Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΑΠΟΓΡΑΦΗ - ΕΞΠΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΜΑΙΟΥ Εγγραφο - φωτιά για απολύσεις στους δήμους


Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους δήμους να αποστείλουν επειγόντως αναλυτικές καταστάσεις με τους οργανισμούς που εποπτεύουν και το προσωπικό που απασχολούν. Θα είναι η δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν οι διαθεσιμότητες και οι απομακρύνσεις.

Εγγραφο - φωτιά για απολύσεις στους δήμους
Απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων προαναγγέλλει έγγραφο-φωτιά του υπουργείου Εσωτερικών που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», το οποίο ζητά από τους δήμους συμπληρωματικά στοιχεία με την αναλυτική καταγραφή των νομικών προσώπων στους ΟΤΑ α' βαθμού, καθώς και του προσωπικού που απασχολούν.
Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νέα απογραφή-εξπρές των νομικών προσώπων των δήμων μέχρι τις 31 Μαΐου που είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα απογραφή θα συμβάλει στον προγραμματισμό για καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των ΟΤΑ απ' όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις 25.000 διαθεσιμότητες και τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του έτους.
Η πλειονότητα των δήμων θα ενταχθεί στο «δεύτερο πακέτο» αξιολόγησης δομών που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα 13 δήμων μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όπου έχουν ενταχθεί εθελοντικά οι δήμοι. Οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι που θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα και τις καταργήσεις νομικών προσώπων των δήμων, οι οποίοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος με στόχο να μετακινηθούν, ενώ όσοι διαθέτουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και καταργηθούν οι θέσεις εργασίας τους θα απολυθούν.
Το θεσμικό πλαίσιο
Προβληματισμός υπάρχει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαδικασία κατάργησης και συγχώνευσης φορέων στους ΟΤΑ αφού το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα προβλέπει την έγκριση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων προκειμένου να τροποποιηθούν οι οργανισμοί των δήμων ή να καταργηθούν εποπτευόμενοι φορείς. Τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δείχνουν απροθυμία να συναινέσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δημοτικοί παράγοντες και εργαζόμενοι προετοιμάζονται να «σηκώσουν» ένα τείχος στις επικείμενες απολύσεις «μπλοκάροντας» τη διαδικασία ψήφισης στα συμβούλια.
Μεταφορά αρμοδιοτήτων - προσωπικού
Στόχος η «διάσωση» υπαλλήλων
Εντονη κινητικότητα καταγράφεται σε δεκάδες δήμους που επισπεύδουν τις διαδικασίες μεταφοράς αρμοδιοτήτων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων. Αξιοποιώντας τις διατάξεις του «Καλλικράτη», οι δημοτικές αρχές επιδιώκουν να μεταφέρουν μαζί με τις αρμοδιότητες των νομικών προσώπων και το προσωπικό που υπηρετεί στις συγκεκριμένες υπηρεσίες για να σώσουν τους υπαλλήλους από τη «δαγκάνα» των επερχόμενων απολύσεων ή της διαθεσιμότητας.
Με τη μέθοδο αυτή νομικά πρόσωπα που έχουν -για παράδειγμα- την εποπτεία των βρεφονηπιακών σταθμών θα καταργηθούν και θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες και το προσωπικό στον δήμο, μειώνοντας περαιτέρω τον αριθμό των νομικών προσώπων που εποπτεύουν.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Μητρώο των Φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ των δήμων από 6.000 σήμερα ανέρχονται σε συνολικά 648 και στην πλειοψηφία τους συνδέονται με δομές κοινωνικού χαρακτήρα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξήγησε ότι όλα τα ΝΠΙΔ στους ΟΤΑ είναι μονομετοχικές εταιρείες που αυτοχρηματοδούνται (π.χ. αναψυκτήρια), δηλαδή δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι κοινωφελείς εταιρείες αφορούν κοινωνικές δομές ή δομές που παρέχουν πολιτιστικές και αθλητικές υπηρεσίες. Ακόμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ δεν θα συμπεριληφθούν στο πρώτο κύμα καταργήσεων ή συγχωνεύσεων που ξεκινά άμεσα, αλλά «κανένας δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι τον Σεπτέμβριο».

Εθνος ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.