Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Η Αργεντινή ξανά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας - Τα μαθήματα για την Ελλάδα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΝΤΕΡΗΣ
6 Νοεμβρίου 12:26 π.μ.
Η Αργεντινή επιχείρησε να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία της μόνο με νομισματικά μέσα και άρνηση πληρωμής των χρεών. Απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε αναζήτηση και θεραπεία των πολιτικών - θεσμικών αιτιών της χρεοκοπίας της. Υποτίμησε το νόμισμά της , σταμάτησε να πληρώνει τα δάνεια και νόμιζε ότι θα την γλίτωνε. Σήμερα είναι στα πρόθυρα νέας χρεοκοπίας, πολύ χειρότερης από την προηγούμενη. Αυτό είναι το πραγματικό δίδαγμα για την Ελλάδα και η πραγματική απάντηση σε όσους εξαπατώνται ή εξαπατούν υποστηρίζοντας ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς πραγματικές θεσμικές αλλαγές που να αναμορφώνουν το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Δώδεκα χρόνια μετά το κραχ του 2001, η χώρα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα του χάους.

Στις μερικές βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου στην Αργεντινή, το κόμμα της προέδρου Κίρτσνερ σημείωσε σαφή υποχώρηση, χωρίς πάντως να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Όπως όλα δείχνουν, το ρεύμα του «κιρτσνερισμού» πλησιάζει προς το τέλος του. Δώδεκα χρόνια μετά το κραχ του 2001, η χώρα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα του χάους.
Η χρεοκοπία της Αργεντινής, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών που βρίσκονται στην περιφέρεια της ευρωζώνης, συνιστά τη σημαντικότερη στάση πληρωμών ενός κράτους. Αντίθετα όμως με τις χώρες της ευρωζώνης, η Αργεντινή επέλεξε να μην αποζημιώσει τους δανειστές της και να αρνηθεί την ξένη βοήθεια υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η στρατηγική αυτή, αφού για καιρό θεωρήθηκε μια επιτυχία των εναλλακτικών πολιτικών και μια απόδειξη της διαστροφής των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αποδείχθηκε καταστροφική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.