Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Σύμφωνα με τους Financial Times ''η Ελλάδα πορεύεται ανάμεσα στη Σκύλλα, την επιβαλλόμενη από τους πιστωτές λιτότητα, και τη Χάρυβδη - το χάος που συνεπάγεται η μονομερής αποκήρυξη του χρέους και η έξοδός της από το ευρώ''.


Σε διάσταση η Ελλάδα με την ευρωζώνη

''Ο λαός της Ελλάδας απέρριψε τη λιτότητα. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Έλληνες που απέρριψαν ένα διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι η οικονομική συνταγή που έχουν γράψει οι διεθνείς πιστωτές είναι εντυπωσιακά σκληρή. Το πρόβλημα είναι πως η οργή δεν είναι πολιτική. Όσο κι αν η Ελλάδα ψηφίζει κατά της λιτότητας, δεν θα μπορέσει να την αποφύγει.


Αυτή η θεμελιώδης αντίφαση δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν. Πλησιάζει η στιγμή, οι πολιτικοί στην Αθήνα δεν θα μπορούν πλέον να παίρνουν αποφάσεις. Οι οικονομικές προθεσμίες είναι αμείλικτες. Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών -και η προοπτική μιας ακόμη αδιέξοδης εκλογικής αναμέτρησης τον Ιούνιο- δείχνει σε μεγάλο βαθμό ότι η Ελλάδα οδεύει ταχύτατα στη δίνη άτακτης χρεοκοπίας.

Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα ακολούθησε τη χρεοκοπημένη οικονομία. Η θανάσιμη κληρονομιά από το ολιγοπώλιο Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ είναι η βαλκανοποίηση της πολιτικής που άφησε την Ελλάδα χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία - προς οποιαδήποτε κατεύθυνση οικονομικής πολιτικής.

Η λαϊκή οργή, όμως, δεν δίνει απαντήσεις. Η Ελλάδα μπορεί να πει όχι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Μπορεί να περιφρονήσει τους μηχανισμούς του ΔΝΤ, μπορεί ακόμη και να αποδεσμευθεί από το ευρώ. Δεν μπορεί, όμως, να αποφύγει τον τελικό λογαριασμό. Είτε εντός είτε εκτός ευρώ, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τη βάρβαρη προσαρμογή που χρειάζεται για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και για να ανακτήσει τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα
. Με την απλή διαγραφή χρεών και την επιστροφή της δραχμής θα πυροδοτηθεί οικονομική καταστροφή.

Οι Έλληνες πολιτικοί μπορεί να στοιχηματίζουν ότι οι πιστωτές της χώρας μπλοφάρουν, ότι όσο και να επιμένουν για το αντίθετο, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν μπορούν να αντέξουν άτακτη ελληνική χρεοκοπία. Οι τελευταίοι τριγμοί στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα υπενθυμίζουν σε όλους τους κινδύνους μετάδοσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Το τείχος προστασίας της νομισματικής ένωσης έχει χτιστεί κατά το ήμισυ. Θα θελήσει πραγματικά η Γερμανία της Angela Merkel να αναλάβει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας, που θα σηματοδοτούσε τη διάσπαση της ευρωζώνης;

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη λιτότητα. Για την Ελλάδα, όμως, αυτό που διακυβεύεται είναι μεγαλύτερο από την οικονομία. Η τραγωδία από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν η αποτυχία της να αγνοήσει τη γεωγραφική της θέση και να επαναπροσδιοριστεί ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Τώρα πια δύσκολα μπορεί να δει κανείς πώς θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Θέλει, όμως, να επιστρέψει στα Βαλκάνια;''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.