Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της Δημοκρατίας η Ελβετία την εφαρμόζει

Νοέμβριος 2013. Δύο λαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες και ένα ακυρωτικό δημοψήφισμα.


November 2013_smallΧθες, 24 Νοεμβρίου είχαμε την τέταρτη και τελευταία, για το 2013, ημέρα δημοψηφισμάτων στην Ελβετία.  Την ημέρα αυτή έλαβαν επίσης  χώρα ψηφοφορίες και εκλογές σε τοπικό αλλά και σε επίπεδο καντονιού σε όλη την χώρα.
Όσο αφορά την ομοσπονδία οι Ελβετοί πολίτες αποφάσισαν για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες καθώς και για ένα ακυρωτικό δημοψήφισμα.
Πρώτη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία η πρόταση για πλαφόν στους μισθούς με μέγιστο όριο το δωδεκαπλάσιο του ελάχιστου μισθού.  Ψήφισαν 34,7% υπέρ και 65,3% κατά της πρότασης.
Δεύτερη πρωτοβουλία η πρόταση για μείωση της φορολογίας σε γονείς οι οποίοι επιλέγουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στο σπίτι τους. Και αυτή απορρίφτηκε με το 41.5% των Ελβετών να ψηφίζουν υπέρ και το 58,5% κατά.
Τέλος στο τρίτο θέμα της ημέρας οι Ελβετοί κατήργησαν νόμο της Ομοσπονδιακής Βουλής μέσω του οποίου αυξανόντουσαν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Το 39,5% ψήφισε υπέρ της διατήρησης του νόμου ενώ το 60,5% εναντίον του.
Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα υψηλή (53%) με τον συνολικό αριθμό των ψηφοφόρων να αγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια πολίτες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται Ελβετοί οι οποίοι διαμένουν εκτός Ελβετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.