Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Δώσανε περισσότερα στις μελέτες για την ελεγχόμενη στάθμευση απο την συντήρηση των σχολείων.


Ασυντήρητα τα σχολεία του Χαλανδρίου

7o-dimotiko
Από την Αμαρυσία
Το θέμα της καταλληλότητας και της συντήρησης των σχολικών κτηρίων του Δήμου Χαλανδρίου επανήλθε στο προσκήνιο, με αφορμή το περιστατικό κατάρρευσης τμήματος του σοβά του ταβανιού σε αίθουσα διδασκαλίας του 7ου - 10ου Δημοτικού (Κρήτης 24, Κάτω Χαλάνδρι), την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η συζήτηση είχε ανοίξει ήδη από τις αρχές του έτους και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή προβλήματα που είχαν εντοπιστεί και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (Αριστοφάνους και Σαλαμίνας).




Η ελάχιστη πλέον χρηματοδότηση που εισρέει από την κεντρική διοίκηση στα ταμεία των δήμων για τις ανάγκες των έργων συντήρησης και επισκευής των σχολικών κτηρίων δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά και η Τεχνική Υπηρεσία προβαίνει στις απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις, με ίδιους πόρους. Από την πλευρά τους τόσο η αντιδήμαρχος Παιδείας Ελένη Νιώτη, όσο και η αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Άννα-Μαρία Τσικίνη, επισημαίνουν ότι, παρά τα πενιχρά μέσα, ο Δήμος επιδεικνύει «το ενδιαφέρον που απαιτείται».

Κατέρρευσε ο σοβάς
Ωστόσο, το μέγεθος του προβλήματος φάνηκε όταν, την προηγούμενη εβδομάδα, ένα μεγάλο κομμάτι σοβά αποκολλήθηκε και έπεσε από το ταβάνι αίθουσας διδασκαλίας του 2ου ορόφου στο σχολικό συγκρότημα του 7ου και 10ου Δημοτικού. Στη συγκεκριμένη αίθουσα κάνουν μάθημα παιδιά της Στ’ Τάξης, τα οποία ευτυχώς δεν κινδύνεψαν, καθώς εκείνη την ώρα το σχολείο ήταν κλειστό. 

Η εφημερίδα μας μίλησε για το θέμα με τον διευθυντή του 7ου Δημοτικού Γιώργο Κυριαζόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η αποκόλληση οφείλεται στο γεγονός ότι έχει καταστραφεί η μόνωση του κτηρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα από την υγρασία. Όπως υπογράμμισε, η παλαιότητα του κτηρίου, το οποίο είναι κατασκευής του 1971, σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρηση, έχει ως αποτέλεσμα αυτό να εμφανίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα.

Ωστόσο, ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού τόνισε ότι, από τον Φεβρουάριο του 2012, ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Δήμο και την Τεχνική Υπηρεσία με αναλυτική έκθεση για όλα αυτά, ενώ στην ίδια κίνηση προέβη και φέτος και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν το συμβάν.

Μεταξύ άλλων αναφέρουμε ενδεικτικά τις ανάγκες για επιδιορθώσεις, όπως μας αναφέρθηκαν και οι οποίες έχουν να κάνουν με το βάψιμο του κτηρίου, τη μόνωση της οροφής, την ανακατασκευή wc, την επισκευή των ηλεκτρικών πινάκων και άλλα πολλά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που μας αναφέρθηκε, ότι τα τζάμια του κτηρίου διαθέτουν ακόμα τα αλουμίνια που χρησιμοποιούνταν το 1972 και αντί για λάστιχο έχουν… στόκο. «Αυτά με τον αέρα τρίζουν και κινδυνεύουν να πέσουν πάνω στα παιδιά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η επιδιόρθωση της οροφής είχε ενταχθεί τον προηγούμενο χρόνο σε εργολαβία του Δήμου, προϋπολογισμού 56.900 ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτούνταν από τη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Όμως η χρηματοδότηση… δεν έφτασε ποτέ.

Τα παραπάνω σημείωσε και η νέα αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Άννα-Μαρία Τσικίνη, εξηγώντας ότι πλέον «κάνουμε, με χρήματα του Δήμου, ορισμένες επισκευές και παρεμβάσεις σε σχολεία, δίνοντας προτεραιότητα όπου υπάρχαν πιο άμεσες ανάγκες». Για το  θέμα της μόνωσης στο 7ο και 10ο Δημοτικό η αντιδήμαρχος τόνισε ότι «το έργο θα γίνει με αντίστοιχη εργολαβία», υπογραμμίζοντας ότι «θα δείξουμε το ενδιαφέρον που απαιτείται».

Επισκευές και στο 4ο Δημοτικό

Την ύπαρξη αντίστοιχων προβλημάτων και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Χαλανδρίου έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης ο σύμβουλος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Σιδέρης Γεωργίου. Όπως είπε, ο Δήμος έχει ενημερωθεί από πέρυσι ότι στο κτήριο «πέφτουν ο σοβάδες», ενώ επίσης «έχουν φθαρεί τα συρματοπλέγματα, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά».

Απαντώντας, η νέα αντιδήμαρχος Παιδείας υποστήριξε ότι στις αρχές του έτους η Τεχνική Υπηρεσία προέβη στην επισκευή των παραπάνω προβλημάτων, ενώ η κ. Τσικίνη ενημέρωσε ότι «μέσα στο 2013θα γίνει μια εργολαβία για να αποκατασταθούν, σε μεγάλη έκταση, ζημιές και φθορές στα σχολεία».

Αρετή Κοτσολάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.