Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ντοκουμέντο για τον εφιάλτη της δραχμής.

Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας περιγράφει τον εφιάλτη από την έκρηξη της ανεργίας, την απογείωση του πληθωρισμού, την εκμηδένιση του λαϊκού εισοδήματος

Δραματικές συνέπειες στην οικονομία και στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα επιφέρει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, με την κοινωνία να προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στους τριτοκοσμικούς δείκτες που είχε ξανά η χώρα πριν από πολλές δεκαετίες.
Σύμφωνα με ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 65%, πτώση 22% στο ΑΕΠ της χώρας, θα έφερνε εκτόξευση της ανεργίας στο 34% και μείωση κατά του κεφαλήν εισοδήματος κατά 55%.
Επιτόκια δανείων 37% και πληθωρισμός 30%

Παράλληλα, το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας πληθωριστικό φαύλο κύκλο, με πληθωρισμό άνω του 30% αρχικά και ισχυρή ανοδική τάση στη συνέχεια που θα ακύρωνε το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση.
Αποτέλεσμα όλων αυτών θα ήταν η σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και η δυσκολία πρόσβασης σε βασικά αγαθά και ειδικότερα σε καύσιμα, φάρμακα και αναγκαίες πρώτες ύλες.

Ομως, όπως σημειώνει η τράπεζα, όλα αυτά τα δεινά θα συνέβαιναν στην περίπτωση μιας ομαλής μετάβασης στο νέο νόμισμα, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο δυσμενείς εάν η χώρα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.