Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Με τον Ν.3448/2006, και συγκεκριμένα με το άρθρο 35 αυτού, η Ελλάδα αποφάσισε επιτέλους να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των εξελιγμένων χωρών του κόσμου και να αναγνωρίσει το δικαίωμα όσων το επιθυμούν, να αποτεφρωθούν μετά τον θάνατό τους. Σύμφωνα με τον νόμο, επιτρέπεται πλέον η «αποτέφρωση ημεδαπών και αλλοδαπών, των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επέτρεπαν την μετά θάνατον αποτέφρωση… με προϋπόθεση την ρητή δήλωση του θανόντος ή των συγγενών του..».

Μετά λύπης, όμως παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: ο νόμος αυτός παρέμεινε γράμμα κενό. Καίτοι εξεδόθη το Π.Δ. της 23.3.2009 «για τις προϋποθέσεις καθορισμού των χώρων δημιουργίας Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, τους όρους και τον έλεγχο της λειτουργίας αυτών και ειδικότερες προϋποθέσεις για την αποτέφρωση νεκρών» (ΦΕΚ Α49), καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε από τους Δήμους, οι οποίοι σύμφωνα με το ανωτέρω Π.Δ., ως οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την δημιουργία, συντήρηση και λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, καθώς στην διοικητική περιφέρεια αυτών χωροθετούνται τα Κέντρα αυτά. Επιπροσθέτως, έναν χρόνο αργότερα, η Κ.Υ.Α. 20232/31.5.2010 ορίζει λεπτομερώς την διαδικασία αδειοδότησης για την δημιουργία Κ.Α.Ν. (Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών), την διαδικασία σύμφωνα με την οποία λαμβάνει χώρα η αποτέφρωση της σωρού και όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις, τις ελάχιστες κτιριολογικές απαιτήσεις και ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα.

Ο Δήμος Αθηναίων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προετοιμαζόταν να δημιουργήσει χώρο για την αποτέφρωση. Προκρίθηκε στην περιοχή του Σχιστού όμως καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής,ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό που ήδη ορίζει ο νόμος!

Η Ελλάδα, με καθυστέρηση αιώνων, έδειξε επιτέλους την βούληση να προχωρήσει σε ένα μέτρο, το οποίο υπαγορεύεται από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ελευθερίας ανάπτυξης της προσωπικότητας, ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και απόλαυσης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, που δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός (άρ. 5 παρ. 1 και 13 παρ. 1 του Συντάγματος αντίστοιχα).

Ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα, με ελευθεροφροσύνη, να επιλέγει τον τρόπο «εξόδου» του από την ζωή, χωρίς να ποδηγετείται η σκέψη και η θέλησή του από κατεστημένες εξουσίες και αναχρονιστικούς δογματισμούς, χωρίς να καταπιέζεται το φρόνημά του και η τελευταία του επιθυμία, η οποία οφείλει να είναι σεβαστή από την πολιτεία. Οι οικογένειες των θανόντων δεν είναι υποχρεωμένες να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, όπως να στέλνουν τις σωρούς στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας ένα κόστος δυσβάσταχτο αλλά και βιώνοντας μία πρόσθετη ψυχική ταλαιπωρία.

Ο Δημοτικός Συνδυασμός «Χαλάνδρι-Αναγέννηση Νίκος Πανταζής»,
συμπεριλαμβάνει την δημιουργία αποτεφρωτήρα στο πρόγραμμα του και καλεί την δημοτική αρχή να εγκύψει στο ζήτημα αυτό και να εργαστεί με προσήλωση και σεβασμό στην νομοθεσία, εγχώρια και διεθνή, και στο Σύνταγμα, ώστε να έχουν σύντομα την επιλογή του τρόπου ταφής τους οι δημότες Χαλανδρίου και ταυτόχρονα να δώσει διέξοδο και στους κατοίκους άλλων Δήμων. Ο Δήμος μας, μόνο σε θετικά αποτελέσματα μπορεί να προσβλέπει από την εφαρμογή αυτού του μέτρου, καθώς και τα οικονομικά οφέλη για τον δημοτικό κορβανά θα είναι πολλά, αλλά και θα θεμελιωθεί η εκτίμηση του δημότη απέναντι σε μία τοπική αυτοδιοίκηση που τολμά και διεκδικεί, που αποδεικνύει έμπρακτα τον σεβασμό και την κατανόησή της για τις διαφορετικές πεποιθήσεις αλλά και τον βαθύ πόνο που συνοδεύει αυτές τις επιλογές.

Για τον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ
«ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ»
Εκπρόσωπος Τύπου
Αμαλία Σαραντοπούλου Δικηγόρος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.