Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ποιός ελέγχει τα ΕΣΠΑ; Που πάνε τα λεφτα των προγραμμάτων;


ΕΣΠΑ για αυτούς που το χρειάζονται
και όχι για αυτούς που το χειρίζονται
«Πρέπει να σχεδιάσουμε τα νέα Προγράμματα για αυτούς που τα χρειάζονται και όχι για αυτούς που τα χειρίζονται», «Ειδικά, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, είναι τραγικό να αφήνουμε ανεκμετάλλευτα τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία, μπλοκάροντας οι ίδιοι το σύστημα, δημιουργώντας πρόσθετη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να στερούμε πολύτιμες ανάσες από μια οικονομία και μια κοινωνία που πασχίζουν για λίγο οξυγόνο, αλλά εξίσου απαράδεκτο είναι να παίρνουμε προγράμματα που δεν χρειαζόμαστε μόνο για να απορροφήσουμε κονδύλια που να καρπώνονται οι λίγοι

Βασική προϋπόθεση για να πετύχει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι οι πολίτες και οι τελικοί δικαιούχοι, δηλαδή οι αποδέκτες των δράσεων, να θεωρούν ότι το Πρόγραμμα αυτό αντανακλά τις δικές τους ανάγκες και μέσα από αυτό θα πετύχουν τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής τους.
Τι γίνεται στην πράξη με τα προγράμματα ΕΣΠΑ.


Έχουν δυσκολίες για να μην μπορούν να τα πάρουν όσοι πράγματι μπορούν να τα αξιοποιήσουν αναπτυξιακά και τα παίρνουν εκείνοι που αποκλειστικά σκοπό έχουν να καρπωθούν τα χρήματα αδιαφορώντας για τα οικονομικά οφέλη της κοινωνία για τις θέσεις εργασίας,  για τις προοπτικές συνέχισης μετά το τέλος της χρηματοδότησης, έτσι επιλέγονται δράσεις και έργα μόνο για να απορροφηθούν κονδύλια.

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ τελικά τις περισσότερες φορές είναι για τους επιτήδειους και δεν έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα για τους πολίτες

Θυμίζουν  τις μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις που ξοδεύουν χρήματα και εφόδια οργανωτικά στις έδρες τους και στέλνουν στον προορισμό τους σε εκείνους που τα χρειάζονται λιγότερα από το 20% όσων μαζεύουν.

Κλασικά παραδείγματα που αποδεικνύουν  την αλήθεια της σκέψης μου είναι η πρακτική που ακολουθεί η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου.

1)Έκλεισε στα δύο χρόνια της θητείας της τέσσερις (4) παιδικούς σταθμούς αλλά ταυτόχρονα διεκδίκησε και πήρε ΕΣΠΑ για την κατασκευή δύο νέων παιδικών σταθμών (3.500.000) Ευρώ  και (1.400.000) Ευρώ αντίστοιχα ενώ ξέρει ότι δεν μπορεί να τους λειτουργήσει.
 Έτσι θα μείνουμε πάλι με τα μπετόν των κτιρίων.

2)Το περίφημο Κοινωνικό Παντοπωλείο που μέχρι στιγμής έχει εξοδεύσει τα μισά χρήματα τη επιδότησης που φθάνει τα (578.000)Ευρώ χωρίς να έχει λειτουργήσει ακόμη.

Ποιος ελέγχει αυτή την απαράδεκτη λογική διαχείρισης χρημάτων που έπρεπε να επενδυθούν προς όφελος της πόλης;
Ποιο είναι το όφελος των Χαλανδραίων από αυτα προγράμματα;

Ποιοι ωφελούνται τελικα  από τα προγράμματα αυτά;

Μέχρι τώρα μας προκαλεί  Σοκ και επεμβαίνει ο Νόμος στις κλεψιές και τις απάτες κανείς δεν ασχολείται με αυτή και άλλες κραυγαλέες επιλογές κακοδιαχείρισης των διοικούντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.