Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016


·        Στο Χαλάνδρι τι γίνεται;
·         
·         
·        
Ανοιχτά Σχολεία στις Γειτονιές, της Αθήνας

Την πρωτοβουλία «ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» αναλαμβάνει ο δήμος Αθηναίων, προκειμένου να προωθηθεί η ιδέα των ίσων ευκαιριών πρόσβασης, για όλους τους μαθητές.
Όπως είναι γνωστό τα σχολικά κτίρια ανήκουν στους δήμους και οι χώροι τους, μετά τις ώρες λειτουργίας των σχολικών μονάδων στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου ωρολογίου προγράμματος του υπουργείου Παιδείας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας καθιστώντας τα σχολεία κέντρα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Ήδη στους χώρους των σχολείων, κατά τις απογευματινές ώρες, πραγματοποιούνται διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις από τους Συλλόγους Γονέων και άλλους φορείς, γεγονός που δείχνει ακριβώς ότι η γειτονιά και η κοινωνία εκφράζουν την ανάγκη να οργανωθεί η όλη προσπάθεια και να δοθεί πραγματικά στους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, δυνατότητα έκφρασης και ικανοποίησης της ανάγκης αυτής.
Ο δήμος Αθηναίων, μέσω της αντιδημαρχίας Για το Παιδί, επιδιώκει να υποστηρίξει την ποιοτική αναβάθμιση αυτών των δράσεων, τον εμπλουτισμό τους, την παροχή επιλογών και εναλλακτικών προτάσεων και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων και πολιτών σε αυτές στις δράσεις. Βασικές στοχεύσεις της πρωτοβουλίας «Σχολεία ανοιχτά στη γειτονιά, ανοιχτά στην κοινωνία» είναι:
1) Να δημιουργηθεί ένας κατάλογος πιστοποιημένων προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον ήδη οικείο χώρο του σχολείου τους.
2) Να λειτουργήσουν οι χώροι του σχολείων και ιδιαιτέρα το προαύλια ως χώροι οικείοι και ασφαλείς, στους οποίους τα παιδιά θα μπορούν να συναντιούνται, να πραγματοποιούν δικές τους δράσεις ή απλά να τους δίνεται η δυνατότητα να συνυπάρχουν με τους δικούς τους τρόπους.
3) Οι ενήλικες – γονείς, εκπαιδευτικοί, κάτοικοι της τοπικής κοινότητας - να έχουν και αυτοί δυνατότητες και ευκαιρίες συνάντησης, ψυχαγωγίας, οργάνωσης δράσεων για τους ίδιους (π.χ. εκμάθηση γλωσσών, σεμινάρια, συναντήσεις με ειδικούς) αλλά και μαζί με τα παιδιά (π.χ. γιορτές, εργαστήρια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.