Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Γιατι να ψηφίσω Πασοκ;

Ποιο είναι συγκεκριμένα το πλαίσιο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης;


Θεμέλιο της πρότασης μας για αναθεώρηση των όρων της δανειακής της δανειακής σύμβα­σης είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για;Όσο γίνεται περισσό­τερο χρόνο. Έχουμε διασφαλίσει τους πόρους για ένα επιπλέον χρόνο και μπορούν να βρεθούν εύκολα οι πόροι για άλλα δύο χρόνια παράτασης. Έτσι η προσαρμογή θα γίνει ηπιότερη. Πιο φιλική για τους πολίτες και την ανάπτυξη. Προτείνουμε έξι κεντρικά σημεία:

1ο Να μην γίνει καμία περικοπή στα εισοδήματα και κυρίως σε μισθούς – συντάξεις,για να προστατευθεί το βιοτικό επίπεδο και να μην μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση.

2ο Να προστατευθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η συλλογική αυ­τονομία, ώστε να λειτουργεί η «αγορά εργασίας», σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα θα καθορίζονται μόνο μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών – εργαζομένων, χωρίς καμία κρατική παρέμβαση. Η επίτευξη αυτού του στόχου ανοίγει το δρόμο και για την αποκατάσταση του κατώτερουμισθού που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Είναι αυτονόητο ότι και τώρα όποιες επιχειρήσεις θέλουν να διατηρήσουν τον κατώτατο μισθό στο προηγούμενο επίπεδομπορούν να το κάνουν. Όποιοι εργοδότες θέλουν να συνάψουν κλαδικές ή ομοιοε­παγγελματικές συμβάσεις με ίσους ή καλύτερους όρους, μπορούν να το κάνουν.

3ο Να συμφωνηθούν και εφαρμοστούν το ταχύτερο οι προτάσεις μας για την δραστική αύξη­ση της ρευστότητας στην αγορά, με στόχους την διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρή­σεων με κεφάλαια κίνησης την προώθηση επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης(έχουν αναπτυχθεί στο ερώτημα 3). Αυτό σημαίνει ότι 50δις ευρώ που προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση, θα διατεθούν στην πραγματική οικονομία.

4ο Να «απελευθερωθούν»άμεσα επενδύσεις σε υποδομές και έργα ύψους 55δις ευρώ, που έχουν καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης τους από τις ελ­ληνικές και διεθνείς τράπεζες.Πίσω από αυτά τα μεγάλα έργα υπάρχουν πολλές διαφορετικές δουλειές, άνθρωποι που περιμένουν, και απασχόληση που θα δημιουργηθεί σε εξαιρετικά σημαντικό επίπεδο.

5ο Η εφαρμογή των πολιτικών δεσμεύσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 27/10/2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα με άμεση κινητοποίηση των υφιστάμε­νωνκοινοτικών πόρων,καθώς και των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της κοινοτικής γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την ομαλή ροή των προγραμμάτων.

6ο Να αυξηθούν τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της ανεργίαςτων νέων, με περισσότερα προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικό­τητας, κινήτρων πρόσληψης νέων εργαζομένων, επαγγελματικής κατάρτισης,αυτεπιστασίας των ΟΤΑ και κοινωφελούς εργασίας.

Όμως γιατί αυτές οι προτάσεις δεν κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα;Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μάλιστα την δεύτερη δανειακή σύμ­βαση που επέβαλε μειώσεις σε μισθούς– συντάξεις. Μήπως το απο­τέλεσμα των εκλογών σας ανάγκασε να αναπτύξετε τέτοιες πρωτο­βουλίες;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προτείνει αυτό το πλαίσιο από τις 20 Μαρτίου όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το επανέλαβε όταν παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση άρα και η δανειακή σύμβαση, είναι ένα πεδίο διαρκούς διαπραγμάτευσης.Και διαπραγματευτήκαμε σκληρά όλο το προηγούμε­νο διάστημα πετυχαίνοντας χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την δραστική μείωση του χρέουςαλλά και των τόκων που καταβάλλει η Ελλάδα, την εξασφάλιση της ομαλής δανειο­δότηση της χώρας, την προστασία των καταθέσεων των πολιτών στις τράπεζες, την σταθερή και ασφαλή πορεία μας μέσα στη ζώνη του ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από τα 24δις ευρώ το 2009 στα περίπου 2δις ευρώ το 2010.

Ναι, ψηφίσαμε το Φεβρουάριο διατάξεις για τη μείωση του κατώτερου μισθού, την μείωση των συντάξεων. Να θυμηθούμε ,όμως, σε ποιες συνθήκες και κάτω από ποια αρνητικά δεδο­μέναγια τη χώρα εξαναγκαστήκαμε σε αυτές τις επιλογές, καθώς και την σκληρή διαπραγ­μάτευση για να σώσουμε τόσο το 13ο και 14ο μισθό, όσο και μεγάλο μέρος της «μετενέργειας» των συμβάσεων. Τώρα όμως που είμαστε πιο ασφαλείς και σταθεροί, τώρα που οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν – ιδίως μετά την εκλογή του Φ. Ολάντ ως Προέδρου της Γαλ­λικής Δημοκρατίας – τώρα που έγινε πια κατανοητή από όλους η ανάγκη των αλλαγών στην πορεία της Ευρώπης, έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε τα νέα ζητούμενα αυτής της συνέχι­σης των διαπραγματεύσεων. Αυτό που προτείνουμε τώρα η αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης με τα έξη σημείαείναι στην πραγματικότητα η επαναφορά των σημείων της σκληρής διαπραγμάτευ­σης που κάναμε με την Τρόικα. Τότε όμως δεν είχαμε πετύχει ακόμη τη δραστική μείωση του χρέους κατά 106 δις (50% του ΑΕΠ), δεν είχαμε πετύχει χαμηλότερα επιτόκια και λιγότερους ετήσιους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν είχαμε πάρει την έγκριση του νέου πα­κέτου των 130 για την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών. Από τα 150 δις ευρώ που έχουμε πάρει έως σήμερα από τους εταίρους μας, τα 75 τα πήραμε τις τελευταίες πενήντα ημέρες, όταν άλλοι μιλούσαν για τη μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Τώρα πάνω στο κεκτημένο που έχει διαμορφωθεί μπορούμε να διεκδικήσουμε την αναθεώ­ρηση των όρων της δανειακής σύμβασης. Κρατώντας όμως όλα τα θετικά της περιεχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.