Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Αντίθετος με το μεγάλο "κούρεμα" o Μ. Σάλλας


Κανείς δεν λέει ότι το περίφημο κούρεμα δεν αφορά όλο το χρέος αλλά ένα μικρό κομμάτι δείτε με έντονη γραφή παρακάτω ποιοί εξαιρούνται

Αντίθετος με μεγάλο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχ. Σάλλας.

Ο κ. Σάλλας εκτιμά πως σε περίπτωση ενός haircut της τάξης του 50%, το όφελος "στο τέλος της ημέρας θα ήταν της τάξης των 10 ή 15 δισ. ευρώ", ενώ θα αφορούσε κυρίως το Ελληνικό Ασφαλιστικό και Τραπεζικό Σύστημα. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς εξηγεί:


"Με βάση τις συμμετοχές που εκτιμάται ότι δηλώθηκαν για το εθελοντικό PSI της 21ης Ιουλίου, εάν δεχτούμε ότι αντί για το 21% ΄κούρεμα΄ που προέβλεπε η απόφαση αυτή, τώρα το εθελοντικό ΄κούρεμα΄ θα φθάσει στο 50%, τότε οδηγούμαστε σε μία επιπλέον μείωση του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους ουσιαστικά κατά 20 έως 25 δισ. ευρώ περίπου, σε παρούσες αξίες, και όχι κατά 180 δισ. ευρώ, που πολλοί, είτε από αφέλεια είτε από ελλιπή ενημέρωση, πιστεύουν. Το όφελος δηλαδή θα ήταν περίπου 20-25 δισ. ευρώ, το οποίο, όμως, κατά το μεγαλύτερο μέρος, η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη και πάλι να το ξαναδανειστεί από τις ευρωπαϊκές χώρες και το Δ.Ν.Τ., προκειμένου να ενισχύσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Μιλάμε δηλαδή, στο τέλος της ημέρας, για ένα όφελος της τάξης των 10 ή 15 δισεκ. ευρώ, από ένα σύνολο χρέους 360 δισεκ. ευρώ!

Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι στο προτεινόμενο από διαφόρους «κούρεμα» μέσω του PSI , εξαιρούνται τα Ομόλογα της ECB, περίπου 60 δισ. ευρώ ονομαστικής αξίας, τα δάνεια της Τρόϊκα, ύψους 65 δισ. ευρώ άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δισ., τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δισ., Ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 40-45 δισ., άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου και ασφαλώς εκείνους στο Εξωτερικό οι οποίοι και δεν προσήλθαν ούτε στο «κούρεμα» του 21% στο PSI του Ιουλίου.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι αυτοί που δήλωσαν συμμετοχή για την συγκεκριμένη περίοδο λήξης Ομολόγων στο PSI του Ιουλίου, ήταν σχεδόν πάνω από 50% Ελληνικές Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες και Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Δηλαδή, όλη η ιστορία αφορά κυρίως το Ελληνικό Ασφαλιστικό και Τραπεζικό Σύστημα, για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ξαναδανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της αύξησης ΄κουρέματος΄.

Έτσι, θα έχουμε το φαινόμενο, το Ελληνικό Δημόσιο να αποδέχεται να διαγράψουν τα Ελληνικά Ιδρύματα, χρέος που θα τα οδηγήσει σε μείωση των αποθεματικών ή της κεφαλαιακής τους επάρκειας, για να δανειστεί στη συνέχεια και πάλι το Κράτος από Διεθνείς Οργανισμούς, με ό,τι αυτό σημαίνει πολιτικά και οικονομικά, για να επανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και να καλύψει τα Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.