Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ο Χρήστος Λυντέρης επικεφαλής της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και βασικό αυτοδιοικητικό Στέλεχος του "Χαλάνδρι -Αναγέννηση "γράφει

Το σύνταγμα της Ελλάδας σχεδιάζεται από τους πολίτες.
Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου από τις 5μμ έως τις 9μμ, στο Impact Hub Athens, πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο Εργαστήριο Πολιτών για το σχεδιασμό ενός νέου Συντάγματος για  την Ελλάδα, από τους πολίτες για τους πολίτες. 
 
Το γεγονός αυτό, με τη συμμετοχή των 100 πρώτων πολιτών, σημαίνει την εκκίνηση μιας σειράς Εργαστηρίων Πολιτών που θα λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα για τη διαμόρφωση και την υπεράσπιση νέων πολιτειακών θεσμών, μέσα από σύγχρονες, ανοιχτές, επιστημονικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο World Café - μία απλή και κατανοητή μέθοδο διαλόγου η οποία δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράζονται ελεύθερα, να συζητούν σε βάθος, και να αναδεικνύουν κοινές προτάσεις. Σκοπός είναι η συλλογή απόψεων, αξιών και νέων ιδεών από τους πολίτες για το τι πρέπει να ρυθμίζει ένα νέο Δημοκρατικό Σύνταγμα για τη χώρα μας και με ποιους τρόπους. Τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για μία πανελλαδική έρευνα με αντικείμενο ένα νέο συνταγματικό χάρτη για τη χώρα.
 
Το ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2.0 αποτελεί ένα από τα τέσσερα έργα της πλατφόρμας πολιτικής καινοτομίας ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0* για την περίοδο 2014-2016. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0 αποτελεί ένα εγχείρημα της Κοινωνίας των Πολιτών που εστιάζει αποκλειστικά στον σχεδιασμό νέων εργαλείων και διαδικασιών συμμετοχής που επανασυνδέουν την πολιτική με τον πολίτη και τον πολιτισμό.  
Η πλατφόρμα ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0 διακρίθηκε το 2012 με τον τίτλο “Politeia 2.0 – Democracy reborn” σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας με το Βραβείο Κοινού, ως μία πρόταση που μπορεί να συντελέσει σε «σημαντικές κοινωνικές αλλαγές μέσα από βέλτιστες πρακτικές και απτά, κλιμακούμενα αποτελέσματα που στοχεύουν στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού». Έκτοτε, δεκάδες μέλη πρωτοβουλιών και απλοί πολίτες συντονίζονται σε συναντήσεις και δράσεις για το συμμετοχικό σχεδιασμό μιας Πολιτείας “2ης γενιάς” με ένα κοινό στόχο:
 
Να καταστεί η Αθήνα Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας για τη Δημοκρατία και την Πολιτική Επιστήμη, και η Ελλάδα πρότυπο εφαρμοσμένης Δημοκρατίας.
 
Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η εκκίνηση λοιπών δράσεων της πλατφόρμας ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0 όπως η Εκστρατεία Ενημέρωσης πολιτών για το έλλειμμα αλλά και τις δυνατότητες της Δημοκρατίας στη σύγχρονη εποχή, καθώς και η διοργάνωση επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων διεθνούς βεληνεκούς με επίκεντρο τη Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.