Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Δεν ψηφίσαμε τα Δημοτικά τέλη


Έγινε μεγάλη συζήτηση στο δημοτικό Συμβούλιο στα θέματα που αφορούσαν τον καθορισμό  των Δημοτικών τελών για την καθαριότητα ηλεκτροδότηση, διαφήμιση, τραπεζοκαθίσματα, νεκροταφείο.
Με εξαίρεση μια κατηγορία συμπολιτών μας που έχει αδυναμία να πληρώσει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις με τις αυξομειώσεις τα τέλη παρέμεινα στα περυσινά δεδομένα.
Κύριο επιχείρημα όσων υποστήριξαν την μείωση ιδίως στην καθαριότητα που παρουσιάζει πλεόνασμα περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ,ήταν  η ανταποδοτικότητα που επιβάλλεται από τον Νόμο. Επίσης υπενθύμισαν τοποθετήσεις του σημερινού δημάρχου ,όταν ήταν στην αντιπολίτευση που υποστήριζε τις μειώσεις και ειδικά στην διαφήμιση την πλήρη κατάργηση.
Σε μια περίοδο που οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Δήμους μειώθηκαν 65% και προβλέπεται και νέα μείωση το 2015 ,θα ήταν παράλογο  για την σημερινή διοίκηση να προχωρήσει σε δραστική μείωση που θα έθετε σε κίνδυνο βασικές λειτουργίες του Δήμου.
Για την καθαριότητα που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης μια μείωση των τελών ενώ  θα έδινε μικρή οικονομική ανάσα στους Δημότες  θα ελαχιστοποιούσε την δυνατότητα  επενδυτικών κινήσεων με την αγορά μηχανημάτων  , κάδων ,διαμόρφωσης χώρου μεταφόρτωσης,  κομποστοποίησης, ενημέρωσης  για την ανακύκλωση.
Αυτό που ζητά ο πολίτης είναι αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών που σήμερα είναι  ελλειμματικές . Ο Δημότης θέλει συχνή αποκομιδή, πλυμένους κάδους, κλαδεμα των δένδρων και άμεση απελευθέρωση των πεζοδρομίων από τα απορρίμματα  και τα βαρέα απόβλητα.
Η Παράταξη μας δεν ψήφισε την πρόταση της διοίκησης όχι βέβαια γιατί δεν έγιναν μειώσεις ,αλλά γιατί δεν προηγήθηκε ή και ταυτόχρονα δεν εγινε συζήτηση πάνω  στην λογική και την στρατηγική της διοίκησης για την καθαριότητα. Δεν μπορείς να προχωράς σε αγορά μηχανημάτων ,αν δεν έχεις καταλήξει στο μοντέλο που θα αναπτύξεις στην επόμενη πενταετία. Μια συζήτηση  για την καθαριότητα  αλλά και για τα άλλα σοβαρά θέματα της πόλης καλά προετοιμασμένη πρώτα από τα επιτελεία των παρατάξεων ,δίνει και την δυνατότητα της συμφωνίας πάνω στο μοντέλο και την στρατηγική που μπορεί να εξασφαλίσει συνεχεία στον προγραμματισμό του Δήμου  για περισσότερα χρόνια από την θητεία μιας διοίκησης. Εμείς την ζητάμε αυτή την συζήτηση για να δοθούν απαντήσεις 
1.που θα στεγασθεί η καθαριότητα που σήμερα βρίσκεται δίπλα στο μοναδικό αθλητικό χώρο και χρησιμοποιεί για γραφεία το κυλικείο του Γυμναστηρίου και ένα βαγόνι τρένου!!!!
2.Πως θα μειωθεί ο όγκος σκουπιδιών που πηγαίνει στην χωματερή, με την ανακύκλωση, κομποστοποίηση, σύνδεση των τελών με τον όγκο και το βάρος των απορριμμάτων  κάθε οικογένειας.
3.Καθορισμός τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις που πέρα από τον μεγάλο όγκο ,έχουν και την υποχρέωση της κοινωνικής προσφοράς  στην  πόλη που τους φιλοξενεί και την οποία επιβαρύνουν με την λειτουργία τους περιβαλλοντικά .
4.Την δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης και την μεταφορά των σκουπιδιών στην χωματερή με ρυμουλκό και όχι τα απορριμματοφόρα.

5.Την χρήση GPS στα δημοτικά οχήματα για τον καλύτερο συντονισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.