Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οι σωτήρες εν δράσει. Λεφτά υπάρχουν

Στον ΕΤ: Πώς έστησαν τη ΜΚΟ με τις "χρυσές νάρκες"-Η διάψευση της ...διάψευσης Παπανδρέου
 Στοιχεία-«φωτιά» για το πώς στήθηκε το σκάνδαλο της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» αποκαλύπτει το διαβιβαστικό της Οικονομικής Αστυνομίας που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος.

Τα μέλη της ΜΚΟ κατάφερναν με… μαγικό τρόπο να υπερπηδούν κάθε εμπόδιο του νόμου με διαδικασίες που αναλύονται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο εκθέτει τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών μιλούσε για «διαφάνεια στο έργο της οργάνωσης».
Από την έρευνα προέκυψε ότι μόνο για ένα από τα οχτώ προγράμματα αποναρκοθέτησης που ανέλαβε η ΜΚΟ «Ι.Μ.Ι.» (η ονομασία της στα αγγλικά) υπάρχει έγγραφο υποβολής αίτησης για χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Το απίστευτο, δε, είναι ότι αγνοούνται τα επίσημα έγγραφα των ελληνικών διπλωματικών αρχών που πιστοποιούν την ανάγκη πραγματοποίησης των έργων. Και τα… μαγικά δεν σταματούν εδώ.

Η οργάνωση, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, κατάφερνε να ολοκληρώνει τις εργασίες αποναρκοθέτησης πριν από τις ημερομηνίες που όριζαν οι συμβάσεις που υπέγραφε με την ΥΔΑΣ (αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ), γεγονός που δείχνει, όπως λένε οι αρμόδιοι, το πόσο «στημένη» ήταν η όλη διαδικασία.
Αυτό συνέβη σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, ενώ σε έξι από τα οχτώ προγράμματα δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων που προβλεπόταν.

Εντύπωση προκαλεί ότι την ώρα που η ΜΚΟ παρέβλεπε τους νόμους και τους κανονισμούς, χωρίς να είναι σε θέση να προσκομίσει τα επίσημα και στοιχειώδη έγγραφα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε ερώτηση που του είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2003 από βουλευτές του ΚΚΕ (Λιάνα Κανέλλη και Αντώνη Σκυλλάκο) για τη δράση της Ι.Μ.Ι. είχε απαντήσει ότι «βεβαίως, όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Εχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ’ ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα».


Αυτά δήλωνε ενώ η οργάνωση δεν φρόντιζε ούτε καν να μεταφράζει επίσημα τα παραστατικά της. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, η ΜΚΟ «υπέβαλε για την πραγματοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων αποναρκοθέτησης συνολικά 2.214 παραστατικά, από τα οποία τα 1.625 (το 73,4%) ήταν ξενόγλωσσα (αγγλικά, αραβικά, σέρβικα), χωρίς να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ή από δικηγόρο».

Οι αδιαφανείς διαδικασίες μπορούσαν να γίνουν ορατές μέσα από σειρά συμβάσεων. Μία από αυτές υπεγράφη τον Μάιο του 2003 και αφορούσε τη χρηματοδότηση ύψους 1.660.619 ευρώ για μία αποναρκοθέτηση. Η πρώτη δόση (830.310 ευρώ) εκταμιεύτηκε τον Ιούλιο του 2003 και ενώ για να πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού απαιτούνταν «έκθεση προόδου» για να διαπιστωθεί ότι πράγματι έγιναν οι εργασίες, ως εκ του θαύματος στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους δόθηκαν οι υπόλοιπες 830.310 ευρώ. Το υπέρογκο ποσό, δηλαδή, χορηγήθηκε χωρίς κανείς να εξακριβώσει εάν το πρόγραμμα εκτελέστηκε ή όχι.
Ενα άλλο κόλπο της Ι.Μ.Ι. για να αυξάνει τα έσοδά της ήταν να εμφανίζει ότι επιστρέφεται με τη μορφή δωρεάς προς την οργάνωση μέρος των μισθών από τους εργαζομένους (ναρκαλιευτές). Ετσι, η ΜΚΟ κάλυπτε το υποχρεωτικό ποσό συμμετοχής της με ίδια κεφάλαια (15% του συνολικού κόστους της χρηματοδότησης) μέσω των επιστρεφόμενων μισθών, οι οποίοι, όμως, στην πραγματικότητα προέρχονταν από την ίδια τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών.
Για μία συγκεκριμένη αποναρκοθέτηση στην οποία οι πληρωμές των ναρκαλιευτών ανήλθαν στα 1.745.372, το διαβιβαστικό περιγράφει αναλυτικά το τρικ του πλουτισμού:

«Το συνολικό ποσό επιστροφής από τους μισθούς ήταν 523.649 ευρώ. Κατά συνέπεια, η αμοιβή των ναρκαλιευτών φαίνεται στο 1.221.722 ευρώ. Το ποσό των 523.649 ευρώ προστέθηκε στη συνολική χρηματοδότηση που έλαβε η Ι.Μ.Ι. για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 1.660.000 ευρώ, με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα να εμφανίζονται ότι είναι 2.214.356 ευρώ. Βάσει παραστατικών, οι συνολικές δαπάνες του έργου ανήλθαν στα 2.214.356 ευρώ, ποσό που αναγράφεται στην τελική έκθεση υλοποίησης του προγράμματος. Ετσι, υπερκαλύφθηκε η συμμετοχή της οργάνωσης χωρίς ουσιαστικά να συμμετέχει στη χρηματοδότηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.