Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Στην ερώτηση που μου γίνεται συχνά.Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδισει τις εκλογές απαντώ ότι υπαρχει η πιθανότητα όχι μόνο να τις κερδίσει αλλά και να έχει αυτοδυναμία.Προσωπικά πιστεύω ότι ο Σύριζα αν γίνει κυβέρνηση δεν θα αυτοκτονήσει κάνοντας τρελά πράγματα.Συνεπώς θα διαπραγματευθεί λογικά με τους εταίρους γιατί διαφορετικά θα πέσει με τρομακτική αντίδραση απο την κοινωνία μέσα σε ένα μήνα

Αυτό όμως που σίγουρα θα προσφέρει είναι 

ότι θα καθαρίσει το πολιτικό τοπίο από τους 

περισσότερους ήδη υπάρχοντες 

βουλευτές.

Αυτό απο μόνο του είναι αρκετό 

για να τον ψηφίσει κάποιος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, έχουν υποβληθεί μόνο 150.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στο Δημόσιο.

Το συνολικό ποσό προς ρύθμιση ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί ως τώρα περίπου 70 εκατ. ευρώ. Μόνο για το 2014 από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Νοέμβρη οι οφειλές ξεπερνούν τα 10,6 δισ. Ευρώ.

Στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν υποβληθεί περί τις 34.000 αιτήσεις (σε σύνολο 609.000 οφειλετών) ρύθμισης οφειλών που αντιστοιχούν σε 785 εκατ. Ευρώ έναντι συνόλου οφειλών που έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ 13,5 δις. Ευρώ.

Είναι φανερό πως ασχέτως αποτελέσματος, την επομένη των εκλογών η πρώτη ενορχηστρωμένη είδηση που θα πρέπει να περιμένουμε είναι αυτή των κατασχέσεων μπας και πανικοβληθεί κανένας και πληρώσει.

Να πληρώσει κάτι από τα ελάχιστα που έχει κρύψει για μια ώρα ανάγκης για τις σπουδές των παιδιών του ή τη θέρμανση του σπιτιού προκειμένου να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.

Οι θεράποντες της λογιστικής απεικόνισης της οικονομίας περίμεναν πως τα διαθέσιμα του δημοσίου ταμείου επαρκούσαν μέχρι το Μάρτιο που προστίθενται και τα τοκοχρεολύσια. Η εκτίμηση της στήλης παραμένει πως δεν επαρκούν ούτε μέχρι την επομένη των εκλογών.

Όποιος κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη των καταθέσεων, είτε μέσω συνέχισης της φορολογικής επιδρομής είτε μέσω του «κουρέματος» που υπόσχεται μετ’ επιτάσεως και με βάση το πρόγραμμα του κόμματος ο κ. Τόλιος, του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2015 θα κριθεί οριστικά αν η Ελλάδα παραμείνει στο Ευρώ ή αν αναγκαστεί να αποχωρήσει από αυτό. Οι ξένοι που βλέπουν τα δεδομένα πιο καθαρά έχουν αρχίσει να το διατυπώνουν ευθαρσώς.



Τα τραπεζικά δεδομένα

Εν όψει εκλογών οι καταθέσεις θα έχουν διασκορπιστεί εκτός τραπεζών, όποτε όποια κυβέρνηση και να προκύψει θα προσπαθήσει να εκβιάσει μέσω των κατασχέσεων της ακίνητης περιουσίας.

Αυτό το έκανε ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση, θα το κάνει μετ’ επιτάσεως και η επόμενη.

Για όποια κυβέρνηση προκύψει να υπενθυμίσω απλώς πως το σχέδιο φύλαξης των τραπεζών από στρατιωτικές δυνάμεις είναι το ίδιο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εκπονήθηκε τότε κατά τη διάρκεια της κρίσης και της επίθεσης που δέχθηκε η δραχμή από ξένους κερδοσκόπους.

Καθώς ο αριθμός των τραπεζών στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκε και συρρικνώθηκε εκ νέου, ενδέχεται οι μονάδες να φυλάνε άλλα ντ’ άλλων…

Αμφιβάλλω, αν τα οικονομικά επιτελεία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου. Πόσο μάλλον να έχουν φροντίσει να το ανανεώσουν.

Στην Ελλάδα, λαός και πολιτική ηγεσία ενδέχεται να αντιληφθούμε την ουσία του προβλήματος μόνο αν το δημόσιο καταρρεύσει και σταματήσει για μερικούς μήνες να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.

Η οικονομική δραστηριότητα ήδη αδυνατεί να στηρίζει την καταβολή μισθών και συντάξεων, είναι θέμα χρόνου να σταματήσουν και οι καταθέσεις να κάνουν το ίδιο. Η κρίση του 2010 και οι εκλογές του ’12 και ’15 απλά επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσεις περί τα 160 δισ. Ευρώ και έχουν δώσει δάνεια περί τα 210 δισ. Ευρώ. Τη διαφορά των 50 δισ. Ευρώ την καλύπτουν με δανεισμό από την ΕΚΤ περί τα 40 δισ. Ευρώ και διάφορες άλλες εκδόσεις τα υπόλοιπα. Για τα δανεικά από την ΕΚΤ έχουν δώσει στην ΕΚΤ εγγυήσεις (ομόλογα) ονομαστικής αξίας 105 δισ. Ευρώ.

Αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα (μνημόνιο) οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τα 40 δισ. Ευρώ (συν τα 10) από το σύστημα ELA το οποίο εκτός από διπλάσιο επιτόκιο έχει και περιορισμένη διάρκεια 6 μηνών.

Οι «Λυσένκο» της οικονομίας πιστεύουν πως τα 160 δισ. Ευρώ είναι μετρητά δηλ. χαρτονομίσματα της ΕΚΤ φέροντα την αναγραφόμενη αξία άμα τη εμφανίσει στον κομιστή. Κάνουν λάθος τα 160 δισ. Ευρώ είναι λογιστικές εγγραφές οι οποίες έχουν αξία όσο το τραπεζικό σύστημα είναι συνδεδεμένο με την ΕΚΤ. Μετρητά είναι μερικά δισ. μόνο τα οποία εξατμίζονται σε περιόδους που οι καταθέτες ανησυχούν για τις καταθέσεις τους.

Διαβάζω πως τα δημοσιονομικά κενά που υπήρχαν ήδη με βάση το ρυθμό των εσόδων προ εισαγωγής της παραμέτρου των εκλογών, θα καλυφθούν με εκδόσεις εντόκων γραμματίων τα οποία θα αγοράσουν οι Έλληνες καταθέτες και αποταμιευτές.

Αυτά είναι αστειότητες και χαρακτηρίζουν το βαθμό σοβαρότητας αυτών που τα εκστομίζουν. Άνθρωποι που αποσύρουν τις καταθέσεις από τις τράπεζες θα αγοράσουν έντοκα του χρεοκοπημένου ελληνικού δημοσίου;

Υποχρεωτικά μόνο μπορεί να γίνει η αγορά εντόκων, όπερ σημαίνει «κούρεμα» καταθέσεων. Επί, του πρακτέου όμως αν η ΕΚΤ δεν στέλνει νταλίκες με χαρτονομίσματα θα πρόκειται για «κούρεμα» λογιστικών εγγραφών.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως το δημόσιο θα πληρώνει με αξιόγραφα εκδόσεων εντόκων γραμματίων έναντι «κουρέματος» λογιστικών εγγραφών καταθέσεων. Θα είναι το πρώτο βήμα της εξόδου από το Ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.