Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Τρεις μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό δείχνει η δημοσκόπηση της GPO

Προβληματική κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ, στα όρια ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, νέο 4ο κόμμα ανατέλλει…..
 Σημαντικά ευρήματα για το πολιτικό τοπίο της χώρας ενόψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών περιέχει η δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε το site newpost.
Το πρώτο σημαντικό μήνυμα είναι η καθήλωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ που αν και πρώτο κόμμα, δείχνει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από την περιοχή του 20%.
Αντίπαλο δέος είναι οι αναποφάσιστοι οι οποίοι εκτοξεύονται στο 26,1%, γεγονός που δείχνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χάνει σταθερά την ελκυστικότητά της και μαζί τη δυνατότητα να διεκδικήσει αυτοδυναμία.
Λογικό θα ήταν, η αντιπολίτευση που υποκύπτει άνευ όρων στην παροχολογία, την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις να «πετάει» δημοσκοπικά.
Το δεύτερο μήνα είναι η σταδιακή αποδυνάμωση των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που κινούνται στο όριο της εκλογικής επιβίωσης.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο για το ΠΑΣΟΚ, του οποίου οι απώλειες δε δείχνουν να σταματούν πουθενά.
Το άλλοτε κραταιό κόμμα του 40% +, έχει σχεδόν εξαφανιστεί δημοσκοπικά στις ηλικίες κάτω των 50 ετών, ενώ η εκλογική του δύναμη περιορίζεται στις πολύ μεγάλες ηλικίες αλλά και εκεί φθίνει σταθερά.
Είναι σαφές ότι προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα ηγεσίας, εάν ληφθεί υπόψη ότι από τα δύο9 κυβερνητικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. δηλαδή, μόνο το πρώτο υφίσταται τις συνέπειες των σκληρών μνημονιακών μέτρων.
Για τους σκεπτόμενους «πράσινους», η ηγεσία Ευάγγελου Βενιζέλου δεν έφερε τον αέρα που έπρεπε στο κόμμα, αντίθετα με την εμμονή του στις «καρέκλες», το συνδέει ακόμη περισσότερο με τις κυβερνητικές αποφάσεις και εξαιτίας αυτού, επισύρει τη μήνι των ψηφοφόρων του.
Τρίτο μήνυμα, σαφέστατο αυτή τη φορά, η ανάδειξη μιας τέταρτης δύναμης, που είναι βέβαιο ότι στο μυαλό των περισσοτέρων βρίσκεται η κίνηση των «58».
Η δημοσκόπηση σ’ αυτό το τέταρτο κόμμα δίνει ποσοστό περίπου 4%, αλλά η δυναμική που θα αναπτύξει εφόσον ικανοποιεί τις προσδοκίες του χώρου στον οποίο θα κινηθεί, αναμένεται να είναι σημαντική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας αυτοί που δήλωναν ότι θα επέλεγαν ένα κόμμα στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, υπερέβαιναν το 30%.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι για τους «58», όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο συγκρατημένα θα είναι τα επόμενα βήματά τους και το κυριότερο το πρόσωπο που θα επιλεγεί για επικεφαλής, αλλά και οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα αναδειχτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.