Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Με τόσο μεγάλο πλεόνασμα σκουπιδιών στην τηλεόραση σήμερα σας θυμίζω τι έβλεπες και τι άκουγες

Γιατί όταν αλλάζω σινεμά, το έργο δεν αλλάζει...

Ο Κώστας Καίσαρης γυρίζει είκοσι χρόνια πίσω. Γράφει για τον Άκη Πάνου με αφορμή τη συνέντευξη που είχε δώσει στην Μαλβίνα Κάραλη.

Κάθε φορά που βλέπω αυτόν τον Καπερνάρο, μου γυρίζουν τα άντερα. Ποσώς με ενδιαφέρει αν όντως τον ψάχνει η Εφορία για πέντε εκατομμύρια Γιούρο, κι αν όντως έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό.
Αυτά αφορούν τον ίδιον και τους ψηφοφόρους του. Τα άντερα γυρίζουν για άλλο λόγο. Για την περιβόητη αγόρευση, του εν λόγω Καπερνάρου, σαν δικηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη του Άκη Πάνου. Όταν απευθυνόμενος στο δικαστήριο, είπε: "Απαλλάξτε την κοινωνία, απ' αυτόν τον κύριο, και τα παρωχημένα τραγούδια του".
Κι η κοινωνία επιβράβευσε τον Καπερνάρο, στέλνοντας τον στην Βουλή. Κάτι λοιπόν ο Καπερνάρος, κάτι που χθες το βράδυ δεν είχα ύπνο, θυμήθηκα τον Άκη Πάνου. Αυτή τη φορά δεν άκουσα τραγούδια του.
Ξαναείδα την συνέντευξη που είχε δώσει στην Μαλβίνα Κάραλη. Που κατά πάσα πιθανότητα, ανατρέχει στο 1994. Και θέλησα να μοιραστώ μαζί σας κάποια από αυτά που είχε πει τότε:
-Oι πολιτικοί είναι παράφρονες. Εγώ έφτασα εξήντα χρονών και δεν μπορώ να κουμαντάρω τον εαυτό μου. Κι αυτοί θέλουν να κουμαντάρουν όλους τους άλλους.
-Ο πολιτισμός, υπήρξε πριν από τα Υπουργεία. Οι τέχνες προϋπηρξαν των Υπουργείων. Το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν πρέπει να δίνει λεφτά. Αυτά τα λεφτά που δίνεται εδώ και εκεί κρατήστε τα.
Και ρίξτε τη φορολογία στα εργαλεία του τεχνίτη, στις μπογιές του ζωγράφου και στα όργανα του μούσικου. Αφήστε τα πράγματα στις τέχνες να εξελίσσονται μόνα τους. Ομαλά. Αφήστε τις τέχνες να τακτοποιηθούν μόνες τους. Μην πατρωνάρετε τις τέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.