Δεν μπόρεσαν να συλλάβουν τον... Αλ Κοπόνεν
ΕΘΝΟΣΠΟΡ 10/9/2013
Οτι ξεκίνησε όμορφα, τελειώνει με πόνο για την Εθνική ομάδα στην πρώτη φάση. Οι καλές εμφανίσεις και οι νίκες επί των Ρώσων και των Τούρκων πήγαν... περίπατο μετά το δεύτερο «χαστούκι», αυτήν τη φορά από τη Φινλανδία με 86-77. Αυτήν τη φορά από τον... Αλ Κοπόνεν.
Η Ελλάδα «γκρέμισε» ό,τι έχτισε στα τρία πρώτα παιχνίδια και μοιραία μπαίνει με μειονέκτημα στη β' φάση του Ευρωμπάσκετ. Πλέον, είναι υποχρεωμένη να ξεκινήσει με δύο βαθμούς, έναν λιγότερο από τους Φινλανδούς, δύο λιγότερους από τους Ιταλούς, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται δύο και τρεις περισσότερες νίκες, αντίστοιχα, απ' αυτούς, καθώς μειονεκτεί σε περίπτωση ισοβαθμίας!
Πλέον, έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, η Εθνική υποχρεώνεται να αναπροσαρμόσει τους στόχους της, να ξεχάσει προς το παρόν το μετάλλιο και να σκεφθεί πώς θα φτάσει στα προημιτελικά, στα οποία προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι από κάθε όμιλο.
Η Ελλάδα την πάτησε από τους Φινλανδούς όπως και με τους Ιταλούς. Η βασική διαφορά της μίας ήττας από την άλλη ήταν πως οι Σκανδιναβοί δεν είχαν τόσους πολλούς παίκτες στην περιφέρεια για να εκθέσουν κι άλλο την ελληνική άμυνα, όπως έκαναν οι Ιταλοί.
Ουσιαστικά, τους έφτανε μόνο ο εκπληκτικός Πέτερι Κοπόνεν, που έβαλε την ελληνική ομάδα στα... καλάθια με 29 πόντους (5/7 τρίποντα, 5/8 δίποντα, 4/4 βολές και 3 ασίστ). Ο 25χρονος Φινλανδός πλέι μέικερ της Χίμκι, που πέρυσι στην Ευρωλίγκα είχε 6,5 πόντους μέσο όρο, ενώ στο τρέχον Ευρωμπάσκετ, μετά και το χθεσινό επίτευγμα, ο μέσος όρος πόντων του έφτασε τους 14, χθες τα έβαζε με κάθε τρόπο. Ο Τρινκιέρι έκανε... σκυταλοδρομία στο μαρκάρισμά του, άλλαξε τους Ζήση, Μπράμο, Σπανούλη, Σλούκα, αλλά ουδέποτε αισθάνθηκε ασφαλής με την εικόνα που έβλεπε στο παρκέ.
Συγκριτικά με τα προηγούμενα παιχνίδια, αυτήν τη φορά η ελληνική ομάδα παρουσίασε εντονότατο επιθετικό πρόβλημα. Πέραν της δεδομένης αμυντικής αδυναμίας, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν είχε plan B για να βάλει την μπάλα στο καλάθι, από τη στιγμή που οι Φινλανδοί -όπως και οι Ιταλοί- κατάφεραν να σταματήσουν τη δημιουργία από το χαμηλό post. Είναι ενδεικτικό ότι στη γ' περίοδο, που αποδεικνύεται καταστροφική περίοδος, καθώς την ίδια καθίζηση είχε πάθει και κόντρα στην Ιταλία, η ελληνική ομάδα σημείωσε μόλις 12 πόντους, δέχτηκε 21 (!) και από το 35-36 βρέθηκε στο 47-57, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σούταρε συνολικά με 17% από τα 6,75 (4/24)!
Ο Τρινκιέρι, που αρκετοί τον κατηγορούν για το γεγονός ότι επέλεξε στην αποστολή μόλις τρεις γκαρντ, ελέγχεται:
1) Για το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα δεν παρουσίασε κανένα εναλλακτικό πλάνο στην επίθεση.
2) Για το ότι επέτρεψε στον Κοπόνεν να κάνει ό,τι θέλει και
3) Για το γεγονός ότι στα δύο τελευταία παιχνίδια μοιάζει να έχει χάσει τον έλεγχο, όσον αφορά στη διαχείριση του υλικού που έχει στα χέρια του.
Οι ρόλοι στο παρκέ δεν είναι ξεκάθαροι, η μικρή συμμετοχή του Αντώνη Φώτση προκαλεί ερωτηματικά, τη στιγμή, μάλιστα, που οι άλλοι δύο πάουερ φόργουορντ (Πρίντεζης, Καϊμακόγλου) δεν μπορούν να δημιουργήσουν και την ώρα που παίκτες-κλειδιά (π.χ. Μαυροκεφαλίδης) είναι μακριά από τον καλό τους εαυτό.
ΕΛΛΑΔΑ: Σλούκας 4, Μπουρούσης 6, Ζήσης 19 (3), Σπανούλης 17, Περπέρογλου 4, Φώτσης, Παπανικολάου 2, Μαυροκεφαλίδης 10, Καϊμακόγλου 6, Μπράμος 4, Πρίντεζης 5.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Κοϊβίστο 7, Νίκιλα, Μουούρινεν 15, Χαφ 13 (1), Λι 4, Σάλιν 1, Κότι 14, Κοπόνεν 29 (5), Χάανπαα 1, Μότολα, Αχόνεν 2.
Πρεμιέρα στη β΄φάση με αντίπαλο την Ισπανία
Η Εθνική μας ομάδα ξεκινάει την Πέμπτη (12/9) τις υποχρεώσεις στην Β' φάση -που θα διεξαχθεί στη Λιουμπλιάνα- κόντρα στους Ισπανούς (3.30μ.μ.,), ενώ στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τη Σλοβενία (14/9) και την Κροατία (16/9). Να σημειωθεί ότι οι ώρες των αγώνων ενδέχεται να αλλάξουν επειδή οι γηπεδούχοι Σλοβένοι θα ζητήσουν όλα τα παιχνίδια τους να ξεκινούν στις 10μ.μ. Τα ματς του Ε' ομίλου θα γίνουν αύριο (11/9), την Παρασκευή (13/9) και την Κυριακή (15/9). Από τους δύο ομίλους προκρίνονται οι τέσσερις πρώτοι στα προημιτελικά όπου οι αναμετρήσεις θα έχουν ως εξής: Ε1-ΣΤ4, Ε2-ΣΤ3, Ε3-ΣΤ2, Ε4-ΣΤ1.
ΤΡΙΝΚΙΕΡΙ
Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί
Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί
Η κουβέντα κινήθηκε γύρω από την απαλή (στα αγγλικά «σοφτ») υφή της Εθνικής ομάδας. Είναι ή δεν είναι; Μπορεί να αλλάξει; Και το κυριότερο, ο Αντρέα Τρινκιέρι τι πιστεύει γι' αυτό; «Δεν είμαστε σοφτ ομάδα, αλλά παίζουμε με τέτοιον τρόπο. Αν αυτό γίνει συνήθεια, θα γίνουμε σοφτ ομάδα. Πρέπει να βρούμε κάτι μέσα μας για να αλλάξει αυτό. Δεν υπάρχει “φάρμακο” γι' αυτό». Ο Ιταλός προπονητής εξήγησε πως «χάσαμε με σωστό τρόπο και μέσα σε 48 ώρες είναι σαν να χάσαμε όλες τις συνδέσεις που είχαμε». Παραδέχτηκε πως η Φινλανδία κέρδισε την Ελλάδα σε κάθε γραμμή του γηπέδου, επισημαίνοντας παράλληλα: «Δεν είχαμε ίσως την πνευματική κατάσταση για να εκμεταλλευτούμε τις περιστάσεις που θέλαμε. Πρέπει να γίνουμε πιο σκληρoί πνευματικά». Οσο για τη «γνωμάτευση» του... ασθενούς; «Αυτή την ώρα πρέπει να δούμε το “σπίτι” μας. Πιστεύω στην ομάδα και στους παίχτες μου.
Το έδειξαν πριν από 48 ώρες, όχι πριν από πολλές μέρες». Η διαπίστωση της... μαλακής απόδοσης σχολιάστηκε τόσο από τον Νίκο Ζήση όσο και τον Γιάννη Μπουρούση. Αμφότεροι συμφώνησαν πως: «Πρέπει να παίξουμε ξύλο». Ειδικά σε ομάδες όπως η Φινλανδία, με τον ομοσπονδιακό της προπονητή, Χένρικ Ντέτμαν (πέρα από τα κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα) να τη χαρακτηρίζει μία «αγέλη λύκων», η οποία «απολαμβάνει αυτήν την ευκαιρία».
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ: ΑΡΗΣ ΛΑΟΥΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.