι η προεδρική πλειοψηφία να περιλαμβάνει και την αντιπολίτευση, να περιλαμβάνει δυνάμεις πολιτικές πολύ πέρα των ορίων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Απέναντι σε αυτή μας την πρόταση για συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπήρξε δυστυχώς καμία ανταπόκριση.
Αυτή μας η πρόκληση και πρόσκληση για συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν απευθύνεται μόνο ή κυρίως στους ανεξάρτητους βουλευτές, δεν απευθύνεται μόνο ή κυρίως στη συνείδηση του κάθε βουλευτή. Η πρόσκληση απευθύνθηκε και απευθύνεται πάντα πρωτίστως στα Κόμματα του δημοκρατικού τόξου και η  μόνη απάντηση που έχουμε λάβει είναι η θέση «δεν μας ενδιαφέρει τίποτε, εκλογές τώρα». Αυτό το «εκλογές τώρα» λεγόταν την περίοδο των ευρωεκλογών, λεγόταν το Σεπτέμβριο με τις ομιλίες των Κομμάτων στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, λεγόταν τον Οκτώβριο, αλλά αναρωτιόμαστε αυτή η απλή και τόσο εύκολη θέση «όχι στη συναίνεση, εκλογές τώρα» ισχύει και ενώ υπήρξαν στο μεταξύ τόσο συγκεκριμένες και απτές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους;
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα άλλα Κόμματα του δημοκρατικού τόξου δεν βλέπουν ούτε τώρα την ανάγκη για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης;
Δεν βλέπουν την ανάγκη για προστασία των κατακτήσεων, αλλά και των θυσιών του ελληνικού λαού; Δεν βλέπουν την ανάγκη για ασφαλή μετάβαση στην επόμενη φάση μέσα στο δίμηνο που έχουμε στη διάθεσή μας λόγω της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος και έως τη μετάβαση στο νέο πρόγραμμα, που πρέπει να είναι μετάβαση και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Υπάρχουν πολύ πρακτικά ερωτήματα, επιτακτικά, αδυσώπητα στα οποία πρέπει να απαντήσει εν τέλει ο ελληνικός λαός, αλλά πρωτίστως οι πολιτικές δυνάμεις.
Σεβόμαστε όλοι μας τη δίμηνη παράταση;
Θέλουν να ολοκληρώσουμε την τελευταία αναθεώρηση η οποία ταυτόχρονα είναι και διαπραγμάτευση για τη νέα σελίδα
Θα ψηφίσουμε με συναίνεση και συνευθύνη τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή;
Θα ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για αυτή τη νέα προληπτική πιστωτική γραμμή;
Θα αρχίσουμε τις σοβαρές συζητήσεις για το χρέος;
Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Μα αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα. Υπάρχει μια συνεχής παλινδρόμηση: από τη παλικαράδικη απειλή για μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το χρέος, έως το παλαιοκομματικό κλείσιμο του ματιού ότι εντάξει θα τα βρούμε, ας κάνουμε εκλογές ας αλλάξουν οι συσχετισμοί, θα τα βρούμε. Τι θα βρούμε….;;!!
Τα ερωτήματα είναι ανεπίδεκτα αναβολής και αοριστίας. Τα ερωτήματα αυτά εν τέλει απευθύνονται στον ίδιο τον ελληνικό λαό.
Θέλουν, αυτοί που διαφωνούν μαζί μας, θέλουμε ως έθνος την έξοδο από το Μνημόνιο; Ή θέλουν την παραμονή στο Μνημόνιο;
Θέλουν, θέλουμε ως έθνος να μετατραπεί το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε προληπτικό ή θέλουν να συνεχίσουμε το υπάρχον πρόγραμμα, το οποίο είναι σκληρό πρόγραμμα;
Θέλουν, θέλουμε ως έθνος την επάνοδο στις αγορές με τον θώρακα των προληπτικών γραμμών ή θέλουν απομόνωση από τις αγορές ώστε είτε να μας κρεμάσουν στα μανταλάκια;
Θέλουν και θέλουμε ως Έθνος, συμφωνημένες και αποτελεσματικές κινήσεις σε σχέση με το χρέος ή επιλέγουν τραγικές περιπέτειες με συγκρούσεις;
Παρακαλώ, πραγματικά, όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων διεθνών θεσμών, όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σεβαστούν τον ελληνικό λαό και το κυρίαρχο και δημοκρατικό του δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του.
Και σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ο λαός μπορεί να πιέσει με τον τρόπο του στη συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε διάλυση της Βουλής, τις επιλογές του σε σχέση με το μέλλον της χώρας. Ο λαός θα κάνει τις επιλογές του ελεύθερα και δημοκρατικά. Εν γνώσει των καταστάσεων και εν γνώσει των συνεπειών του. Όπως έχουμε πει ,τώρα πια δεν  υπάρχει τεκμήριο αθωότητας ή άγνοιας. Όλοι τα ξέρουν όλα.
Προχωράμε περιμένοντας μέχρι τον τρίτο γύρο την ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε μια προσέγγιση, η οποία συνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση και την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Και μετά, τουλάχιστον εμείς, είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εθνικό συμφέρον. Ας δούμε την ανταπόκριση.
Σημασία έχει η στάση η επίσημη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της αξιωματικής, αλλά και των άλλων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.
Εμείς θέλουμε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι βλαπτικές, τα διλήμματα εκβιαστικά και επικίνδυνα. Αλλά δεν φοβόμαστε τις εκλογές.
Και στις εκλογές θα λειτουργήσουμε ως εγγυητές σταθερότητας και μετεκλογικά. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η ενότητα του χώρου. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.