Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Τι πρέπει να κάνουμε

Εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζαμε ότι το ΠΑΣΟΚ
 υπέστη ραγδαία ιδεολογική μετάλλαξη.


Στην περίοδο Σημίτη η οικονομική ευφορία δεν ευνοούσε οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση και το οργανωμένο Πασοκ κυβερνητικό, αλλοτριωμένο , διορισμένο, τυπικά και μόνο υφίστατο.

Το δαχτυλίδι και η ζημιογόνα και για το Πασοκ και την Ελλάδα επιλογή Παπανδρέου αντί Βενιζέλου προδίκασαν την συνέχεια.

Τα τελευταία δυο χρόνια η κυβέρνηση του Παπανδρέου υπηρέτησε μια δεξιά, νεοφιλελεύθερη στρατηγική, εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την απαξίωση των οργανώσεων.

Αρνήθηκε κάθε προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση, κάθε πρόταση έγκαιρης προσφυγής στο λαό και ελέω 1.000.000 ψήφων ασχέτων και περιφερόμενων περιθωριοποίησε την οργανωτική δομή του κόμματος και έκοψε κάθε γέφυρα με την κοινωνία .
Επιπλέον, η κομματική ηγεσία εγκατέλειψε κάθε συλλογική, δημοκρατική διεργασία εντός και εκτός του κινήματος.
Η υιοθέτηση αυτής ακριβώς της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής από την κυβέρνηση, είναι που γέννησε τη λαϊκή οργή και αντίθεση και οδήγησε στο εκλογικό αποτέλεσμα στις 6 Μαΐου.
Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις ίδιες τις επιλογές της, αντιλήφθηκε ότι δεν είχε τη λαϊκή νομιμοποίηση και ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει πολύ αργά δυστυχώς . Αντί όμως να προσφύγει σε εκλογές, η ηγεσία του Πασοκ και η ΝΔ, σε συνεργασία και με την κοινοβουλευτική έκφραση της ακροδεξιάς επέλεξαν διαφορετικές λύσεις.

Με τη Δανειακή Σύμβαση και τις πρωτοφανείς δεσμεύσεις υποχρεώθηκε σε άγρια φορολόγηση όχι των εχόντων ,αλλά των αδυνάτων, κτύπησε τον Δημόσιο τομέα και εντελώς αδικαιολόγητα διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις . Τέλος, συνεργαζόμενο με την επίσημη Δεξιά και τον Καρατζαφέρη, στα πλαίσια της κυβέρνησης του κ.Παπαδήμου το ΠΑΣΟΚ προέβη σε μιαν επικίνδυνη για την ομαλή δημοκρατική πορεία της χώρας και του Έθνους συναλλαγή.

Η αλλαγή του προέδρου μόνο να περιορίσει την εκλογική αποτυχία θα μπορούσε να καταφέρει.
Τελικά ούτε αυτό κατάφερε και το Πασοκ βίωσε την πιο ταπεινωτική ήττα.

Ποια ήταν τα μηνύματα των εκλογών που αφορούν το Πασοκ
Θέλουμε το Ευρώ ,δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα, τιμωρούμε με την ψήφο αυτούς που μας οδήγησαν εδώ αφού το σύστημα τους καλύπτει.

Η μόνη πρόταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή σήμερα από τα μέλη είναι η προκήρυξη ενός Συνεδρίου ομαδικής συγγνώμης και αυτοδιάλυσης, καταδίκης της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης, του Μνημονίου, της δεξιάς συμμαχίας, της ηγεσίας και κυρίως των σούπερ μνημονιακών στελεχών και των κηπουρών που έχουν απομείνει. Αυτή τη στάση της αυτοδιάλυσης και συγγνώμης πρέπει να στηρίξουν όλα τα στελέχη που εξ υπαρχής αντιστάθηκαν σε αυτή την πολιτική με απώτερο σκοπό ένα ευρύτερο και δημιουργικό κάλεσμα ανασυγκρότησης του ιδεολογικού χώρου.

Σήμερα είμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν έχουμε χρόνο για οργανωτικές διαδικασίες και για ιδεολογικούς επανακαθορισμούς που θα τους δούμε μετά τις εκλογές.



Δεν μπορούμε όμως να ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς να έχουμε αποδεχτεί


α)το μέγεθος της δικής μας ευθύνης,
β)χωρίς να έχουμε αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που κυβέρνησαν δικτατορικά ,ερήμην της βάσης
γ)Χωρίς να δώσουμε ξανά ελπίδα στο λαό.
δ)Χωρίς στοιχειώδη οργανωτική δομή
ε)χωρίς νέα πρόσωπα όχι απαραίτητα μόνο ηλικιακά


Γι’αυτό θα περιορισθώ στο τι πρέπει να γίνει τώρα άμεσα.

Α)Η συγνώμη του προέδρου ήταν μια πολιτική πράξη γενναιότητας δεν έχει αντίκρισμα όμως αν δεν συνοδευτεί από την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των υπευθύνων.

Β)Κύριος Υπεύθυνος της ταπεινωτικής ήττας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και οι κηπουροί που δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο.

Γ)Η συμφωνία που πέτυχε ο πρόεδρος ως υπουργός οικονομικών είναι η βάση που θα πατήσει η νέα κυβέρνηση Δεν φθάνει μόνο η επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου, αλλά χρειάζεται και η δέσμευση ότι δεν θα επιβαρυνθεί άλλο ο μικροσυνταξιούχος και ο μισθωτός, ότι θα επανορθώσουμε αδικίες θα ξαναστήσουμε το δίχτυ αλληλεγγύης,θα πάρουμε αναπτυξιακά μέτρα,για να κτυπηθεί η ανεργία και η ύφεση ,θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο με σχέδιο δημιουργώντας την αυτοδύναμη Ελλάδα.

Δ)Δεν μπορείς να κάνεις εκλογές χωρίς ένα στοιχειώδη εκλογικό μηχανισμό. Οι θητείες των οργάνων όσων έχουν παραμείνει έχουν λήξει τον περασμένο Μάιο.

Προτείνω να ορισθούν από 1-5 μέλη σε κάθε τοπική οργάνωση ανάλογα με τις δυνατότητες που θα αναλάβουν με ολομέλειες η με συγκρότηση πυρήνων τη στήριξη του Πασοκ και θα αποτελέσουν στην ουσία την νέα οργανωτική δομή.

Ε) Δεν μπορεί ο νέος αρχηγός να συμβουλεύεται ή να παρουσιάζει σαν εκλογική επιτροπή πρόσωπα που ήσαν στενά συνδεδεμένα με την προηγούμενη ηγεσία. Ούτε να παρουσιάζεται μόνος στο κάδρο.

Αν δεν γίνει κάτι τώρα ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι δυσμενέστερο θα έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο ανασυγκρότησης.

Νίκος Πανταζής

Χαλάνδρι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.