Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ, Original και... Φιλαδέλφεια.


To "Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια" μέχρι το 2003 ήταν το δεδομένο. Ως πράξη. Από το 2005 και μετά έγινε σύνθημα και αιτία διχασμού ανάμεσα σε "Νικολαϊδικούς" και "αντί-Νικολαϊδικούς" όταν στις φλέβες της ευρύτερης κοινωνίας -κυρίως της εξέδρας- της ΑΕΚ κυλούσε έντονα το μικρόβιο του διχασμού. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το συγκεκριμένο σύνθημα δεν υπήρχε ούτε σαν όνειρο αφού και η φαντασία έχει τα όριά της. Από τη στιγμή που στα Σπάτα έφταναν μέχρι και μπακαλόχαρτα με χρωστούμενα του Μπέλεκ στον μανάβη τα οποία δεν μπορούσαν να πληρωθούν, δεν γινόταν να συζητήσει κανείς για γήπεδα και μπετά εκτός αν δεν είχε σώας τας φρένας.
Μετά το ολοκληρωτικό "μπαμ" της ΑΕΚ το όνειρο επέστρεψε με την εγγύηση της παρουσίας του Δημήτρη Μελισσανίδη και το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα από τον Χατζηιωάννου, πέντε μόλις μέρες μετά το τελευταίο σφύριγμα του Παππά στο Περιστέρι το οποίο βρήκε την «Ένωση» υποβιβασμένη στη Β’ Εθνική.
Από τότε, το ενδεχόμενο της μεγάλης επιστροφής της ΑΕΚ πήρε τα πάνω του. Μελισσανίδης, ίδρυμα Ωνάση, ομάδα φτασμένων αρχιτεκτόνων, ιλουστρασιόν εκδηλώσεις και μεγαλεία. Αισθητή διαφορά σε σχέση με την εποχή που ο Ανατολιωτάκης με φόντο μία λινάτσα που έγραφε "Φιλαδέλφεια-Ιθάκη" και με τον Πάντζα στο πάνελ της αίθουσας ξενοδοχείου της Μιχαλακοπούλου, ήταν η μόνη ελπίδα της επαναστέγασης στον ιστορικό χώρο. Αισθητή διαφορά, δηλαδή, με την εποχή που δεν υπήρχε καμία ελπίδα και που οι εκφραστές της επιστροφής ήταν βγαλμένοι από παλαιοκομματική συγκέντρωση του 1980.
Πλέον, η επιστροφή της ΑΕΚ στο οικόπεδο που της ανήκει, δεν είναι στην καλύτερη φάση της. Οι αντιδράσεις του Δήμου με τον οποίο διακόπτεται κάθε συνεργασία-συνομιλία (τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα) και οι αλλαγές απόψεων του Δημάρχου ο οποίος προσέφυγε στο ΣτΕ οδηγούν σε αδιέξοδο.


Οι κινήσεις του Βασιλόπουλου έχουν ενδιαφέρον, ωστόσο έχει γίνει τεράστια συζήτηση για αυτές. Είναι σαφές πως δεν θα εγκαταλείψει το παιχνίδι καθώς το έχει αναγάγει σε πολιτικό προσωπικό στοίχημα και πως η ΑΕΚ πρέπει να τον θεωρεί δεδομένα ως ένα μεγάλο (λόγω ιδιότητας) αντίπαλο στην περιοχή. Αν υπάρχει έστω και ένα μικρό ενδεχόμενο αντίδρασης ο Δήμαρχος και η πλευρά του θα το εκμεταλλευτούν. Αυτό υποστήριξε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος κ. Ανανιάδης.
Το θέμα είναι τι κάνει η ΑΕΚ στην περίπτωση που το γήπεδο -τουλάχιστον το συγκεκριμένο σχέδιο- δεν προχωρήσει. Plan B για την ώρα δεν φαίνεται ότι υπάρχει καθώς οι άνθρωποι της "Ένωσης" ήταν σίγουροι ότι θα προχωρήσει το πρότζεκτ του παρόντος σχεδίου. Από εκεί και πέρα αναμένεται η "γραμμή" που θα χαράξει η ΑΕΚ, πάνω στην οποία θα κινηθεί σε περίπτωση που τα πράγματα στραβώσουν στο ΣτΕ.

Προσφυγή Βασιλόπουλου

Η προσφυγή του Βασιλόπουλου ήταν αρκετά προσεγμένη. Αυτός ήταν και ο λόγος που στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε συνεργασία με την Αστυνομία  προκειμένου να εκκενωθεί η αίθουσα και να προχωρήσει η ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της προπαραμονής Πρωτοχρονιάς. Γιατί γνώριζε ότι θα έχανε την ημερομηνία προθεσμίας για την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ. Από εκεί και πέρα επέλεξε έναν από τους καλύτερους δικηγόρους που θα μπορούσε να επιλέξει. Τον Ανδρέα Παπαπετρόπουλο ο οποίος -όπως αναφέρει στο επίσημο σάιτ του- είναι σύζυγος της Αγγελικής Χαϊδά, εισηγήτριας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τοποθέτηση Original

Η Οriginal με την ανακοίνωση που εξέδωσε πήρε και αυτή μέρος στη… μάχη που έχει ξεσπάσει με τον Δήμο. Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει επίσημα ξεκάθαρη θέση σχετικά με το αν είναι υπέρ στις κινήσεις Βασιλόπουλου, χωρίς ευχολόγια και υποσχέσεις. Παράλληλα χρησιμοποίησε το… όπλο της ιδιότητας του ψηφοφόρου στις προσεχείς εκλογές. Αν κρίνω από τις διαδικτυακές αντιδράσεις, είναι η πρώτη φορά (τουλάχιστον εδώ και αρκετά χρόνια) που ανακοίνωση της Original καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου της ΑΕΚ. Μεγάλη απήχηση υπάρχει ακόμα και σε μερίδα του κόσμου για την οποία η Original δεν είναι παραδοσιακά… συμπαθής. Οι οργανωμένοι έβαλαν μεγάλο μπελά στο κεφάλι του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είτε θα αναγκαστεί να δυσαρεστήσει τον εκλεκτό του, Άρη Βασιλόπουλο στη Νέα Φιλαδέλφεια, είτε θα δυσαρεστήσει τον κόσμο της ΑΕΚ. Δηλαδή μία μεγάλη μάζα κόσμου που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα και είναι εν δυνάμει ψηφοφόρος του.
Είναι λογικό να αποτελεί πολιτικό κριτήριο η ΑΕΚ;
Όχι. Κάνοντας όμως τον συνήγορο του διαβόλου μπορεί κανείς να διαπιστώσει δεν μιλάμε απλά για μία οπαδική δυσαρέσκεια. Οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν ζητούν να χαριστούν χρέη στην ομάδα τους, ούτε την ελληνοποίηση ενός Αργεντίνου του οποίου η τρίτη ξαδέρφη της κουμπάρας του έχει περάσει στα νιάτα της με αεροπλάνο πάνω από τη Ρόδο. Ζητούν την κατανόηση και την επικράτηση της λογικής και την πραγματοποίηση ενός γηπέδου για το οποίο -όπως όλα δείχνουν- δεν υπάρχει εναλλακτική: Ή χτίζεται ή μένει για πάντα χωράφι.
Εκτός όλων των υπολοίπων, όσο λαϊκίστικο και αν ακούγεται, είναι κάπως οξύμωρο να μην θεωρείται πολιτικό κριτήριο η αδιαφορία για το άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας για δύο -τουλάχιστον- δύο χρόνια και η ανάπτυξη της εμπορικής πλευράς μίας περιοχής εφ’ όρου ζωής.


Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνάδελφοι που ασχολούνται με το πολιτικό ρεπορτάζ αναφέρουν πως μόνο αδιάφορος δεν μένει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις παραπάνω εξελίξεις. Στην Κουμουνδούρου -βεβαίως- είναι αρκετά προσεκτικοί και θέλουν να προσεγγίσουν συντονισμένα την υπόθεση. Από μία ολόκληρη μέρα προσπάθειας επαφών με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό αφού δεν υπάρχει -για την ώρα- επιθυμία μεμονωμένης τοποθέτησης. Λογικό αφ’ ενός αφού καίει η μπάλα.

Η παγίδα

Η παγίδα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να… ντριμπλάρει τον μπελά που του έβαλε η Original, είναι μία και εμφανής: Να δοθεί κάποια προεκλογική υπόσχεση στήριξης στο γήπεδο και να πετάξει τη μπάλα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ικανοποιήσει και τον Δήμαρχο του οποίου δεν θα τσαλακωθεί η εικόνα, αλλά και τους οπαδούς της ΑΕΚ, έστω προσωρινά. Κάτι που, βέβαια, δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα για την "Ένωση", αφού το μόνο για το οποίο υπάρχει ανάγκη από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για το παρόν πρότζεκτ, είναι η στάση της Περιφέρειας για τα χρήματα που δικαιούται ως ερασιτεχνικό σωματείο η ΑΕΚ, η στάση του Δημάρχου για το γήπεδο, η έγκριση της υψομετρικής μελέτης και η δέσμευση για την υπογειοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.