Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Αδιανόητη η έξοδος από το ευρώ»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και... πολυσυλλεκτικό ήταν το πάνελ των ομιλητών στην εκδήλωση με θέμα «Ευρώ ή δραχμή», που διοργάνωσε χθες η επιθεώρηση «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των εκδόσεων Παπαζήση, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός»...

«Αδιανόητη  η έξοδος από το ευρώ»
Φλέγον θέμα
Μπορεί οι τρεις ομιλητές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο επικεφαλής του «Σχεδίου Β» Αλ. Αλαβάνος, να είναι οικονομολόγοι, αλλά, φυσικά, ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, γεγονός που συνέβαλε στο να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση για ένα φλέγον ζήτημα.
Εκτός από τους τρεις πολιτικούς, στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Μ. Αναγνωστάκης, μίλησε ο πανεπιστημιακός Σ. Ντάλης, ενώ ανάμεσα στο ακροατήριο βρέθηκαν η Α. Γκερέκου, η Α. Διαμαντοπούλου και ο Μ. Γλέζος...
«Αλλο Μνημόνιο, άλλο ευρώ»
«Αδιανόητη» χαρακτήρισε τη μονομερή απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Γ. Σταθάκης επισημαίνοντας ότι «η μόνη συζητήσιμη περίπτωση θα ήταν αυτή της συντεταγμένης εξόδου, η οποία θα είχε κάποια πλεονεκτήματα, αλλά θα προκαλούσε ένα πολύ μεγάλο αρχικό σοκ».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, δε, ότι η απειλή για έξοδο από το ευρώ δεν μπορεί να αποτελέσει «διαπραγματευτικό όπλο» για την Ελλάδα, από τη στιγμή που μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται καταστροφική. Αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία έχει πολλές κακοδαιμονίες, τονίζοντας ωστόσο ότι το Μνημόνιο δεν συνέβαλε στην αντιμετώπισή τους, αφού οδήγησε την οικονομία σε κατάρρευση.
Ο Ν. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε «τραγικό λάθος» να ταυτιστεί η απόρριψη του Μνημονίου με την απόρριψη του ευρώ, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος ανέφερε ότι είναι παράλογο η Ελλάδα να προσπαθεί να βγει από την ύφεση με ένα «σκληρό» νόμισμα, όπως το ευρώ, τονίζοντας πως, για το Σχέδιο Β, το εθνικό νόμισμα δεν συνιστά «κλείσιμο στο καβούκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.