Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Συνωστισμός - Πενταροδεκάρες-μήπως κοιμούνται;

Τα ιστορικά στοιχεία που «αδειάζουν» τον ανιστόρητο Φίλη

Δημοσιεύθηκε στις στην Κατηγορία: Παρασκηνιακά
Μέγεθος κειμένου: α+α-
Γενοκτονία Ποντίων
Έντονη είναι η οργή των Ελλήνων Ποντίων μετά τις δηλώσεις του Φίλη, ότι δε συμφωνεί με τον όρο γενοκτονία για να περιγραφεί το έγκλημα κατά του Ποντιακού ελληνισμού. Ο κ. Φίλης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται για γενοκτονία, αλλά για εθνοκάθαρση των Ποντίων.
Ανάμεσα σε όσους τον κατηγορούν, συγκαταλέγονται και οι εκπρόσωποι των Ποντίων στην Ελλάδα, οι οποίοι δε θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφοροι απέναντι στην προκλητική δήλωση του κ. Φίλη.
«Ζητάμε την άμεση ταπεινή του συγγνώμη απέναντι στους 353.000 γενοκτονημένους προγόνους μας και την παραίτησή του. Εφόσον δεν το πράξει, ζητάμε από τον πρωθυπουργό την άμεση αποπομπή του. Εκτός κι αν μας δηλώσουν ξεκάθαρα ότι συμφωνούν με την άρνηση της Γενοκτονίας και ότι αυτό αποτελεί κυβερνητική επιλογή», ανέφερε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος Τοπαλίδης.
Γενοκτονία των Ποντίων



Ο κ. Τοπαλίδης αποκάλεσε τις θέσεις του Νίκου Φίλη απέναντι στο ζήτημα εντελώς «ανιστόρητες και απαράδεκτες», τονίζοντας πως τέτοιες απόψεις έχουν ακουστεί μόνο από τους «Γκρίζους Λύκους».
Ο πρόεδρος προειδοποίησε για επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδίας. «Επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειές μας, οι οποίες, προφανώς, δε θα μείνουν σε επίπεδο επιστολών. Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κινηθούμε και νομικά σε βάρος του κ. Φίλη. Ο κύβος ερρίφθη. Βρισκόμαστε σε «πόλεμο», υπερασπιζόμενοι τη διεθνή νομιμότητα και τις πανανθρώπινες αξίες. Ο κ. Φίλης έχει ενταχθεί στο στρατόπεδο των αρνητών».
Γενοκτονία Ποντίων
«Είναι ο νέος Κεμάλ»
Έναν «νέο Κεμάλ Ατατούρκ» αποκαλεί τον κ. Φίλη η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).
«Σε αυτόν τον ορυμαγδό που βιώνει η χώρα, έρχεται ο κ. Φίλης, ως νέος Ατατούρκ και κάνει αυτές τις δηλώσεις. Γενοκτονία ήταν η προμελετημένη εκκαθάριση των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1913-1922. Με τη Γενοκτονία έγινε η τελική επίλυση του τουρκικού προβλήματος με τις μειονότητες εντός των συνόρων της. Θέλω να θυμίσω στον κ. Φίλη το από το 2007, πόρισμα της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, δηλαδή του καθ΄ ύλην αρμόδιου διεθνούς επιστημονικού οργανισμού για το θέμα, η οποία απεφάνθη ότι έγινε Γενοκτονία στους μειονοτικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές. Ως Γενοκτονία ορίστηκε και από τον ΟΗΕ το 1948», δήλωσε στο pontos-news.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.
Η Χριστίνα Σαχινίδου απευθύνθηκε στο Νίκο Φίλη, σχολιάζοντας πως «αν θέλει να παίξει με τα ουσιαστικά, ας το κάνει μόνος του, διότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας έχουν μεγάλη βαρύτητα. Η συλλογική μνήμη και η συλλογική συνείδηση παραπέμπουν στη Γενοκτονία και όχι στην εθνοκάθαρση. Κριτές θα μας δικάσουν οι δίκαιοι και οι νεκροί. Εμείς σ’ αυτούς απολογούμαστε».
Γενοκτονία των Ποντίων
«Οι απόψεις του συντηρούν τους ξεριζωμούς»
Για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Ποντίων, Άλκης Αναστασιάδης, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε παύση των καθηκόντων του Υπουργού.
«Δυστυχώς, ο κ. Φίλης είναι αμετανόητος. Επιλέγει μια ερμηνεία που τον βολεύει, αντί την κρατούσα επιστημονική. Εμείς του θυμίζουμε το ψήφισμα της Διεθνούς Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars – IAGS), που το 2007 αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων», επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης.
«Δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την παιδεία των νέων στις ανιστόρητες και επικίνδυνες απόψεις κάθε Φίλη, απόψεις που συντηρούν τους ξεριζωμούς, όπως των Σύριων, που βιώνει σήμερα με δραματικό τρόπο ολόκληρη η Ευρώπη και ιδίως η Ελλάδα», γιατί αυτό είναι το μήνυμα της αμφισβήτησης των επιστημονικών απόψεων με πρόταξη της όποιας ιδεοληψίας», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Γενοκτονία των Ποντίων
Αγγίζει «τα όρια της εθνικής προδοσίας»
Ταυτόχρονα, ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χαράλαμπος Αποστολίδης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6 και αποκάλεσε τη δήλωση του κ. Φίλη κίνηση «στα όρια της εθνικής προδοσίας», προσθέτοντας τα εξής: «Ο κ. Φίλης είναι η προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη». Έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».
Γενοκτονία: Η ιστορική αλήθεια
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί μια μαύρη σελίδα της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, ένα ιστορικό κεφάλαιο βαρύνουσας σημασίας, το οποίο δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες μόνον γραμμές. Αρκεί να αναφερθούμε στα βασικά στοιχεία για να καταλάβετε ότι η συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου, μόνο γενοκτονία μπορεί να αποκληθεί.
Το 1908 ήταν η αρχή των δεινών. Εκδηλώθηκε το κίνημα των Νεότουρκων, που αποσκοπούσε στην οικοδόμηση μιας νέας «καθαρής» Τουρκίας, η οποία θα δημιουργούταν μόνο με την εκδίωξη του χριστιανικού πληθυσμού και κάθε άλλου στοιχείου που δεν ήταν μωαμεθανικό. Οι εξωτερικές συνθήκες, τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων και η μη ενεργή στάση της Ελλάδας απετέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν κατά πολύ στο μαρτύριο των Ελλήνων του Πόντου.
Γενοκτονία Ποντίων
Οι φάσεις της γενοκτονίας ήταν δύο, ξεκίνησαν από το 1914 και ολοκληρώθηκαν το 1923. Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού εκτοπίστηκε στη μικρασιατική ενδοχώρα και υφίστατο τρομερά βασανιστήρια, όπως ήταν τα λεγόμενα «τάγματα εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»), αλλά και πολλά άλλα μαρτύρια. Βιασμοί, λεηλασίες ολόκληρων χωριών, ομαδικές εκτελέσεις, κακουχίες, πείνα, αρρώστιες και αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι μόνο μερικά από τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου.
Ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο επονομαζόμενος Γενάρχης-πατέρας του τουρκικού έθνους οδήγησε τον Ποντιακό Ελληνισμό στην πλήρη εξόντωσή του. Δεν υπάρχει χρόνος για λεπτομερή αναφορά των γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των δύο φάσεων. Αρκεί μόνο να πούμε πως στις 19 Μαΐου του 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και έτσι ξεκίνησε η δεύτερη και πιο κτηνώδης φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, υπό την καθοδήγηση ξένων δυνάμεων.
Συνολικά έχασαν τη ζωή τους έως το 1922 περίπου 350.000 Έλληνες του Πόντου (καταγεγραμμένος αριθμός), ενώ βάσει πληροφοριών από διάφορους μελετητές και επιζώντες, ο αριθμός φτάνει και ξεπερνά τους 700.000, αγγίζοντας το 1.000.000.
Γενοκτονία Ποντίων
Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου στις 24 Φεβρουαρίου του 1994. Ως ημέρα μνήμης των θυμάτων καθιερώθηκε η 19η Μαΐου. Παράλληλα, η Γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι η Κύπρος, πολιτείες των ΗΠΑ, η Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία, η Σουηδία και πολλές άλλες χώρες, εκτός της Τουρκίας. Ζωντανά ντοκουμέντα, βίντεο και μαρτυρίες των επιζώντων, κρατικά έγγραφα, έγγραφα διεθνών οργανισμών και πολλά άλλα στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα πως η εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου ήταν γενοκτονία. Η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας, που απαρτίζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες-μελετητές για τέτοια ζητήματα, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου το 2007.
Και τέλος, ας μην ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό. Ως γενοκτονία ορίζεται η μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Αφορά ένα έγκλημα που αποβλέπει στη συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής, σε ορισμένο τόπο και πρόκειται για ένα έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Συνεπώς, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι γενοκτονία. Οι Πόντιοι ήταν Έλληνες και χριστιανοί, που εμπόδιζαν την ολοκληρωτική κυριαρχία του τουρκικού στοιχείου στην περιοχή. Έπρεπε λοιπόν να εξοντωθούν.
Γενοκτονία Ποντίων
Ας διαβάσει αυτά και άλλα πολλά ο κ. Φίλης για να καταλάβει ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι γενοκτονία και ως υπουργός Παιδείας, οφείλει να δείχνει σεβασμό απέναντι στην ιστορία και στα αδικοχαμένα θύματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.