Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Σταθερότητα και Αλλαγή Πολιτικής το μήνυμα των Ευροεκλογών. Η Ελιά δύναμη σταθερότητας- Ο Σύριζα μήνυμα Αλλαγής

Οι ψηφοφόροι έδωσαν ψήφο υπέρ της πολιτικής σταθερότητας αλλά ταυτόχρονα έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ζητώντας αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική 

Αποτελέσματα με πολλές αναγνώσεις έβγαλαν οι κάλπες της Κυριακής, δίνοντας σαφέστατο προβάδισμα τριών εκατοστιαίων στον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη των ευρωεκλογών, αλλά την πλειονότητα των Περιφερειών στη Νέα Δημοκρατία.

Το ποσοστό έκπληξη της «Ελιάς» λειτουργεί ως ανάχωμα στην πολιτική σταθερότητα, καθώς το άθροισμα των ποσοστών των δύο κυβερνητικών κομμάτων υπερτερεί της δύναμης που συγκέντρωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο οποίος πιθανότητα δεν θα ξεπεράσει το 27% που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012.   
   
Η συνδυαστική ερμηνεία που δίνεται από τους εκλογικούς αναλυτές στα αποτελέσματα από όλες τις κάλπες –τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές- είναι ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν ψήφο υπέρ της πολιτικής σταθερότητας αλλά ταυτόχρονα έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ζητώντας αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική. 

Στους κερδισμένους της αναμέτρησης είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση αυξάνει τη δύναμη της, παρότι δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής τα προγνωστικά που την ήθελαν να έχει διψήφιο ποσοστό.  

«Το Ποτάμι» επίσης φαίνεται να σταθεροποιείται και μάχεται για την πέμπτη θέση με το ΚΚΕ, με μια επίδοση η οποία απέχει από τις δημοσκοπικές προβλέψεις. 

Στους χαμένους είναι πρωτίστως η ΔΗΜΑΡ που καταβυθίζεται και δεν εκλέγουν ευρωβουλευτή, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που φαίνεται να βρίσκονται κάτω από 4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.