Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Πολύς λόγος γίνεται πρόσφατα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εμείς λέμε αυτές οι πηγές που ακούγονται καλά στα αυτιά είναι για να οικονομουν οι μεσάζοντες και οι Γερμανοί που πουλάνε την Τεχνολογία. -Αν δεν με πιστεύετε διαβάστε το παρακάτω άρθρο

Η Δανία και τα αιολικά



Μπορεί το 40% της ηλεκτροπαραγωγής της Δανίας να είναι από αιολικά (κατά μέσο ετήσιο όρο).

Μπορεί και το 40% της ηλεκτροκατανάλωσης της Δανίας να είναι από αιολικά (για τον τάδε μήνα ή εβδομάδα).

Ή μπορεί ακόμα και το 100% της ηλεκτροκατανάλωσης της Δανίας να είναι από αιολικά, για μία μέρα, ή μία ώρα

Αλλά (και άσχετα εάν η πραγματική της ηλεκτροδότηση είναι βασικά ...κάρβουνο, που το έγραψε μέχρι και ο καταπράσινος Γκάρντιαν):

1. Άλλο ηλεκτροπαραγωγή και άλλο κατανάλωση ή ηλεκτροδότηση.

2. Με πολλά αιολικά, ναι μπορεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα να καλυφθεί όλη η ζήτηση για ηλεκτροδότηση, με αιολικά, και ίσως να περισσεύει και για "εξαγωγές" (απορρίψεις) -- αν τις θέλει κάποιος γείτονας.

3. Όσα πολλά κι αν είναι τα αιολικά, δεν είναι εφικτό το 100% της ηλεκτροδότησης για 100% του χρόνου, και αυτό δεν είναι το μείζον, το μείζον είναι ότι όσο μεγαλώνει το ποσοστό της επιθυμητής αιολικής ηλεκτροδότησης, μαζί με το ποσοστό του χρόνου της αιολικής ηλεκτροδότησης, τόσο πιο ακραία γίνεται (α) η ανάγκη μαζικής απόρριψης ισχύος (σε γειτονικά δίκτυα), (β) η ανάγκη μαζικών εισαγωγών ή μαζικής ύπαρξης θερμών εφεδρειών για τις αναπόφευκτες, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, μεταβολές στον αέρα.

4. Αν καταλάβετε τι λέει το "3", παραπάνω, θα καταλάβετε γιατί μόνο μια μικρή χώρα, σαν την Δανία, ανάμεσα σε ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο (προς Νότον) και ένα μεγάλο "υδροηλεκτρικό" (όλη την Νορβηγία) προς Βορρά, και έναν μεγάλο πυρηνικό (την Σουηδία (επίσης προς Βορρά), μπορεί να κάνει τέτοιες ασκήσεις.  Αν η Γερμανία πάει να τις κάνει, θα κάψει τα γειτονικά δίκτυα (και δεν απέχει και πολύ).

5. Και, φυσικά, χωρίς κουβέντα για κόστος. Η Δανία έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, όχι επειδή είναι ακριβό το αιολικό ρεύμα, αλλά επειδή αναγκάζεται να το απορρίψει σε χαμηλές τιμές (στην τιμή που συμφέρει ή που το ανέχονται οι γείτονες), και να το επανεισάγει, όταν το χρειάζεται, στην τιμή που επίσης συμφέρει τους γείτονες. Έχει μεγάλο ποσοστό από αιολικά, αναγκαστικά το "εξάγει" φθηνά, και τι επανεισάγει ακριβά.

6. Και καλά η Δανία... Εμείς;  Αν ξεχάσουμε το κόστος, σε ποιόν θα απορρίπτουμε;  Και από ποιόν θα επανεισάγουμε; Από την πολύ φιλική Τουρκία; Στο πολύ μεγαλύτερο Σκοπιανό δίκτυο;  Στην Ιταλία με την διασύνδεση της οποίας έχουμε ήδη δημιουργήσει πρόβλημα;

8. Καταλαβαίνετε τώρα (προσπαθήστε, ακόμα κι αν είστε ...στόκοι, εδώ ζείτε, αξίζει να προσπαθήσετε) γιατί η Ε.ΟΝ έχει πει από το 2005 ότι όσο μεγαλύτερο ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος είναι τα αιολικά, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροδότησης μπορούν να υποκαταστήσουν; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.