Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΝΟΣ ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

Στα πόδια του χιλιάδες τετραγωνικά

Ούτε λίγο ούτε πολύ η ακίνητη περιουσία που καταγράφει στο πόθεν έσχες του ο πρώην υπουργός έχει εμπορική αξία η οποία ξεπερνά τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Στα πόδια του χιλιάδες τετραγωνικά
Και είναι απορίας άξιον πώς ένας συνταξιούχος καταφέρνει και συντηρεί μια τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία, ιδίως μετά τα απανωτά χαράτσια και τους ΦΑΠ. Βεβαίως, με την κρίση που επικρατεί στην κτηματαγορά ο κ. Λιάπης μπορεί να επικαλεστεί αδυναμία να πουλήσει κάποια από τα ακίνητα αυτά, ωστόσο, βρίσκεται σίγουρα σε διαφορετική μοίρα σε σύγκριση με έναν συνταξιούχο που δεν έχει ούτε πρώτη κατοικία.
Το «Εθνος της Κυριακής» απευθύνθηκε σε ειδικούς της αγοράς ακινήτων προκειμένου να εκτιμήσουν την αξία του «φουσκωμένου» Ε9 που έχει ο Μιχάλης Λιάπης. Κι όπως διαπιστώνει κανείς, η διαδρομή του ανιψιού του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το αεροπλάνο που τον έφερε στην Αθήνα μετά την πτώση της χούντας, μέχρι το πολυτελές Τουαρέγκ που τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα, είναι γεμάτη από ακίνητα.
Ο κ. Λιάπης είναι ιδιοκτήτης 20 ακινήτων, σπιτιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων τα οποία έχουν αποκτηθεί από το 1992 και μετά, εκτός από ένα αγροτεμάχιο στη Λοκρίδα που αποκτήθηκε το 1977.
Στην ιδιοκτησία του Μ. Λιάπη υπάρχει και το χειμερινό ησυχαστήριο στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, όπου είναι και ο τόπος καταγωγής του. Εκεί διαθέτει ένα εντυπωσιακό καταφύγιο 233 τ.μ. που αποκτήθηκε
Στην ιδιοκτησία του Μ. Λιάπη υπάρχει και το χειμερινό ησυχαστήριο στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, όπου είναι και ο τόπος καταγωγής του. Εκεί διαθέτει ένα εντυπωσιακό καταφύγιο 233 τ.μ. που αποκτήθηκε το 1992 και ανακαινίστηκε πλήρως ώστε να μετατραπεί σε ένα εκπληκτικό πέτρινο σαλέ. Η περιοχή λέγεται «συνοικία των Θεών», βρίσκεται κοντά στο Καρπενήσι και πρόκειται για οικισμό χτισμένο μέσα στο ελατοδάσος σε υψόμετρο 720 μ. στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα. Εκεί πέρασε πολλούς μήνες ο Μ. Λιάπης με τους φίλους του όταν εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική δράση. Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, το ακίνητο αυτό κοστίζει γύρω στις 400 με 500 χιλιάδες ευρώ. Μόνο που ο συνταξιούχος κ. Λιάπης θα πρέπει τώρα να βγάλει πραγματικές πινακίδες για το τζιπ του, αν θέλει να επισκεφθεί ξανά τις χιονισμένες βουνοκορφές της Ευρυτανίας.
Ο πρώην υπουργός έχει τέσσερα οικόπεδα πάνω από 11 στρέμματα στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας και στο Καινούργιο Λοκρίδος. Στην Ευρυτανία έχτισε ένα πετρόχτιστο αρχοντικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.


Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι το 2000 ο κ. Λιάπης έγινε ιδιοκτήτης 5 διαμερισμάτων μαζί με 6 αποθήκες και πάρκινγκ στην οδό Σερρών στο Χαλάνδρι. Το 2010 προχώρησε επίσης στην αγορά διαμερίσματος 45 τ.μ. με αποθήκη και πάρκινγκ στην ίδια πολυκατοικία. Οπως τονίζουν μεσίτες, τα διαμερίσματα αυτά συνολικά έχουν εμπορική αξία κοντά στις 900.000 ευρώ. Προ κρίσης, εκτιμούν ότι θα ξεπερνούσαν το 1,5 εκατ. ευρώ.
Διαμέρισμα 83 τ.μ. στην καρδιά του Κολωνακίου απέκτησε ο πρώην υπουργός το 1995, προφανώς για να ξεκουράζεται από τις ατέλειωτες ώρες στη Βουλή. Το ακίνητο βρίσκεται κοντά στην πλατεία και η αξία του κυμαίνεται γύρω στις 300.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Μια καλή επενδυτική κίνηση αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι το 2007 το ίδιο ακίνητο κόστιζε πάνω από 450.000 ευρώ.
Υπουργός, αλλά και νομικός, χωρίς γραφεία φυσικά δεν υπάρχει γι' αυτό και το 2006 ο κ. Λιάπης προχώρησε στην απόκτηση 2 γραφειακών χώρων 116 και 120 τ.μ. Τότε φέρεται να πήρε δάνειο 185 χιλ. ευρώ αλλά η εμπορική τους αξία ήταν διπλάσια. Η κρίση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων ασφαλώς έχει ρίξει τις τιμές και στην άλλοτε «βασίλισσα» της κτηματαγοράς, ωστόσο, τα δύο γραφεία του κ. Λιάπη έχουν σήμερα εμπορική αξία γύρω στα 300 χιλιάδες ευρώ.
Ο βασιλιάς του real estate
Τέλος, ο πρώην υπουργός έχει τέσσερα οικόπεδα πάνω από 11 στρέμματα στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας και στο Καινούργιο Λοκρίδος, τα οποία με συντηρητικές εκτιμήσεις, κι εφόσον βρίσκονται εκτός σχεδίου, θα κοστίζουν μεταξύ 200 και 250 χιλιάδων ευρώ.
Βεβαίως, υπάρχει και ένα εκπληκτικό αγροτεμάχιο άνω των 5 στρεμμάτων που έχει ο συνταξιούχος κ. Λιάπης στη Μύκονο. Συγκεκριμένα, το 2006 αγόρασε 5,1 στρέμματα κοντά στο εξοχικό σπίτι που διαθέτει στον Κούνδουρο. Η επένδυσή του πριν από 7 χρόνια ανήλθε σε 187 χιλιάδες ευρώ, όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς, ωστόσο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διπλάσια εμπορική αξία, δηλαδή γύρω στις 250-300 χιλιάδες ευρώ.
Τα «καμάρια» του κ. Λιάπη, ωστόσο, είναι τα τρία σπίτια που διαθέτει και που έκτισε ο ίδιος από το υστέρημα των βουλευτικών αποζημιώσεων που έπαιρνε μέχρι το 2009, οπότε και αποχώρησε από την ενεργό πολιτική δράση.
Στην Κηφισιά, κοντά στην πλατεία Κεφαλαρίου, ο πρώην υπουργός απέκτησε το σπίτι των ονείρων του, αντάξιο της αριστοκρατικής του καταγωγής. Πρόκειται για μια πετρόκτιστη βίλα, η οποία αγοράστηκε από κοινού με τη γυναίκα του Σοφία - Αμαλία Μπογδάνου το 1997. Τότε, το ζευγάρι είχε δώσει 128 εκατ. δραχμές ή 358 χιλιάδες ευρώ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ωστόσο, πρόκειται για ένα πανέμορφο σπίτι 491 τ.μ. σε οικόπεδο 891 τ.μ. Ο κ. Λιάπης διαμόρφωσε το ακίνητο σε μια απροσπέλαστη από τα αδιάκριτα μάτια, βίλα, με μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου και έναν εξαιρετικό κήπο. Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ακίνητο, παρά την κρίση, έχει αξία γύρω στο 1,8 εκατ. ευρώ.
Αριστοκράτης χωρίς εξοχικό, και μάλιστα στη Μύκονο, δεν γίνεται. Γι' αυτό ο κ. Λιάπης, απέκτησε το 1999 ένα οικόπεδο 5 στρεμμάτων στην περιοχή Κούνδουρος. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για την περιοχή που βλέπει την παγκοσμίως γνωστή παραλία Super Paradise. Εκεί ο πρώην υπουργός έκτισε μια πανέμορφη βίλα από πέτρα και ξύλο 223 τ.μ. Μόνο η πισίνα είναι 36 τ.μ., όση δηλαδή ένα δυάρι που διαθέτουν χιλιάδες συνταξιούχοι. Η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου κόβει την ανάσα και μόνο γι' αυτήν η αξία του εξοχικού μπορεί να ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ.
ΒΑΣΙΛΗΣ I. ΚΑΝΕΛΛΗΣ - ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Πάντα προνοητικός
Ηθελε υπουργείο με τις χρυσοφόρες ΔΕΚΟ
Μια άκρως επικριτική δήλωση για τον ίδιο τον εξάδελφό του, τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε για... εξευτελισμό της ΝΔ και για «ταπείνωση των νεοδημοκρατών», ήταν η τελευταία δημόσια πολιτική παρέμβαση του Μ. Λιάπη, την επομένη της εκλογικής ήττας του -μέχρι πριν από λίγα 24ωρα- κόμματός του, την 5η Οκτωβρίου του 2009.
Από τότε μέχρι την προηγούμενη Τρίτη, το πρόσωπο το οποίο είχε φιλοδοξίες να ηγηθεί της συντηρητικής παράταξης και της χώρας, ο Μ. Λιάπης, είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Προτιμούσε να ζει όπως ένιωθε: Ενας πλούσιος μπον βιβέρ, μεταξύ Λ. Αντζελες, Λονδίνου, Παρισίων, Μυκόνου και Καρπενησίου. Αλλωστε στην πολιτική ζωή δεν υπήρχε πια τίποτε που να τον κρατά... Ο Αντ. Σαμαράς δεν τον ήθελε, η Ντ. Μπακογιάννη δεν ξέχασε ότι δεν τη βοήθησε στην «κούρσα διαδοχής» αλλά αντίθετα ήταν απέναντί της, ενώ ο Κ. Καραμανλής δεν τον αντιμετώπισε ποτέ ως ένα «μεγάλο πολιτικό μυαλό».
Ειδικά με τον Κ. Καραμανλή η σχέση του Μ. Λιάπη δεν ήταν ποτέ αρμονική. Ο πρώην υπουργός θεωρούσε ότι ήταν ο ίδιος ο εκλεκτός του ιδρυτή της ΝΔ και πως στο μόνο που... έχανε από τον εξάδελφό του ήταν στο... επίθετο. Είναι χαρακτηριστική η... διακριτική απουσία του Μ. Λιάπη στην ανάδειξη νέου αρχηγού της ΝΔ το '97. Ο τότε βουλευτής της ΝΔ στήριζε αρχικά την υποψηφιότητα Σουφλιά, κι όταν ο εξάδελφός του μπήκε στην «κούρσα» (που τελικά κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση), εκείνος επέλεξε να απουσιάσει από το προσκήνιο.
Η συνέχεια επίσης δεν ήταν... καλύτερη. Οταν ο Κ. Καραμανλής τον τοποθέτησε επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, ο Μ. Λιάπης δεν έχανε την ευκαιρία να διαφωνεί με τον τότε πρόεδρο του κόμματος και μάλιστα να τον υποτιμά δημοσίως για τις επιλογές του.
Μετά τις εκλογές του 2004, ο Μ. Λιάπης αυτοαναγορεύθηκε «πολιτικός - μάνατζερ» και ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα -τότε- πρωθυπουργό το υπουργείο με τις περισσότερες ΔΕΚΟ. Εκεί κάπου ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον πολιτικό Λιάπη.
Τα ταξίδια με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, τα... λάθη στα «πόθεν έσχες», του κόστισαν πολιτικά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εάν πρωθυπουργός δεν ήταν ο εξάδελφός του θα είχε φύγει πολύ νωρίτερα από την κυβέρνηση. Αυτό συνέβη τελικά στις αρχές Ιανουαρίου του 2009, στον τελευταίο ανασχηματισμό του Κ. Καραμανλή και αφού ο Μ. Λιάπης είχε περάσει από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο παρέδωσε στη συνέχεια στον Αντ. Σαμαρά.
Η προκήρυξη των εκλογών το 2009 τον βρίσκει αντίθετο και μάλιστα δεν δίστασε να επικρίνει -πριν και μετά την αναμέτρηση- τον Κ. Καραμανλή. «Κάποιοι μας οδήγησαν στην καταστροφή. Χειρότερα, στον εξευτελισμό!», έλεγε την επομένη της εκλογικής ήττας. Η σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό κλονίσθηκε σημαντικά, άλλωστε εκείνη την περίοδο ουδείς φανταζόταν ποιος θα είναι τελικά εκείνος που πραγματικά θα εξευτέλιζε μια παράταξη και μια πολιτική οικογένεια.
Οι Κ. Καραμανλής και Μ. Λιάπης μίλησαν ξανά τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν ο πρώην υπουργός, στις αρχές του 2013, υποβλήθηκε σε επέμβαση έπειτα από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο.
Γιάννης Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.