Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τι έγινε στο Φαρμακονήσι. Σας δίνουμε τώρα τις μαρτυρίες των διασωθέντων και αναρωτιέμαστε πόσο ζώο πρεπει να είσαι για να συμπεριφέρεσαι τόσο απάνθρωπα.

Ναυάγιο αξιοπιστίας της Ελλάδας στο Φαρμακονήσι

Ναυάγιο αξιοπιστίας της Ελλάδας στο Φαρμακονήσι
Διασωθέντες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι θρηνούν για τον χαμό των γυναικών και των μικρών παιδιών
Μαρτυρία
Είδα το μωρό μου να πνίγεται και να με κοιτά

«Ηταν η χειρότερη εικόνα της ζωής μου. Είδα το μωρό μου να πνίγεται και να με κοιτά. Με κοίταζε μέχρι που εξαφανίστηκε στο νερό» μας λέει κλαίγοντας ένας από τους αφγανούς διασωθέντες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Συναντήσαμε τον 39χρονο Εσανουλά Σαφί στα γραφεία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες στα Εξάρχεια την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την άφιξη στον Πειραιά των 15 επιζώντων από το ναυάγιο. Ο Σαφί έχασε τέσσερα παιδιά - δύο γιους, 11 και 1,5 ετών, και δύο κόρες, 8 και 9 ετών - και την 38χρονη δασκάλα σύζυγό του στο ναυάγιο.

«Εκατό μέτρα προτού φθάσουμε στις ελληνικές ακτές έσβησε η μηχανή. Εκείνη την ώρα ήρθε το Λιμενικό»
μας λέει ο Σαφί. «Χαρήκαμε ότι θα μας σώσει γιατί είχαμε μικρά παιδιά και φοβόμασταν μην παγώσουν. Η βάρκα είχε μια καμπίνα στην οποία είχαν στριμωχτεί οι γυναίκες και τα μικρότερα παιδιά. Οι λιμενικοί πυροβόλησαν στον αέρα και μας συμπεριφέρθηκαν σαν να ήμασταν ζώα. Πέταξαν ένα σκοινί και έδεσαν τη βάρκα μας στο σκάφος τους».   

Ο Σαφί δέχθηκε να μιλήσει στο «Βήμα» για να δώσει την εκδοχή των μεταναστών για τα γεγονότα η οποία έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη εκδοχή του Λιμενικού Σώματος αλλά και με τις αρχικές καταθέσεις που έδωσαν οι διασωθέντες στη Λέρο. Η κυριότερη διαφορά της εκδοχής του Σαφί με εκείνες των καταθέσεων είναι η συμπεριφορά των ανδρών του Λιμενικού: ο Σαφί την περιγράφει ως απαράδεκτη, οι καταθέσεις στη Λέρο όχι.  

«Το σκάφος του Λιμενικού πήγαινε ζιγκ ζαγκ με μεγάλη ταχύτητα»
συνεχίζει ο Σαφί. «Κάποια στιγμή άρχισε να αποκολλάται το ρέλι της βάρκας όπου ήταν δεμένο το σκοινί και να μπάζει νερά. Οι δυο λιμενικοί που ήταν στη βάρκα μας φώναξαν στο σκάφος να σταματήσει και επέστρεψαν σε αυτό. Εμείς αναθαρρήσαμε ότι θα μας πάρουν κι εμάς στο σκάφος. Μας πέταξαν όμως ένα σκοινί, μας είπαν να το δέσουμε σε άλλο σημείο για να συνεχίσουν να μας ρυμουλκούν. Η συνεννόηση έγινε με τον μοναδικό από εμάς που μιλάει αγγλικά».  

Το Λιμενικό υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι η μετεπιβίβαση των μεταναστών «στην ανοιχτή θάλασσα επί του πλωτού καταδιωκτικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος ήταν επισφαλής».

«Ξανάρχισαν να μας ρυμουλκούν με διπλάσια ταχύτητα και η βάρκα έμπαζε ακόμη περισσότερα νερά»
συνεχίζει ο Σαφί. «Είπαμε στις δυο γυναίκες που κρατούσαν μωρά να βγουν να τα δείξουν στους λιμενικούς μπας και μας λυπηθούν. "Please help me" φωνάζαμε. Το σκάφος του Λιμενικού σταμάτησε απότομα και μπήκε η άκρη της βάρκας στη θάλασσα. Δυο άτομα έπεσαν στο νερό. Η βάρκα μπατάρισε και άρχισε να βουλιάζει. Οι λιμενικοί έκοψαν το σκοινί».

Οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά που ήταν στην καμπίνα παγιδεύτηκαν. «Οποιος από εμάς πιανόταν για να ανεβεί στο σκάφος του Λιμενικού τον κλωτσούσαν. Ενας Σύρος προσπάθησε να σώσει μια γυναίκα πετώντας της ένα ξύλο για να πιαστεί και ο λιμενικός δεν τον άφησε. Εγώ πήγα να πάρω ένα σωσίβιο να το πετάξω στη γυναίκα μου και ένας λιμενικός με σημάδεψε με το όπλο. Εν τω μεταξύ, μέσα σε δυο-τρία λεπτά η βάρκα βούλιαξε».

Ο Σαφί υποστηρίζει ότι μόλις έφθασαν στη Λέρο, οι λιμενικοί τους φοβέρισαν: «Αν μας δημιουργήσετε πρόβλημα, εμείς θα σας δημιουργήσουμε περισσότερα».
Διασωθέντες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι θρηνούν για τον χαμό των γυναικών και των μικρών παιδιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.