Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Χαλάνδρι, όπως κέντρο: η πιο δυναμική νυχτερινή πιάτσα της πόλης


Τα medium size casual στέκια του συνθέτουν την πιο δυναμική πιάτσα της νυχτερινής διασκέδασης στην πόλη. Το πρόσφατο ισχυρό ρεύμα αφίξεων στην περιοχή (και μάλιστα σε αποστάσεις που περπατιούνται) κάνει τη βόλτα στο Χαλάνδρι να μοιάζει με βόλτα στο downtown.


Νεοϋορκέζικος αέρας στο «9 Βήτα»





Αργά, αλλά σταθερά το Χαλάνδρι μετατρέπεται σε ένα κέντρο… εκτός κέντρου, καλύπτοντας σε επιλογές διασκέδασης ολόκληρη τη μεσοαστική τάξη  (ή τέλος πάντων ό,τι απέμεινε από αυτήν) η οποία κατοικεί στους άξονες των βορείων προαστίων. κάθετα (από την Κηφισιά μέχρι τους Αμπελόκηπους) και οριζόντια (από το Γαλάτσι μέχρι την Αγία Παρασκευή). Μπορείς να το δεις ως αποτέλεσμα της αποκέντρωσης της διασκέδασης (η οποία έφερε τελευταία δεκάδες bars στη Νέα Ερυθραία, στο Περιστέρι και στη Γλυφάδα), μπορείς να το δεις απλώς ως ανάγκη γι’ αλλαγή και ξεκόλλημα από το κέντρο. Λιγότερο clean cut από την Κηφισιά, περισσότερο ενήλικο από τη Νέα Ερυθραία, το Χαλάνδρι είναι η περιοχή που σημείωσε φέτος τις περισσότερες αφίξεις νυχτερινών spots διασκέδασης. Για όλα τα γούστα. Ή σχεδόν.


Ένα χαμηλών τόνων και low budget «Κομμωτήριο»


Και μπορεί τα στέκια του να είναι διασκορπισμένα σχεδόν παντού (από το «Pegu» της Λεωφ. Πεντέλης μέχρι το σημαντικά αναβαθμισμένο φέτος «Apsendi» της Λεωφ. Κηφισίας), η καρδιά όμως της μπαρότσαρκας του Χαλανδρίου χτυπάει γύρω από την κεντρική πλατεία. Εκεί κοντά εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι ένα από τα καλύτερα cocktail bars της πόλης. Με τον Γιάννη Κοροβέση στα ηνία της μπάρας, το «Σπίτι» (Αν. Παπανδρέου 9) ήρθε για να προστεθεί σε μια γειτονιά η οποία μετράει ήδη πέντε εξαιρετικά cocktail spots («Think Positive», «Μαϊμού», «El Rey Alobar», «Speakeasy» και «Σπόρος») και να αποδείξει πως όπου υπάρχουν ποιότητα και καλό γούστο ο κόσμος ακολουθεί. Τώρα, μάλιστα, που στέγασε την αυλή του κάτω από μια κινούμενη οροφή εξακολουθεί να προκαλεί το αδιαχώρητο παρά το κουλαριστό vibe του – οξύμωρο, αλλά αληθινό.


Παρεΐστικες καταστάσεις στο «Τρεις κι ο Κούκος»


Διαφορετικό, σε πιο «κολωνακιώτικους» τόνους, το βιομηχανικού τύπου «Ctalin» (Πλ. Ελευθερωτών 2) βγάζει μια εξίσου χαλαρή αίσθηση στο ενήλικο mainstream κοινό που βαρέθηκε τη νεανική «πασαρέλα» του πεζόδρομου της Ηρακλείου, στην είσοδο της οποίας μόλις εγκαταστάθηκε το «Δωμάτιο» (Ιφικράτους 3), ένα cafe-bar με πολύ ενδιαφέρουσες custom made λεπτομέρειες, το οποίο γκρουβάρει με soulful μουσικές από αξιόπιστους DJs όπως ο Theo και o SoulSeduction. Κοντά στην πλατεία, σχεδόν απέναντι από το ιστορικό ροκάδικο «Blue Bar», άνοιξε και το «Κομμωτήριο» (Γυφτοπούλου 3), ένα χαμηλών τόνων στέκι που ανήκει στη νέα γενιά των low budget bars, όπου το ποτό κοστίζει μόλις € 4 και το cocktail € 5. Με τέτοιες τιμές μη φανταστείτε ότι βγαίνει μεροκάματο για DJ, πάντως οι μαύρες μουσικές που ακούγονται διακριτικά από τα ηχεία είναι από τις πιο καλοδιαλεγμένες στην περιοχή. Ακριβώς δίπλα –σαν να λέμε μεσοτοιχία– βρίσκεται το «Τρεις κι ο Κούκος», ένας εξίσου πάμφθηνος μεζεδο-καφενές όπου ο χρόνος κυλάει παρεΐστικα με κρασάκι, τσίπουρο κι –ενίοτε– ρεμπέτικες διπλοπενιές. Το «9 Βήτα», τελευταία άφιξη στον πεζόδρομο της Θουκυδίδου, είναι ένα στιλάτο all day bar, με τους τούβλινους τοίχους και τα χτυπημένα stencils να αναδίνουν νεοϋορκέζικο αέρα. Παίζει και αυτό μαύρα grooves, όπως και όλα τα υπόλοιπα στέκια του εναλλακτικού αυτού πεζόδρομου, όπου οι καταστηματάρχες πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν και θέσεις στάθμευσης για τους ποδηλάτες.


Λουκουμάδες και cocktails στο «Melouk»


Το «The Artist» (Κολοκοτρώνη 24, 1ος όροφος), πάλι, είναι το art bar το οποίο έλειπε από την περιοχή, με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει από συναυλίες και παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις. Πρόκειται για ένα ζεστό χώρο, με τους παλιούς πάγκους των ξυλουργών σε ρόλο τραπεζιών να κλέβουν τις εντυπώσεις, όμως η πραγματική του δυναμική θα φανεί μετά την άνοιξη, όταν θα μπει σε τροχιά λειτουργίας η κρυφή αυλή που βρίσκεται στον ακάλυπτο. Ύστερα απ’ όλα αυτά, ίσως ένιωσες λίγο πεινασμένος. Το «30 Something» (Πλ. Ηρώων 8) είναι ό,τι πρέπει για να συνδυάσεις το cocktail σου με ένα ή και περισσότερα κομμάτια καλής πίτσας, το all day bar-restaurant «Barrio Alto» (Πλ. Ελευθερωτών 11) έχει μεσογειακή κουζίνα και τη συνδυάζει με κάθε είδους popular μουσικές, ενώ το μοντέρνο «Melouk» έχει τη λύση όταν η παρέα έρχεται αντιμέτωπη με το σουρεαλιστικό δίλημμα «λουκουμάδες ή cocktail». Γιατί όχι, λοιπόν, και τα δύο; Μεράκλωσες; Μόλις ήρθε το «Stone City» (Κολοκοτρώνη 14), ένας χώρος αφιερωμένος στην ελληνική μουσική, με τα εναλλασσόμενα live της Πέμπτης να σε βάζουν για τα καλά σε pop-λαϊκό mood.


After shopping στο Χαλάνδρι


Από Ελληνίδα μάνα σε Ινδία και από γκουρμέ κουζίνα σε ελληνο-πoπ μεζεδοπωλείο, σούπερ πρωτότυπο λουκουμά μπαρ και σινο-ελληνικό σουβλατζίδικο. Κάνουμε τα ψώνια μας στη δυνατή αγορά του Χαλανδρίου και μετά απολαμβάνουμε γευστικό πλουραλισμό.


Άλλη μία πρωτότυπη ιδέα που ανανεώνει τη σουβλακική σκηνή. Τα σουβλάκια περνάνε πρώτα από τη σχάρα κι έπειτα μπαίνουν στο wok για τα περαιτέρω με πληθώρα από σάλτσες. Καλό Black Angus, γαλοπούλα και πολύ νόστιμο κοτόπουλο με γιαούρτι, κάρι, φιστίκια Αιγίνης και πλιγούρι.

My Way Grill


Άλλη μία πρωτότυπη ιδέα που ανανεώνει τη σουβλακική σκηνή. Τα σουβλάκια περνάνε πρώτα από τη σχάρα κι έπειτα μπαίνουν στο wok για τα περαιτέρω με πληθώρα από σάλτσες. Καλό Black Angus, γαλοπούλα και πολύ νόστιμο κοτόπουλο με γιαούρτι, κάρι, φιστίκια Αιγίνης και πλιγούρι.


Pink Elephant


Φτιάχνουν κάθε μέρα 40 διαφορετικές σάλτσες και μαρινάδες με σπάνια μπαχαρικά κι εξωτικά φρούτα, το δικό τους γιαούρτι και φυσικά ανάβουν τον παραδοσιακό πήλινο φούρνο tandoor. Μαγαζί μικρό, μοντέρνο, με ωραία τζαζ κι έθνικ μουσική.


Αγοραστός


Η κουζίνα του Δημήτρη Αγοραστού είναι αμάλγαμα εγκαρδιότητας και δημιουργικότητας, μαγειρεμένη καθημερινά ανάλογα με τα καλούδια που βρίσκει στην αγορά. Τα ταρτάρ των ψαριών του φυσάνε (άρωμα σέλερι και δυόσμου), οι κατσικοκεφτέδες είναι ερεθιστικός μεζές.


Melouk


Πρωτότυπη ιδέα! Ένα λουκουμά μπαρ με αλμυρούς και γλυκούς λουκουμάδες με κρασί, χειροποίητη λεμονάδα και κοκτέιλ. Ο industrial χώρος έχει θέρμη. Τι λέτε για λουκουμάδες… ριγανάτους με φέτα και ντομάτα, ξινομυζήθρα με μέλι, ζαμπόν, μπέικον και blue cheese;


Μπεμπέκα


Φάση «όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο», νοσταλγία απλωμένη στους τοίχους με παιδικές ζωγραφιές και μαγειρική της αθωότητας με μαμαδίστικα φαγητά, από κόκορα κρασάτο μέχρι κουνέλι στιφάδο. Το τηγάνι σωστό, για ντοματοκεφτέδες και φέτα με μέλι και σουσάμι.


Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Εδώ βρίσκεται μάλλον το ομορφότερο μαγαζί της «οικογένειας». Μεταμοντέρνο… μπακαλιστάν με pop fusion των αναμνήσεών μας απλωμένο στο ντεκόρ. Τα τραγανά θαλασσινά στη λαδόκολλα με ελαφριά σκορδαλιά και τηγανητές πατάτες ωραίο «γαλανόλευκο» fish & chips.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.