Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Oι Δήμοι στραγγαλίζονται και οι Δημοτικοί άρχοντες απουσιάζουν


Η τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι παραχώρηση του κράτους, δεν είναι υπηρεσία αποκεντρωμένου κράτους που προσπαθεί να εγκαταστήσει ο κατάπτυστος Καλλικράτης, αλλά ένας θεσμός που αναπτύχθηκε μέσα από συνεταιρισμούς και συλλογικές προσπάθειες  και από την ανάγκη και απαίτηση φωτισμένων ανθρώπων της γειτονιάς, του χωριού , της πόλης του διαμερίσματος να έχουν λόγο και συμμετοχή στις αποφάσεις  που τους αφορούν άμεσα.

Το κράτος ακόμη και σήμερα που έγινε μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων συνεχίζει να την αντιμετωπίζει εχθρικά με την εκστρατεία συκοφάντησης αλλά και με την παρακράτηση χρημάτων που θεσμικά ανήκουν στην Τ.Α. Όμως η Τ.Α είναι κατάκτηση των πολιτών , είναι ο μοναδικός θεσμός που είναι κοντά στον πολίτη, δεν είναι απρόσωπη όπως το κράτος, διοικείται από τον δήμαρχο και τους Δημοτικούς συμβούλους που ζουν μαζί μας έχουν τα ίδια προβλήματα και μπορούμε να τους συναντήσουμε και να μιλήσουμε μαζί τους εύκολα και συχνά.

Τελευταία γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια να απαξιωθεί και να φορτωθεί με σκάνδαλα , Μίζες, παρανομίες. Η αλήθεια είναι ότι όσα χρεώνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκησης πανελλαδικά  ακόμη και αν ήταν όλα αληθινά  είναι λιγότερα από αυτά που  αφορούν ένα και μόνο υπουργείο της Εθνικής Άμυνας.

Ο Καλλικράτης των κηπουρών μέσα στην κρίση πέρασε χωρίς αντίσταση, συνένωσε όχι μόνο ανόμοια γεωγραφικά διαμερίσματα , βουνά και θάλασσα, αλλά και σε τέτοιο μέγεθος που αλλοιώνει τον τοπικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης(π.χ. Η Ρόδος ένα ς Δήμος) . Το μεγάλο μέγεθος αναιρεί την σημασία της Τοπικής αυτοδιοίκησης που ξεκίνησε με τις κοινότητες, καθιστά τους Δήμους αποκεντρωμένες υπηρεσίες του κράτους και αργά η γρήγορα μόλις περάσει η κρίση το έγκλημα Ραγκούση θα πέσει και θα μπει και πάλι έντονα στο προσκήνιο ο επαναπροσδιορισμός των Δήμων.

Το τελειωτικό κτύπημα όμως γίνεται με την παράνομη παρακράτηση από το Κράτος πόρων που με Νόμο ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση. Με μια  μείωση 60% η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε στα στοιχειώδη. Αρκεί να αναφέρω ότι αν η μείωση αυτή αφορούσε τα Υπουργεία  και την βουλή θα είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2010 και δεν θα χρειαζόταν να παρθούν όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα.

Πολύ γρηγορότερα από όσο υπολογίζεται οι πολίτες θα αντιδράσουν θα περάσει η Τοπική αυτοδιοίκησης σε χέρια ανθρώπων που αγωνίζονται, διεκδικούν, δεν δέχονται μοιρολατρικά τις κεντρικές αποφάσεις και δεν θα περνούν την θητεία τους κρυμμένοι ανήμποροι αποτυχημένοι δήμαρχοι και τότε θα ξαναγεννηθεί η Τ. Α και μαζί της τα χωριά και ο πόλεις μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.