Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Χαλάνδρι: Η αλληλεγγύη κράτησε μακριά τα "κοράκια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Το ρολόι δείχνει 5 μ.μ. και έξω από το ειρηνοδικείο Χαλανδρίου κόσμος αγκαλιάζεται και χαμογελά. Η εικόνα από αλληλέγγυους, γείτονες και φίλους, να χαίρονται σαν να παιζόταν η δική τους ζωή, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην Μ.Π. και την κόρη της, άνεργες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους στο Παπάγου για χρέη στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά χθες κέρδισαν μια πολύτιμη μάχη, καθώς ο τρίτος τους τελευταίους μήνες πλειστηριασμός κηρύχθηκε άγονος.
"Συγκίνηση", ήταν η πρώτη κουβέντα που βγήκε από τα χείλη τους, βλέποντας δεκάδες συγκεντρωμένους να βρίσκονται στο πλευρό τους και να ορθώνουν τείχος με τα κορμιά τους μπροστά από το ειρηνοδικείο για ν' αποτραπεί το απευκταίο. Οι υποψήφιοι αγοραστές, τα "κοράκια", όπως τους φώναζαν οι διαδηλωτές, δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Αντίθετα, αισθητή έκανε την παρουσία της η αστυνομία, που χωρίς λόγο απέκλεισε το κτήριο με δυνάμεις των ΥΜΕΤ και είχε στην απέναντι γωνία... ετοιμοπόλεμους άνδρες των ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.
Η αρχή της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, ήταν και η αρχή του μαρτυρίου για τις δύο γυναίκες. "Το 2009 η επιχείρηση ρούχων που είχαμε έκλεισε, ενώ λίγες μέρες αργότερα πέθανε ο σύζυγός μου", λέει η Μ.Π. Οι συνέπειες, ραγδαίες. Το εισόδημά τους εξαφανίστηκε και την ίδια ώρα πολλαπλασιάστηκαν τα χρέη. Η εξόφληση του στεγαστικού δανείου που είχε πάρει η οικογένεια το 2006, σε μια άλλη εποχή, όπου "οι τράπεζες έκαναν πλύση εγκεφάλου" κι ή ίδια είχε γεμάτες τσέπες, έγινε ανέφικτη. "Κάθε μέρα σηκωνόμαστε και αισθανόμαστε ένα βάρος στην καρδιά. Ήθελα να μη ζω, έκανα απόπειρα αυτοκτονίας", ανέφερε μιλώντας για τη νέα της καθημερινότητα η Μ.Π., που στέκεται ξανά στα πόδια της "χάρη στον κόσμο που είναι δίπλα μας".
"Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αποτελούν το πιο ευθύ χτύπημα στην αξιοπρέπειά μας, χτύπημα που πρέπει να το γυρίσουμε πίσω στην κυβέρνηση, τις τράπεζες και το κεφάλαιο", ήταν η "απάντηση" των Νέων ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν επίσης στην κινητοποίηση. Άπαντες, απ' όλες τις συλλογικότητες, υποσχέθηκαν πως θα δώσουν το ίδιο δυναμικό παρών σε μία εβδομάδα στη Νίκαια, όπου ένας άλλος άνεργος θα δώσει την ίδια μάχη αξιοπρέπειας, αλλά και σε 10 μήνες, αν η Μ.Π. και η κόρη της βρεθούν στην ίδια θέση όπως ορίζεται βάσει νόμου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.