Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Μικρή διόρθωση στο έκτρωμα Ραγκούση τον περίφημο Καλλικράτη που διέλυσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τέλος το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» για αλλοδαπούς στις δημοτικές εκλογές

Τέλος το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» για αλλοδαπούς στις δημοτικές εκλογές

07.02.2014 22:14
Τροπολογία με την οποία αφαιρείται το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις δημοτικές εκλογές από ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς τρίτων χωρών, κατέθεσε στη Βουλή  ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργούνται οι σχετικές διατάξεις του «νόμου Ραγκούση» που αφορούν τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών, περιλαμβανομένων πολιτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) οι οποίοι είναι κάτοχοι τίτλου διαμονής, στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η κατάργηση των διατάξεων των άρθρων 14-21 του επίμαχου Ν. 3838/2010 έρχεται σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 460/2013 «Ιθαγένεια τέκνων αλλοδαπών και δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές». Με την απόφασή του αυτή, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διάταξεις που έδιναν τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού.
Ειδικότερα, στην απόφαση αναφερόταν ότι «οι διατάξεις του ν. 3838/2010 καθ' όσον αναγνωρίζουν σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, μη έχοντες καν την ιδιότητα του ομογενούς, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως α' βαθμού, παραβιάζοντας έτσι την αρχή ότι τα πολιτικά αυτά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά σε Έλληνες πολίτες, δεν είναι σύμφωνες προς το Σύνταγμα».
Σύμφωνα με το ΣτΕ, το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.


Πηγή: Τέλος το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» για αλλοδαπούς στις δημοτικές εκλογές | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/142227#ixzz2sg45MUD7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.