Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Μόνο το 15% των δημοσίων κτιρίων έχει ελεγχθεί μέχρι σήμερα

Aθωράκιστα τα δημόσια κτήρια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014, 08:59



Σχεδόν ανύπαρκτη είναι η αντισεισμική προστασία των κρατικών κτηρίων σε όλη την Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια ελάχιστα έχουν γίνει στο μέτωπο της πρόληψης.

Έτσι, με εξαίρεση τον προσεισμικό έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί για τα περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα που κινδυνεύουν πιο πολύ, έχοντας χτιστεί πριν από τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό του 1959, οι υπόλοιπες οικοδομές είναι ουσιαστικά χωρίς αντισεισμική θωράκιση.

Τον Μάιο του 2001 άρχισε να εφαρμόζεται το πανελλαδικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτηρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης. Ωστόσο, έχει φέρει ελάχιστα αποτελέσματα, καθώς μόνο το 15% των δημόσιων κτηρίων έχει ελεγχθεί.


«Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, καθώς οι υπηρεσίες είχαν αναλάβει να πραγματοποιήσουν αυτόνομα τον έλεγχο. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών υποστήριζαν τότε ότι αυτού του είδους η εργασία δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και κάπως έτσι έμεινε στον… αέρα» σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Πενέλης.

Όλα αυτά, όταν ο έλεγχος σεισμικής επάρκειας αφορά μόνο στο στάδιο της διάγνωσης, καθώς απαιτείται η εκτέλεση εργασιών αντισεισμικής οχύρωσης των κτηρίων, διαδικασία για την οποία δεν υπάρχουν πόροι. Με άλλα λόγια, ακόμη και προσεισμικός έλεγχος να έχει γίνει σε ένα κτήριο, απαιτούνται, ανάλογα με το πρόβλημα στατικότητας που θα εντοπιστεί, εργασίες επισκευής.

«Ο οπτικός έλεγχος είναι μικρού κόστους. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν οι απαιτούμενες επεμβάσεις αντισεισμικής προστασίας που κοστίζουν πολύ, δεδομένου ότι πρόκειται για χιλιάδες κτήρια σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Πενέλης.

Παράλληλα, τα εγκαταλελειμμένα διατηρητέα κτήρια αποτελούν τον Νο1 κίνδυνο σε περίπτωση σεισμού, τη στιγμή που υπολογίζεται ότι στην Αθήνα περίπου 1.600 είναι σχεδόν ετοιμόρροπα.

«Πρέπει να γίνει έλεγχος»

Ιδιαίτερα σαφής ως προς τον… ανύπαρκτο έλεγχο που έχει γίνει στα δημόσια κτήρια είναι ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών και επικεφαλής του εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας του ΕΜΠ Κώστας Σπυράκος.

Ο κ. Σπυράκος μιλώντας στο zougla.gr εξήγησε ότι, ενώ είχε εκδοθεί μια υπουργική εγκύκλιος σχετικά με την πραγματοποίηση ελέγχων για τη στατική επάρκεια των δημόσιων κτηρίων, ο έλεγχος μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει επαρκώς.

«Ήδη πριν από τον σεισμό της Αθήνας υπήρξε υπουργική εγκύκλιος με την οποία είχε τεθεί το θέμα να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος στατικής επάρκειας και καταγραφής των δημόσιων κτηρίων σε συνδυασμό με τη σεισμική τους ασφάλεια. Δυστυχώς, αυτό το θέμα δεν έχει προχωρήσει επαρκώς και βλέπουμε μετά από τόσα χρόνια να έχει πραγματοποιηθεί ο έλεγχος σε μικρό μέρος των κτηρίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.