Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Όσλο: η πόλη που της λείπουν... σκουπίδια! Χαλάνδρι η πόλη που έχει μόνο σκουπίδια.

Όσλο: η πόλη που της λείπουν... σκουπίδια! / του Τζον Τάγκλιαμπου    Μάϊος 05 2013
 


 

Να μια χώρα που εισάγει σκουπίδια: μερικά έρχονται από την Αγγλία, άλλα από την Ιρλανδία. Γίνονται και εισαγωγές από τη γειτονική Σουηδία. Υπάρχουν σχέδια ως και για άνοιγμα στην αμερικανική αγορά. «Θα ήθελα να εισάγω κι από τις ΗΠΑ», παραδέχεται ο Πολ Μίκελσεν (Pål Mikkelsen) στο γραφείο του, στο τεράστιο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην άκρη της πόλης. «Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι φτηνές».

 Το Όσλο είναι μια πόλη με εκτεταμμένη ανακύκλωση και τα περισσότερα σχολεία θερμαίνονται από την καύση σκουπιδιών (οικιακά απορρίμματα, βιομηχανικά απόβλητα, ακόμα και τοξικά ή νοσοκομειακά λήμματα ή και κατασχεμένα ναρκωτικά). Αλλά σήμερα η πόλη αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα: ξέμεινε από σκουπίδια.

 

Πιο ανατολικά, η Στοκχόλμη έχει εξελιχθεί σε τέτοιο ανταγωνιστή, που έφτασε στο σημείο να απευθυνθεί σε ορισμένες νορβηγικές κοινότητες για να πουλούν σε εκείνη τα σκουπίδια τους. Αμέτρητοι τόνοι σκουπιδιών μεταφέρονται με πλοία και φορτηγά από τις χώρες που έχουν υπερπαραγωγή απορριμμάτων προς εκείνες που μπορούν να τα καίνε για να παράγουν ενέργεια. «Υπάρχει μια αγορά απορριμμάτων στην Ευρώπη. Πρόκειται περί ενός ακόμα αγαθού», λέει η Χέγκε Ροτ Ουλμπεργκσβέν (Hege Rooth Olbergsveen) βασικός σύμβουλος του προγράμματος  συλλογής απορριμμάτων στο Όσλο. «Μάλιστα είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά».

Σε πολλές χώρες η επεξεργασία απορριμμάτων μπορεί να θυμίζει, χμμμ... εντάξει, σκουπίδια, αλλά στο Όσλο αξιοποιείται η αιχμή της τεχνολογίας. Τα νοικοκυριά διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους· τοποθετούν τα τρόφιμά τους σε πράσινους πλαστικούς σάκους, τα πλαστικά σε μπλε και το γυαλί σε άλλους. Οι χρωματιστές σακούλες διανέμονται δωρεάν σε όλα τα μπακάλικα και πολλάακόμα σημεία παράδοσης. Στο μεγαλύτερο από τα δυο εργοστάσια του κ. Μίκελσεν χρησιμοποιούνται ψηφιακοί αισθητήρες για να ξεχωρίζονται οι σάκοι ανάλογα με το χρώμα τπυς -και μέσω ιμάντων να φτάνουν στις υψικαμίνους. Από εξωτερικής απόψεως, το εργοστάσιο -κατάφωτο ώστε να διακρίνεται από μακριά από τους αυτοκινητιστές- ανταγωνίζεται αρχιτεκτονικά την καινούργια όπερα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.