Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Απόφαση ΣτΕ: Σε άμεση αργία οι... «άτακτοι» δημόσιοι υπάλληλοι
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν πειθαρχικό παράπτωμα θα τίθενται αστραπιαία σε αργία.
Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας μετά από πιλοτική δίκη και απέρριψε αίτηση εκπαιδευτικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν (απόφαση 1900/2014) ότι το μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας επιβάλλεται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων για λόγους δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας. Εξάλλου, συνεχίζουν οι δικαστές η κατάσταση σε αργία δεν επιφέρει τη λύση της υπαλληλικής σχέσεως, ούτε την απώλεια της οργανικής θέσεως ή του κατεχόμενου από τον υπάλληλο  βαθμού, ούτε αποτελεί πράξη απολύσεως από την υπηρεσία».
 Απλά, «συνιστά προσωρινό διοικητικό μέτρο, το οποίο συνεπάγεται την για λόγους δημοσίου συμφέροντος διακοπή της ενεργού ασκήσεως των υπηρεσιακών καθηκόντων του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της εκκρεμότητας της πειθαρχικής ή ποινικής υποθέσεως». Συνεπώς, η επιβολή του μέτρου της  αυτοδίκαιης αργίας «δεν ισοδυναμεί από πλευράς εννόμων αποτελεσμάτων προς απόλυση ή υποβιβασμό».
Πέρα από όλα αυτά όμως, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας οι υπάλληλοι που τίθενται σε αγία λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους και η όλη πειθαρχική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί (σύμφωνα με το νόμο) το πολύ  μέσα σε τέσσερεις μήνες.
Κατά συνεπεία η νέα διάταξη του άρθρου 103 του Υπαλληλικού Κώδικα δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ούτε το άρθρο 20 του συνταγματικού χάρτη που κατοχυρώνει το δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/451844/apofasi-ste-se-amesi-argia-oi-ataktoi-dimosioi-ypalliloi#ixzz331FpVwJP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.