Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Έσβησαν οι τσιγγάνικες φωτιές, έμειναν όρθιες οι παράγκες

Για χιλιοστή φορά πάλι το πρόβλημα

 κάτω απο το χαλί.

Σίγουρα ένα πρόβλημα σαράντα ετών δεν το χρεώνετται η σημερινή διοίκηση,αλλα αρχίζει και αυτή να παίρνει μερίδιο ευθύνης απο χθές.Η λύση καλά είναι να δοθεί χωρίς βία ,αλλα και να βρεθεί λύση μέσα στο χαλάνδρι για όλους τους τσιγγάνους είναι ανέφικτο.
 

 
Εκπρόσωποι της πολιτειακής ηγεσίας, μπουλντόζες, εξαγριωμένοι Ρομά και ένα "πρόβλημα που το βάλαμε κάτω από το χαλί" στον καταυλισμό πίσω από το Νομισματοκοπείο. Όλα όσα έγιναν στην κατεδάφιση των αυθαίρετων και αυτοσχέδιων σπιτιών. Τι δήλωσαν αμφότερες πλευρές (Pics+Vid)
 
Με έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, χωρίς αστυνομικές δυνάμεις, με αρκετή δόση οργής από πλευράς των Ρομά και πολιτειακά χαμόγελα ικανοποίησης για τη "χρυσή τομή" που φαίνεται να βρέθηκε λίγο μετά τις 9.30 π.μ. το πρωί της Τετάρτης, "έσβησαν οι τσιγγάνικες φωτιές" στον καταυλισμό του Κάτω Χαλανδρίου, πίσω από το Νομισματοκοπείο.
Στις 10.50 πμ ξεκίνησε η κατεδάφιση αποκλειστικά και μόνο των ακατοίκητων και αυθαίρετων σπιτιών στον καταυλισμό πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα Χαλανδρίου, ενώ η μετεγκατάσταση του συνόλου των αθίγγανων αναβλήθηκε για έξι μήνες. Τέλος φαίνεται να μπήκε (προς το παρόν) και στα σενάρια μετακίνησής τους στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα, λόγω της ελλιπούς κτιριακής ασφάλειας, αλλά και του υψόμετρου της περιοχής, που όπως υποστηρίζει μεγάλη μερίδα των Ρομ, είναι αποτρεπτικό για τη διαβίωσή τους. "Δεν θέλουμε να πάμε εκεί και να κρυώνουμε περισσότερο από ότι εδώ. Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε και εδώ ζούμε τα τελευταία 40 χρόνια. Θα σου άρεσε εσένα να σε διώξουν από το σπίτι σου;", υποστηρίζουν μερικοί από τους ίδιους στο NEWS 247.

 

Κατεδάφιση μετά των τιμών

Παρόντες στην κατεδάφιση των περίπου 7 - 8 αυθαίρετων κτισμάτων εντός καταυλισμού, ήταν ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κώστας Αγγελάκας και υπηρεσιακοί παράγοντες, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος και αντιδήμαρχοι, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, Γιώργος Καραμέρος.
 
Όπως σημείωσαν ο δήμαρχος Χαλανδρίου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Γερολυμάτος, "γκρεμίζονται ακατοίκητα κτίσματα καθ' υπόδειξη των ίδιων των τσιγγάνων και του προέδρου τους Στέλιου Καλαμιώτη, ο οποίος ήταν επίσης παρών καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο στόχος για σήμερα είναι να ικανοποιηθούν δικαστικές αποφάσεις που έπρεπε να εκτελεσθούν, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους ανθρώπους εδώ. Η λογική του να εφαρμόζεται η νομιμότητα χωρίς να μας ενδιαφέρει το κόστος για τους ανθρώπους είναι καταστροφική και ευτυχώς αποφεύχθηκε".


"Στόχος ήταν να αποτραπεί η εγκατάσταση στο Όρος Πατέρα και να αποτραπεί η αστυνομική επέμβαση που θα ήταν επικίνδυνη για τους τσιγγάνους, τους περιοίκους και όλη την πόλη μας", υπογράμμισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
"Από αύριο" συμπλήρωσε ο κ. Ρούσσος "στόχος είναι, σε συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, να λυθεί ένα σοβαρό θέμα που εκκρεμεί 40 χρόνια. Οι τσιγγάνοι πρέπει να μετεγκατασταθούν με διασφαλισμένες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, με πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και όλες τις απαραίτητες υποδομές και να απογκετοποιηθούν".
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε και αυτός από την πλευρά του ότι "τα Μέγαρα δεν μπορούν να θεωρηθούν λύση" και ότι "το μεγάλο στοίχημα είναι η συνεννόηση, ώστε να εξευρεθεί λύση". Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς και οι δικοί της αξιωματούχοι προσανατολίζονται στην αναζήτηση άλλης, βιώσιμης λύσης, με επικρατέστερη επιλογή την μετακίνηση στη Βοιωτία ή εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο εντός λεκανοπεδίου.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου, Στέλιος Καλαμιώτης, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι θα αποχωρήσουν από τον καταυλισμό του Χαλανδρίου εφόσον υπάρξει συμφωνία για τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή.


Οι πρώτες τσιγγάνικες φωτιές πάνω σε συντρίμμια

Άκρως επεισοδιακή ημέρα ήταν η χθεσινή, με τους κατοίκους του καταυλισμού να κλείνουν για ώρες τη λεωφόρο Μεσογείων και να βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και τις εμπλεκόμενες Αρχές να συνεδριάζουν για αρκετές ώρες.
Η υπόθεση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο είναι παλιά. Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε το '70 σε καταπατημένα ιδιωτικά οικόπεδα, με τους ιδιοκτήτες να έχουν την τελευταία 15ετία πετύχει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων για την απομάκρυνση των Ρομά. Ωστόσο, όλες οι απόπειρες εκκένωσης του καταυλισμού έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. Από την πλευρά τους, οι Ρομά επιζητούν μια λύση, μέσα στα όρια του Δήμου Χαλανδρίου και όχι σε μετεγκατάστασή τους σε βουνό, 25 λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας και χωρίς στοιχειώδεις ασφαλείς υποδομές.
Σημειώνεται ότι το 2000 είχε δοθεί στον δήμο Χαλανδρίου κονδύλι, ύψους 900.000 ευρώ, από την Ε.Ε. για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης, δικτύου όμβριων υδάτων και υπολοίπων υποδομών, ωστόσο τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτιστοποίηση των υποδομών στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου.


Τα σενάρια μεταγκατάστασης

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη θα έχει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, στις 10.30 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αναζητήσουν ενδεχόμενο χώρο μετεγκατάστασης των Ρομά. "Εάν δεν βρεθεί οποιαδήποτε λύση", τόνισε ο κ. Αγγελάκας "η λύση των Μεγάρων παραμένει ακόμη στο τραπέζι".
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε συνεργασία με τον δήμο Χαλανδρίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του καταυλισμού θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο διασποράς των οικογενειών του καταυλισμού σε δομημένες κατοικίες στην Αττική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στον καταυλισμό του Κάτω Χαλανδρίου ζουν 250 περίπου άτομα και πάνω από 50 ανήλικα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.